Λίβανος: Το δαιδαλώδες δίκτυο της Χεζμπολάχ ενάντια στη διαβόητη Μοσάντ
Ο Λίβανος φλέγεται, ένας ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι πιθανός, την ώρα που η λιβανέζικη οργάνωση έχει οπλοστάσιο με πάνω από 100.000 πυραύλους στραμμένους στο Ισραήλ
Προ ημερών, ο πλανήτης έμεινε με το στόμα ανοιχτό όταν το Ισραήλ πέτυχε ένα σοκαριστικό πλήγμα στη Χερζμπολάχ. Το χτύπημά του ήταν συνάμα άνευ προηγουμένου στα χρονικά των σαμποτάζ, ενώ ο Λίβανος έχει ήδη παραλάβει τη σκυτάλη του τρόμου.
Πυροδότησε τα εκρηκτικά που είχε τοποθετήσει προ μηνών σε χιλιάδες συσκευές επικοινωνίας μελών της λιβανέζικης οργάνωσης. Το αποτέλεσμα έμοιαζε βγαλμένο από μυθοπλασία και κατέδειξε τον κομβικό ρόλο των πληροφοριών.
Η επίθεση κατέπληξε τους πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, τόσο με την κλίμακα όσο και με την πολυπλοκότητά της. «Αυτό είναι μια κόλαση. Είναι ίσως η πιο εντυπωσιακή επιχείρηση τηλε-επίθεσης που έχω δει ποτέ μου», δήλωσε ένας εξ αυτών.
Επρόκειτο για μιαν επίδειξη ικανότητας που έκανε η Μοσάντ, η υπηρεσία ξένων πληροφοριών του Ισραήλ, την οποία χρειαζόταν και σε επικοινωνιακό επίπεδο: Ήταν μόλις πριν από έναν χρόνο όταν η φήμη των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ δέχτηκε μεγάλο πλήγμα με την αποτυχία να προλάβουν τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, παρά τις άφθονες ενδείξεις ότι η Χαμάς προετοιμαζόταν για μια μεγάλη επιχείρηση.
«Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν σχεδόν κάθε σπίτι στο οποίο η Χεζμπολάχ έχει πυρομαχικά και κέντρα επικοινωνιών, όπου έχει πυραύλους, γκαράζ κατασκευασμένα για τους εκτοξευτές τους – κάθε βενζινάδικο, κάθε μικρή επιχείρηση, κάθε αποθήκη»
H 7η Οκτωβρίου έπληξε τη φήμη των περίφημων κατασκοπευτικών υπηρεσιών του Ισραήλ, τώρα την αποκατέστησαν, αναγεννώντας την αντίληψη ότι «το Ισραήλ έχει μάτια παντού», έκριναν πρώην πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών μετά το χτύπημα με τους βομβητές και τους ασυρμάτους.
Η Έμιλυ Χάρντινγκ, πρώην αναλύτρια της CIA και διευθύντρια του Προγράμματος Πληροφοριών, Εθνικής Ασφάλειας και Τεχνολογίας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, λέει ότι, πριν από τις 7 Οκτωβρίου, το Ισραήλ είχε μετατοπίσει πολλούς από τους πόρους πληροφοριών του μακριά από τη Χαμάς, προς το Ιράν και πληρεξούσιούς του όπως η Χεζμπολάχ.
Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η προσοχή των Ισραηλινών στράφηκε προφανώς στη Γάζα, «αλλά την ίδια στιγμή αποφάσισαν ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να ανεχθούν μια επικείμενη απειλή στα βόρεια σύνορά τους» με τον Λίβανο.
Ωστόσο, η μελέτη του δαιδαλώδους δικτύου της Χεζμπολάχ στον Λίβανο δεν αποτελεί μια τωρινή υπόθεση για το Ισραήλ, παρά πηγαίνει πολύ πίσω στο χτες. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε πριν από 15 ολόκληρα χρόνια.
Πλέον, η πιθανότητα για έναν ευρύτερο πόλεμο στη Μέση Ανατολή έχει μεγαλώσει αισθητά. Το Ισραήλ κλιμακώνει ολοένα και περισσότερο, ενώ το Ιράν χρησιμοποιεί τη Χεζμπολάχ ως αντιπρόσωπό του – για να απαντά για λογαριασμό του.
Η Χεζμπολάχ, χαρακτηρισμένη ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την πλειονότητα των χωρών της λεγόμενης συλλογική Δύσης, αναπτύχθηκε υπό την ηγεσία του Χασάν Νασράλα σε μια ισχυρή πολιτική δύναμη στον Λίβανο.
Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, μέλη της Χεζμπολάχ και θυγατρικές της οργάνωσης έχουν κατηγορηθεί για μια σειρά από θανατηφόρες επιθέσεις. Εξέχοντα παραδείγματα είναι ο βομβαρδισμός των στρατώνων των πεζοναυτών των ΗΠΑ στη Βηρυτό το 1983, οι βομβαρδισμοί εβραϊκών στόχων στην Αργεντινή ή μια διασυνοριακή επιδρομή στο Ισραήλ το 2000 κατά την οποία τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες απήχθησαν και σκοτώθηκαν.
Έκτοτε, η Χεζμπολάχ έκτοτε έχει δημιουργήσει ένα οπλοστάσιο με περισσότερους από 100.000 πυραύλους στραμμένους στο Ισραήλ.
Το Ισραήλ, το οποίο συνορεύει με τον Λίβανο, πολέμησε τη Χεζμπολάχ σε δυο μεγάλους πολέμους κατά τη διάρκεια της θητείας του Χασάν Νασράλα.
Το Ισραήλ σκότωσε 19 ανώτερους αξιωματούχους της Χεζμπολάχ σε πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές και στην προαναφερθείσα επιχείρηση με τους παγιδευμένους τηλεειδοποιητές.
Αυτή η ταχεία αποψίλωση της ηγεσίας της υποστηριζόμενης από το Ιράν πολιτοφυλακής, σε συνδυασμό με τη φυσική εξόντωση του επικεφαλής της, Χασάν Νασράλα, της επόμενες ήμερες, ήταν αποτέλεσμα πολυετούς προετοιμασίας.
Ο Λίβανος και δουλειά μυρμηγκιού της Μοσάντ
Όταν ο απόστρατος πια συνταγματάρχης του αμερικανικού στρατού Ντέρεκ Χάρβεϊ υπηρετούσε ως ανώτερος διευθυντής του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Μέση Ανατολή, το 2017, εντυπωσιάστηκε από τη «σχολαστική» παρακολούθηση και χαρτογράφηση προσώπων και πραγμάτων γύρω από τους ηγέτες και το δίκτυο της Χεζμπολάχ. Επρόκειτο για πληροφορίες που το Ισραήλ μοιραζόταν με τον Λευκό Οίκο.
«Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν σχεδόν κάθε σπίτι στο οποίο η Χεζμπολάχ έχει πυρομαχικά και κέντρα επικοινωνιών, όπου έχει πυραύλους, γκαράζ κατασκευασμένα για τους εκτοξευτές τους – κάθε βενζινάδικο, κάθε μικρή επιχείρηση, κάθε αποθήκη», λέει. «Είναι 15 χρόνια λεπτομερούς εργασίας πληροφοριών που τους επιτρέπει να αποδομήσουν τη Χεζμπολάχ».
«Όπως η Χαμάς στη Γάζα, η Χεζμπολάχ ενσωματώνεται στις πόλεις. Οπότε, όταν λες ότι θα την πλήξεις εξ αποστάσεως, ξέρεις ότι αυτομάτως θα σκοτώσεις αμάχους. Αυτό έχει πυροδοτήσει παγκόσμια δυσαρέσκεια εναντίον του Ισραήλ, ακόμη και όταν ο ισραηλινός στρατός λέει ότι προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες», λέει ο Ντέρεκ Χάρβεϊ, ο οποίος υπηρετούσε και ως ανώτερος σύμβουλος του στρατηγού Ντέιβιντ Πετρέους όταν διοικούσε τις δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι, ενώ το Ισραήλ έχει αναμφισβήτητα το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από «τρομοκρατικές οργανώσεις», το πώς το κάνει αυτό έχει σημασία.
Ένας «ολοκληρωτικός πόλεμος» μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ θα ήταν «καταστροφικός» και για τις δύο χώρες, με αριθμούς εκτοπισθέντων ανθρώπων και απωλειών που θα μπορούσαν να «ισούνται ή να ξεπεράσουν αυτό που έχουμε δει στη Γάζα», προειδοποίησε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν στο CNN.
«Προφανώς και δεν θέλουμε να δούμε αυτήν τη σύγκρουση να συνεχίζεται και να κλιμακώνεται», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μάθιου Μίλερ, σε ενημέρωση το απόγευμα της Τρίτης.
Το Ισραήλ συνεχίζει να καταδιώκει τη Χεζμπολάχ, ενώ τώρα μιλά και για αντίποινα εναντίον του βασικού χορηγού της, του Ιράν. Τις τελευταίες ημέρες, η δυνατότητα λήψης αποφάσεων της Χεζμπολάχ έχει διαταραχθεί σημαντικά λόγω των βαριών απωλειών της σε επίπεδο ηγεσίας. Εκτιμάται δε ότι, παρά το γεγονός ότι σφυροκοπάται ανηλεώς από το Ισραήλ, ενδέχεται να αποκλιμακώσει.
Υπάρχουν λόγοι ικανοί να τους οδηγήσουν σε αυτήν την επιλογή, εκτιμά και ο Σιν Μακφέιτ, πρώην αξιωματικός του στρατού, νυν επίκουρος καθηγητής πολέμου και στρατηγικής στη Σχολή Εξωτερικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Τζώρτζταουν. Ο ίδιος βάζει στο κάδρο των πληγμάτων που μπορεί να δεχτεί η Χεζμπολάχ και τις εκλογές, καθώς, όπως λέει, η λιβανέζικη οργάνωση, ως πολιτικό κόμμα και συνάμα πολιτοφυλακή που είναι, μπορεί να χτυπηθεί και στις κάλπες, εάν παρουσιαστεί ως ανίκανη να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών του Λιβάνου.
Ωστόσο, οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του Λιβάνου μόνο κάτι τέτοιο δεν δείχνουν…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις