Το Ισραήλ αποδείχθηκε ικανό να αποκρούσει την ιρανική επίθεση με μηδαμινή βοήθεια
Όπως έγινε εμφανές κατόπιν των ιρανικών επιθέσεων της Τρίτης, το μεγαλύτερο μέρος της αμυντικής προσπάθειας φαίνεται ότι αναλήφθηκε από τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ.
Ο υπόγειος σχεδιασμός από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους συμμάχους για την αρωγή του Ισραήλ να αποκρούσει μια ιρανική επίθεση μεγάλου βεληνεκούς συνεχίζεται εδώ και αρκετούς μήνες . Ωστόσο οι Ισραηλινές δυνάμεις αποδείχθηκαν αρκετά αυτάρκεις μετά από την ιρανική επίθεση της Τρίτης, καθότι το μεγαλύτερο μέρος της αμυντικής προσπάθειας φαίνεται να έχουν αναλάβει τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας.
Η αεράμυνα του Ισραήλ
Η αεράμυνα του Ισραήλ βασίζεται στο γνωστό σύστημα Iron Dome, το οποίο πιστεύεται ότι αναχαίτισε τους περισσότερους πυραύλους του Ιράν το βράδυ της Τρίτης. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που ανιχνεύει ένα εισερχόμενο βλήμα, την ταχύτητά του και την κατεύθυνσή του.
Στη συνέχεια, το κέντρο ελέγχου υπολογίζει εάν το βλήμα αποτελεί απειλή για τις ισραηλινές πόλεις. Τα βλήματα που δεν συνιστούν απειλή επιτρέπεται να προσγειωθούν σε άδειους αγρούς. Εάν αποτελούν απειλή, η μονάδα εκτόξευσης πυραύλων εκτοξεύει πυραύλους για την κατάρριψή τους. Ο εκτοξευτής περιέχει 20 πυραύλους αναχαίτισης.
Υπάρχουν 10 συστοιχίες Iron Dome διάσπαρτες σε όλο το Ισραήλ. Άλλα συστήματα αναχαιτίζουν πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς. Το David’s Sling αναχαιτίζει πυραύλους που κυμαίνονται μεταξύ 40 χιλιομέτρων και 300 χιλιομέτρων. Το σύστημα Arrow αναχαιτίζει πυραύλους με βεληνεκές έως 2.400 χιλιόμετρα.
Οι συμμαχικές κινητοποιήσεις
Όσον αφορά την βοήθεια των συμμάχων, σύμφωνα με τον Guardian, υπήρξαν μόνο δύο αναφερόμενες στρατιωτικές εμπλοκές προς υποστήριξη του Ισραήλ. Πρόκειται για δώδεκα αναχαιτιστικά που εκτοξεύτηκαν από δύο πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τα συστήματα αεράμυνας και η πολεμική αεροπορία της Ιορδανίας δήλωσε που συμμετείχαν στη στόχευση ιρανικών πυραύλων.
Δεδομένου ότι η ιρανική επίθεση της Τρίτης περιελάμβανε 181 βαλλιστικούς πυραύλους υψηλής ταχύτητας, δεν υπήρχε λόγος εμπλοκής για τα αμερικανικά ή βρετανικά αεροσκάφη. Ήταν σε ετοιμότητα στην ανατολική Μεσόγειο για να καταρρίψουν τα πιο αργά κινούμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed – όπως είχαν κάνει κατά την προηγούμενη επίθεση του Ιράν τον Απρίλιο, όταν χρησιμοποιήθηκε ένα μείγμα όπλων.
Ο John Healey, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι δύο RAF Typhoon απογειώθηκαν από τη RAF Akrotiri στην Κύπρο την Τρίτη, αλλά ενώ ήταν «έτοιμα να εμπλακούν» αναγνώρισε ότι δεν υπήρχε τίποτα για να επιτεθούν. «Η φύση της επίθεσης ήταν διαφορετική», δήλωσε ο υπουργός.
Οι ΗΠΑ, οι οποίες ανέφεραν ότι μετέφεραν τρεις επιπλέον αεροπορικές μοίρες στην περιοχή τη Δευτέρα, δήλωσαν ότι τα μαχητικά τους αεροσκάφη δεν είχαν στοχεύσει ιρανικούς πυραύλους, αν και αξιωματούχοι του Πενταγώνου απέφυγαν να αποσαφηνίσουν το αν είχαν χρησιμοποιηθεί κάποιοι στην εναέρια αναγνώριση.
Και οι δύο χώρες διατηρούν μόνιμη αεροπορική παρουσία στη Μέση Ανατολή και γύρω από αυτήν – και την ενίσχυσαν τον Αύγουστο, όταν υπήρχε ο φόβος ότι το Ιράν θα απαντούσε στρατιωτικά στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη. Οι ΗΠΑ έστειλαν την ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Abraham Lincoln, αποτελούμενη από πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη.
Το κόστος της αναχαίτισης
Η ανοιχτή στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ περιορίστηκε στα USS Bulkeley και USS Cole που εκτόξευσαν δώδεκα αναχαιτιστικά, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές αν ήταν επιτυχείς, ανέφερε το Πεντάγωνο. Ούτε οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ποιοι πύραυλοι είχαν αναπτυχθεί, αν και οι βαλλιστικοί αναχαιτιστές SM-3 έχουν κοστολογηθεί από 10 εκατ. δολάρια εως 28 εκατ. δολάρια ο καθένας.
Οι πύραυλοι αναχαίτισης είναι πιο ακριβοί από τους πυραύλους που επιδιώκουν να καταστρέψουν και τον Απρίλιο ο υπουργός Ναυτικού των ΗΠΑ, Κάρλος Ντελ Τόρο, δήλωσε στη Γερουσία των ΗΠΑ ότι η δύναμή του είχε δαπανήσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για πυρομαχικά, που χρησιμοποιήθηκαν για την υπεράσπιση του Ισραήλ τον Απρίλιο και για την επίθεση κατά των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο την εμπορική ναυτιλία.
Το κόστος των αναχαιτιστικών είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο τα μαχητικά αεροσκάφη χρησιμοποιούνται για τη στόχευση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καταρρίπτοντάς τα ιδανικά με απλά πυρά. Αλλά ο στόχος του Ιράν, εκτός από το να προκαλέσει ζημιές σε ισραηλινά αεροδρόμια και άλλους στόχους, ήταν να προκαλέσει οικονομικό κόστος στη χώρα και στους δυτικούς υποστηρικτές της επειδή το βοήθησαν.
Η Ιορδανία, σύμμαχος της Δύσης και αποδέκτης στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ ύψους άνω του 1 δισ. δολαρίων ετησίως, συμμετείχε και πάλι, όπως και τον Απρίλιο, αν και η επιτυχία των προσπαθειών της ήταν επίσης ασαφής. Η διεύθυνση δημόσιας ασφάλειας της χώρας δήλωσε την Τρίτη ότι η πολεμική αεροπορία και τα συστήματα αεράμυνας «απάντησαν σε έναν αριθμό πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εισήλθαν στον εναέριο χώρο της Ιορδανίας», αν και η αναφορά της για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται ανακριβής.
Υπηρεσίες πληροφοριών
- ΣΥΡΙΖΑ: Να παραμείνει αρραγής και μετά τις κάλπες
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής
- Ενημερώσεις για τη διαβίβαση προσωπικών δεδομένων στο πλαίσιο μεταβίβασης απαιτήσεων
- O Γιάννης κάνει «όργια» και… ρεκόρ δεκαετίας (vid)
- COP29: Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχτηκε ο γγ του ΟΗΕ τη συμφωνία
- Ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα το πρώτο δεκάμηνο του 2024