Ισως δεν έχει ξαναγίνει. Για το πώς λειτουργεί κάτω από καθεστώς πίεσης αυτός ο Αργεντινός τερματοφύλακας, ο λόγος.

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες ήταν ο άνθρωπος που υπέγραψε τη νίκη (1-0) της Άστον Βίλα επί της Μπάγερν για το Τσάμπιονς Λιγκ και έκανε πολλούς στο Μπέρμιγχαμ να θυμηθούν τα παλιά.

Μήπως, όμως, όχι ακριβώς τη δεκαετία του ’80 και το Κύπελλο Πρωταθλητριών της Βίλα, αλλά να πάμε σχεδόν δύο χρόνια πίσω;

Δεκέμβριος του ’22 ήταν, τελικός Μουντιάλ. Αργεντινή – Γαλλία στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων της παράτασης και με το σκορ στο 3-3. Ο Κόλο Μουανί των Τρικολόρ «φάτσα κάρτα» με τον Μαρτίνες και ο γκολκίπερ πρώτα έβαλε το κορμί του σε στυλ …χάντμπολ και μετά έδιωξε με το πόδι το σουτ του Γάλλου κυνηγού.

Απόκρουση-σταθμός, λίγο μετά το τρόπαιο κατέληξε στα χέρια του Μέσι.

Το βράδυ της Τετάρτης τώρα, ξανά «μίλησε» ο ηλικίας 32 ετών «άσος» στο φινάλε του ματς.

Πρώτα βγήκε και αντέδρασε με τον δικό του τρόπο σε σουτ εξ’ επαφής του Γκνάμπρι και μετά, ελάχιστα πριν από το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, τέντωσε το κορμί του και απέκρουσε με τρόπο εντυπωσιακό κεφαλιά του Κέιν!

Τι άλλο, δηλαδή, να κάνει αυτός ο γκολκίπερ που ναι μεν ανακηρύχθηκε κορυφαίος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, αλλά στη συνείδηση του κοινού δεν βρίσκεται τόσο ψηλά;

Μάλλον άργησε να αφήσει τη σφραγίδα του – το κάνει την τελευταία τετραετία με τη φανέλα της Αστον Βίλα. Νωρίτερα, από το ’12 και δώθε, πάλεψε να σταθεί στην Αγγλία και στην Αρσεναλ, αλλά συνέχεια δινόταν δανεικός και μάλιστα άλλαξε συνολικά έξι (!) ομάδες.

Βρήκε, όμως, τον δρόμο του, την ίδια στιγμή που Νόιερ χάνει τον δικό του βηματισμό. Στα 38 του χρόνια ο άλλοτε καλύτερος όλων στη θέση, προφανώς και δυσκολεύεται να «απαντήσει» όπως στο παρελθόν. Η δε έξοδος στο γκολ του Ντουράν, δεν θύμισε καθόλου Νόιερ…

Κάπως έτσι, οι δύο «κίπερ» ήταν οι πρωταγωνιστές του ματς Αστον Βίλα- Μπάγερν. Με βάση την απόδοσή τους, καθόλου τυχαία δεν ήρθε αυτό το 1-0 που δίνει φτερά στους Χωριάτες!