Η Κομισιόν προειδοποιεί την Ελλάδα: «Δεν μεταφέρατε ορθά τις νέες οδηγίες για τις δίκες, διορθώστε το πριν…»
Παραβάσεις διαπιστώθηκαν σε ακόμη πέντε κράτη-μέλη - Ποιος ο σκοπός των τροποποιήσεων της Κομισιόν - Και νέα σύσταση στην Ελλάδα για αγνόηση της οδηγίας για τον χρόνο εργασίας στη θάλασσα
Η Κομισιόν ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα και σε ακόμα πέντε κράτη-μέλη (Λουξεμβούργο, Μάλτα, Σλοβενία, Σλοβακία και Σουηδία), λόγω μη ορθής μεταφοράς της οδηγίας για την ενίσχυση του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος παρουσίας στη δίκη κατά την ποινική διαδικασία.
Η Επιτροπή καλεί τις χώρες αυτές να μεταφέρουν ορθά τους κανόνες της ΕΕ (οδηγία 2016/343/ΕΕ) για τη δημιουργία κοινών ελάχιστων προτύπων που διασφαλίζουν μια δίκαιη δίκη και ότι τα δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορουμένων σε ποινικές διαδικασίες προστατεύονται επαρκώς σε ολόκληρη την ΕΕ.
Σκοπός των τροποποιήσεων της Κομισιόν ήταν η διασφάλιση του χαρακτήρα δικαίου στις δίκες, με την ενίσχυση του τεκμηρίου αθωότητας και του δικαιώματος παρουσίας στη δίκη
Η Επιτροπή θεωρεί ότι ορισμένα εθνικά μέτρα μεταφοράς που κοινοποιήθηκαν από τα έξι κράτη μέλη δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της οδηγίας. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα μέτρα που κοινοποιήθηκαν δεν μεταφέρουν ορθά τις διατάξεις της οδηγίας σχετικά με τις δημόσιες αναφορές ενοχής και τις ερήμην διεξαγόμενες δίκες.
Προθεσμία δύο μηνών από την Κομισιόν
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που ανέφερε η Επιτροπή. Εάν δεν υπάρξει ικανοποιητική απάντηση, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να εκδώσει αιτιολογημένη γνώμη.
Νέα σύσταση στην Ελλάδα που αγνόησε την οδηγία για τον χρόνο εργασίας στη θάλασσα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στην Ελλάδα, προκειμένου να ενσωματώσει στο εθνικό της δίκαιο την οδηγία για τον χρόνο εργασίας στις εσωτερικές πλωτές μεταφορές.
Η οδηγία (2014/112/ΕΕ) εφαρμόζει μια συμφωνία κοινωνικών εταίρων η οποία ρυθμίζει ορισμένες πτυχές του χρόνου εργασίας για τα άτομα που απασχολούνται επί των πλοίων στον τομέα των εσωτερικών πλωτών μεταφορών. Η συμφωνία ρυθμίζει τη διάρκεια του ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, τις περιόδους ανάπαυσης, τα διαλείμματα, τον μέγιστο χρόνο εργασίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και την ετήσια άδεια.
Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει μέχρι στιγμής κοινοποιήσει μέτρα για την ενσωμάτωση της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποστέλλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει πλέον δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει τις υποθέσεις στο Δικαστήριο της ΕΕ.
- Δύσκολοι καιροί για τη γερμανική οικονομία – «Νόμιζαν ότι είναι οι καλύτεροι, αλλά αυτό τελείωσε»
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα καταστρέψει πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Η ΕΚΤ προειδοποιεί για πιθανή φούσκα στην τεχνητή νοημοσύνη
- Super League: Αλλαγή ώρας στο ΠΑΟΚ – Athens Kallithea της 13ης αγωνιστικής
- Βυρώνας: Συνελήφθη μετά από καταδίωξη 22χρονος που οπλοφορούσε
- Στη φυλακή ο 19χρονος που σκότωσε το 5χρονο παιδί στο Μαρκόπουλο