Πραγματοποιήθηκε στο Ναύπλιο η δεύτερη από τις επτά προσυνεδριακές εκδηλώσεις διαλόγου που διοργανώνει η ΚΕΔΕ, ενόψει της διεξαγωγής του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί 7 – 9 Νοεμβρίου στη Ρόδο.

Στην έναρξη των εργασιών της προσυνεδριακής εκδήλωσης, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου εξέφρασε εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, την αλληλεγγύη του προς τον πληγέντα από τη μεγάλη πυρκαγιά δήμο Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, τον δήμαρχο Βλάση Τσιώτο και την περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των δύο αδικοχαμένων νέων συνανθρώπων μας.

Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε τον ιδιαίτερο και κρίσιμο χαρακτήρα που αποκτά το φετινό ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ  καθώς, όπως είπε «η νέα αυτοδιοικητική περίοδος ξεκίνησε με τους δήμους να βρίσκονται αντιμέτωποι με πολλά δυσεπίλυτα λειτουργικά προβλήματα και προκλήσεις. Γεγονός που απαιτεί  εκ μέρους της ίδιας της Αυτοδιοίκησης νέα προσέγγιση, νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων, αποφάσεις και δράσεις που θα οδηγήσουν στη δυναμική επανεκκίνησή της, πράγμα που αποτελεί και τον  κεντρικό στόχο του συνεδρίου».

«Επιπλέον, συμπλήρωσε ο κ. Κυρίζογλου, απαιτείται και νέο πλαίσιο θέσεων που θα δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο και θα απαντά δημιουργικά και με θετικό τρόπο στη νέα ατζέντα που ανοίγει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Εσωτερικών και η κυβέρνηση, με αφορμή την παρουσίαση της Νέας Χάρτας της Αυτοδιοίκησης, του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης. Σκοπός μας είναι μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, με τους δήμους στο επίκεντρο του νέου συστήματος διακυβέρνησης. Με έμφαση στην αποκέντρωση ρόλων, ευθυνών, πόρων κι αρμοδιοτήτων. Η  Χάρτα της Αυτοδιοίκησης,  ως μοχλός θεσμικού εκσυγχρονισμού και η απόδοση των αναγκαίων πόρων στους δήμους  για να ασκήσουν αποτελεσματικά τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που θα τους αποδοθούν, είναι τα αναγκαία επόμενα βήματα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι σήμερα οι δήμοι μας είναι και πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί. Όχι όμως τόσο, όσο επιβάλλεται, για να είμαστε ακόμη πιο χρήσιμοι στους συμπολίτες μας».

Αναφερόμενος στα οικονομικά των δήμων ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημείωσε πως παρά την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης το προηγούμενο διάστημα, οι δήμοι εξακολουθούν να μη δύνανται να αντιμετωπίσουν το λειτουργικό κόστος.

«Μας έχουν αποδοθεί τα προηγούμενα χρόνια, ευθύνες κι αρμοδιότητες χωρίς την απαραίτητη μεταβίβαση των αναγκαίων πόρων. Μας αφαιρέθηκαν θεσμοθετημένοι πόροι που δεν μας δόθηκαν ποτέ πίσω. Έχουμε επιβαρυνθεί με την κατακόρυφη αύξηση του ενεργειακού κόστους, με την άδικη επιβολή του τέλους ταφής, με την αύξηση του μισθολογικού μας κόστους. Καλούμαστε κάθε μέρα να κάνουμε όλο και περισσότερα, έχοντας στη διάθεσή μας όλο και λιγότερα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι το ζήτημα των οικονομικών των δήμων η ΚΕΔΕ το έθεσε ως επιτακτική ανάγκη στην Κυβέρνηση ζητώντας την καταβολή επιπλέον 450 εκ. ευρώ για το 2024 και γενναία αύξηση των ΚΑΠ το 2025, την απόδοση των χρημάτων του τέλους ταφής, την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων στους δήμους και την κατάργηση του άρθρου 44 του Ν. 5000/2010, που θεσπίζει ανώτατο πλαφόν 3,528 δισ. ευρώ στους ΚΑΠ.

Ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε πως είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Αυτοδιοίκηση είχε και έχει τα τελευταία χρόνια τους περισσότερους πόρους παρά ποτέ για εκτέλεση έργων. «Όμως, τόνισε, δυστυχώς εξακολουθούμε να μην μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το αυξημένο λειτουργικό μας κόστος».

Υπογράμμισε την υπόσχεση που δόθηκε στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, για extra οικονομική ενίσχυσή μας με ποσό περίπου 250 εκατομμυρίων ευρώ (μία ΚΑΠ 145 εκατομμύρια + 105 εκατομμύρια ληξιπρόθεσμα και ΚΑΠ).

Συντήρηση σχολικών εγκαταστάσεων

Παράλληλα χαρακτήρισε «πολύ θετική» την κυβερνητική εξαγγελία για το πρόγραμμα επισκευών και συντηρήσεων των σχολικών εγκαταστάσεων Μαριέττα Γιαννάκου, με διάθεση 250 εκατ. ευρώ, συν τις όποιες δωρεές εξασφαλιστούν.

«Η συντήρηση των σχολείων είναι ένας βραχνάς για τους δήμους που γίνεται όλο και χειρότερος εξαιτίας της μεγάλης περικοπής των κονδυλίων, που λαμβάναμε μέσω της ΣΑΤΑ. Ήταν το 2009 (τελευταίο προ μνημονίων έτος) 49 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα 2024 είναι μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα και με το Μαριέττα Γιαννάκου γίνεται 250 εκατομμύρια ευρώ δηλ. 8 και φορές περισσότερα. Θεωρούμε αυτονόητο ότι το πρόγραμμα Μαριέττα Γιαννάκου θα εφαρμοσθεί σε συνεργασία με τους δήμους της χώρας», συμπλήρωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Όσον αφορά το ζήτημα του προσωπικού των δήμων ο κ. Κυρίζογλου  τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση ζητά την μερική άρση της αναστολής προσλήψεων στους δήμους, την πρόσληψη προσωπικού ιδιαίτερα στη δημοτική αστυνομία, την άμεση συνέχιση εφαρμογής και λειτουργίας του προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55-67. Σημείωσε επίσης ότι «στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν πολύ θετικές διατάξεις για την πρόσληψη προσωπικού στους μικρούς, ορεινούς, νησιωτικούς δήμους, με ισχυρά bonus και με υποχρέωση μακράς παραμονής των προσλαμβανομένων. Ακόμη στην κινητικότητα να απαιτείται σύμφωνη δική μας γνώμη».

Το διεκδικητικό πλαίσιο για τον νέο οδικό χάρτη της Αυτοδιοίκησης

Στο νέο οδικό χάρτη για την Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού που διαμορφώνεται, κυρίαρχος  άξονας είναι η θεσμοθέτηση της αναβάθμισης τόσο του αυτοδιοικητικού θεσμού όσο και του αιρετού πολιτικού προσωπικού, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και Διαφάνειας Ηλίας Κυρμανίδης, δήμαρχος Καμένων Βούρλων.

Για την εξυπηρέτηση των προαναφερόμενων στόχων, όπως ανέφερε ο κ. Κυρμανίδης, το διεκδικητικό πλαίσιο της Αυτοδιοίκησης περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων:

  • Tη σύνταξη του Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης.
  • Τη σύνταξη του Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων.
  • Την κατάργηση των εγκρίσεων σκοπιμότητας των αποφάσεων των Δήμων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τα Υπουργεία, ώστε κάθε έλεγχος των αποφάσεων να αφορά μόνο τη νομιμότητά τους.
  • Τη διεύρυνση των βαθμών ελευθερίας των δήμων στην οργάνωση των υπηρεσιών τους.
  • Την υιοθέτηση της πρότασης της Κ.Ε.Δ.Ε., όσον αφορά τον θεσμό της κινητικότητας, ώστε να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του δημάρχου για το προσωπικό όλων των κατηγοριών και όχι μόνο των τεχνικών και των οικονομικών υπαλλήλων.
  • Την ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας των Δήμων, μέσω του Προγράμματος Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ 2021–2027.
  • Την υλοποίηση ενός 4ετους προγράμματος για την κάλυψη των κενών θέσεων σε προσωπικό των Δήμων, τη στελέχωση των νέων υπηρεσιών και την αντικατάσταση των αποχωρούντων υπαλλήλων (με την κινητικότητα και τη συνταξιοδότηση).
  • Τη βελτίωση της καταστατικής θέσης των αιρετών της Αυτοδιοίκησης, με βάση τις σχετικές προτάσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., με όρους οικονομικής και θεσμικής ισοτιμίας σε σχέση με το άλλο πολιτικό προσωπικό.
  • Την υλοποίηση διετούς προγράμματος συγκρότησης των επτά (7) Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ (διασφάλιση υποδομής και εξοπλισμού, πρόσληψη προσωπικού, οργάνωση υπηρεσιών και εκπόνηση προτύπων, κατάρτιση και συμβουλευτική υποστήριξη προσωπικού, ενημέρωση αιρετών και υπαλλήλων ΟΤΑ).
  • Την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών πρόσληψης του προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ.
  • Την ολοκλήρωση του Προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Την ολοκλήρωση του Προγράμματος συγκρότησης των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ).
  • Τη συγκρότηση του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων (Ν.4795/2021 και Ν.5013/2023).
  • Την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων όταν ασκούνται «συντρέχουσες» αρμοδιότητες

Οι πρωτοβουλίες της ΚΕΔΕ για συμμετοχή των δήμων στη ψηφιακή μετάβαση και ενίσχυση της καινοτομίας

Στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΚΕΔΕ για τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και τεχνολογιών παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διακυβέρνησης Αθανάσιος Μαμάκος, δήμαρχος Λαρισαίων.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Μαμάκος, οι άξονες δράσης είναι μεταξύ των άλλων:

Η προώθηση Ψηφιακών Υπηρεσιών των δήμων: Η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την ΑΑΔΕ και τη ΓΓΠΣ προωθεί τη διασύνδεση των δήμων με τον κόμβο ηλεκτρονικών υπηρεσιών με τον κόμβο ηλεκτρονικών υπηρεσιών govHUB.gr, ώστε να προσφέρονται ψηφιακές διευκολύνσεις στη λειτουργία των δήμων, όπως είναι οι εφαρμογές, Πλατφόρμα Δήλωσης επί των Ακαθαρίστων Εσόδων και Παρεπιδημούντων, Πλατφόρμα δήλωσης διόρθωσης τ. μ. ακινήτων προς τους ΟΤΑ, Πλατφόρμα Αίτησης Απαλλαγής Δ.Τ. & Μείωσης Τέλους Κοινόχρηστων Χώρων, η Πλατφόρμα καταγραφής αθλητικών χώρων, «Πέλοπας», η Ψηφιακή Πλατφόρμα Καταγραφής Αναγκών ΟΤΑ,  η  Αυτοματοποίηση Διαδικασίας Χορήγησης Επιδομάτων σε πληγέντες από Φυσικές Καταστροφές.

Για το μέλλον υπάρχει ως στόχος προσθήκη καινούργιων εφαρμογών όπως:

Ενσωμάτωση του govHUB.gr στο gov.gr, Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Τέλους Ακίνητης Περιουσίας – Δημοτικών Φόρων και Δημοτικών Τελών, Καταγραφή και Διαχείριση Ακίνητης Περιουσίας ΟΤΑ – Διασύνδεση με Κτηματολόγιο κ.ά.

Το πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις»: Η ΚΕΔΕ έχει αναλάβει την υποστήριξη του προγράμματος  για την ενσωμάτωση σύγχρονων τελευταίων τεχνολογιών της το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things-IoT), έξυπνα συστήματα κυκλοφορίας, συστήματα ενεργειακής διαχείρισης και διαχείρισης απορριμμάτων, κ.λπ.

Χρηματοδότηση και Συμπράξεις: Η ΚΕΔΕ δύναται να αντλεί προτάσεις χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαϊκά Προγράμματα αλλά και εθνικά κονδύλια για την ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών της Δήμους συμπράττοντας με της φορείς προς την κατεύθυνση αυτή.

Μνημόνιο για την Κυβερνοασφάλεια με την Εθνική Αρχή Κυβερνοσφάλειας: Έχει υπογραφεί Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΚΕΔΕ και ΕΑΚ για την προώθηση θεμάτων ασφαλείας των δήμων στον Κυβερνοχώρο.

 

Η ΤΑ έχει καίριο ρόλο για την ενίσχυση της ισότητας

«Η ενίσχυση της ισότητας είναι θεμελιώδης  προϋπόθεση για μια βιώσιμη, δημοκρατική και συμπεριληπτική τοπική κοινωνία. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τον καίριο ρόλο να την κάνει πράξη», τόνισε στην εισήγησή της η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΕΔΕ, Χρύσα Αράπογλου – δήμαρχος Καλαμαριάς.

«Η συμμετοχή των γυναικών δεν είναι απλώς θέμα δικαιοσύνης, αλλά προϋπόθεση για την κοινωνική πρόοδο και την ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) για το 2023, όπως είπε η κα Αράπογλου, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η  θέση μεταξύ των 27 κρατών-μελών της Ε.Ε., με βαθμολογία περίπου 58% ενώ ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 70,2% Η χώρα υστερεί ιδιαίτερα στους τομείς της συμμετοχής και της εργασίας.

Η  Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΕΔΕ, έθεσε από την αρχή της λειτουργίας της 3 βασικούς στόχους:

1.Παροχή στήριξης και τεχνογνωσίας για τη συγκρότηση επιτροπών ισότητας και την εκπόνηση σχεδίων δράσης. Σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ ήδη επεξεργάζεται τη δυνατότητα αξιοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής και του προγράμματος CERV με στόχο την κατάθεση πρότασης για τη δημιουργία μιας σταθερής δομής που θα υποστηρίζει τεχνικά του Δήμους.

2.Δημιουργία αποθετηρίου καλών πρακτικών οι οποίες εφαρμόζονται από διάφορους Δήμους της Ελλάδας και του εξωτερικού, με στόχο την προώθηση των θεμάτων ισότητας.

3.Αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την υλοποίηση των πολιτικών ισότητας. Σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ και αναζητούνται ευρωπαϊκά προγράμματα και συγκροτούνται προτάσεις που θα ενισχύσουν και οικονομικά το έργο των Δημοτικών Επιτροπών Ισότητας.

Τέλος η πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΕΔΕ, τόνισε ότι η υποχρέωση της Αυτοδιοίκησης είναι:

– Η ενίσχυση της συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων

-Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε πολιτικές και προγράμματα

-Η καταπολέμηση των έμφυλων διακρίσεων και της έμφυλης βίας

-Η βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών

-Η Εκπαίδευση

Τις εργασίες της προσυνεδριακής συνάντησης της ΚΕΔΕ χαιρέτησαν ο δήμαρχος Ναυπλίου Δημήτρης Ορφανός, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Αθανάσιος Βασιλόπουλος, δήμαρχος Καλαμάτας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Σάββας Χιονίδης.