Μάρμπουργκ, o «συγγενής» του Έμπολα που σκορπά ανησυχία στη Γερμανία
Τι συμβαίνει στη Γερμανία με τον Μάρμπουργκ, τον θανατηφόρο ιό της «οικογένειας» του Έμπολα - Άλλα δυο κρούσματα στην ευρωπαϊκή χώρα, πρόκειται για άτομα που αποβιβάστηκαν από πτήση από τη Ρουάντα
Ανησυχία σκορπά στη Γερμανία ο Μάρμπουργκ, καθώς τα κρούσματα του ιού πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο. Στις υγειονομικές αρχές της χώρας έχει σημάνει συναγερμός για την ύπαρξη του ιού, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον Έμπολα.
Σήμερα (3/10) εντοπίστηκαν θετικά δύο άτομα που μπήκαν στη χώρα από τη Ρουάντα. Οι δύο άνθρωποι έχουν μπει σε απομόνωση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Αμβούργου-Έπεντορφ, όμως η μεγάλη ανησυχία είναι το γεγονός ότι πήραν μαζί ένα τρένο από τη Φρανκφούρτη για το Αμβούργο όπου ο ένας εκ των δύο εμφάνισε συμπτώματα γρίπης.
Αυτό εκτιμάται ότι, εφόσον τελικά βγει θετικός, υπάρχει κίνδυνος για τους περίπου 200 επιβάτες του. Οι Αρχές αναφέρουν ότι έχουν στη διάθεσή τους τα στοιχεία όλων των επιβατών, καθώς και ότι, προς ώρας, δε χρειάζεται να μπουν σε καραντίνα.
Συναγερμός και στο Αμβούργο
Χθες σήμανε συναγερμός στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου στη Γερμανία. Η Ομοσπονδιακή Αστυνομία έκλεισε τις γραμμές 7 και 8 για αρκετές ώρες. Οι επιβάτες έπρεπε να εγκαταλείψουν τις αποβάθρες, οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης με πλήρη προστατευτική στολή επιβιβάστηκαν στο τρένο ICE από τη Φρανκφούρτη, καθώς όπως μεταδίδει η Bild, δύο από τους ταξιδιώτες ενδέχεται να έχουν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό του Μάρμπουργκ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται, ο άνδρας ότι είναι Γερμανός φοιτητής ιατρικής (26 ετών). Είχε επιβιβαστεί στο τρένο ICE για το Αμβούργο μαζί με τη φίλη του στη Φρανκφούρτη/Μάιν το απόγευμα της Τετάρτης. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το τρένο, εμφάνισαν και οι δύο συμπτώματα που έμοιαζαν με γρίπη. Το αν όντως κόλλησαν τον ιό του Μάρμπουργκ μένει να αποδειχθεί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κρίστιαν Βόλτερ.
Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 27 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό Μάρμπουργκ
Ο φοιτητής είχε ταξιδέψει προηγουμένως με αεροπλάνο απευθείας από τη Ρουάντα. Εκεί είχε έρθει σε επαφή με έναν ασθενή, ο οποίος αργότερα διαγνώστηκε από τους γιατρούς ότι είχε προσβληθεί από τον ιό Μάρμπουργκ.
Η Ρουάντα, χώρα της ανατολικής Αφρικής μαστίζεται αυτή τη στιγμή από τον θανατηφόρο ιό. Το υπουργείο Υγείας στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, το Κιγκάλι, ανακοίνωσε ότι οκτώ άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον ιό από την περασμένη Παρασκευή. Συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί 27 κρούσματα μόλυνσης από τον ιό Μάρμπουργκ.
Ο Γερμανός φοιτητής ιατρικής και η φίλη του μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eppendorf (UKE) από το ασθενοφόρο λοιμώξεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Αμβούργου. Το νοσοκομείο ειδικεύεται στις τροπικές ασθένειες. Οι αποσκευές του ζευγαριού κατασχέθηκαν επίσης.
Τι είναι ο ιός Μάρμπουργκ
Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ προκαλείται από τον ιό Μάρμπουργκ, ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με τον ιό Έμπολα.
Όπως και ο Έμπολα, ο ιός Μάρμπουργκ προκαλεί σοβαρό αιμορραγικό πυρετό που επηρεάζει πολλαπλά συστήματα οργάνων και μπορεί να περιλαμβάνει έντονη αιμορραγία και προσβάλλει τόσο τους ανθρώπους όσο και τα πρωτεύοντα θηλαστικά.
Η ιογενής λοίμωξη είναι ζωονόσος, που σημαίνει ότι η προέλευση της νόσου είναι η μετάδοση από τα ζώα στον άνθρωπο. Με προηγούμενα κρούσματα, οι νυχτερίδες φρούτων έχουν ταυτοποιηθεί ως ξενιστές του ιού Μάρμπουργκ, από τους οποίους ο ιός μεταδίδεται στη συνέχεια στους ανθρώπους.
Η νόσος του ιού Μάρμπουργκ είναι εξαιρετικά θανατηφόρα και είναι εξαιρετικά μεταδοτική, όταν υπάρχει άμεση επαφή με ένα μολυσμένο άτομο. Με προηγούμενες επιδημίες, τα ποσοστά θνησιμότητας των κρουσμάτων κυμαίνονταν από 24% έως 88%, με μέσο ποσοστό θνησιμότητας περίπου 50%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι που προσβάλλονται από τη νόσο θα πεθάνουν από αυτήν.
Τα συμπτώματα συχνά ξεκινούν ξαφνικά, με τους μολυσμένους ασθενείς να εμφανίζουν υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και κακουχία. Είναι επίσης σύνηθες να έχουν κοιλιακό πόνο και κράμπες και βαριά υδαρή διάρροια.
Η ασθένεια αυτή, όπως και ο Έμπολα, είναι αιμορραγικός πυρετός, κατά τον οποίο τα μολυσμένα άτομα αιμορραγούν από πολλαπλά στόμια. Εξωτερικά, οι ασθενείς μπορεί να αιμορραγούν από τη μύτη, τα ούλα και τα μάτια, ενώ η εσωτερική αιμορραγία εκδηλώνεται ως αίμα στον εμετό, τα ούρα και τα κόπρανα. Η σοβαρή απώλεια αίματος μπορεί να προκαλέσει σοκ και θάνατο.
Η περίοδος επώασης -η περίοδος από τη μόλυνση έως την έναρξη των συμπτωμάτων- είναι από δύο ημέρες έως τρεις εβδομάδες. Τα περισσότερα συμπτώματα αρχίζουν εντός μιας εβδομάδας, ενώ ο θάνατος επέρχεται οκτώ έως εννέα ημέρες μετά τα πρώτα συμπτώματα.
- Πρέσπες: Έκκληση για αίμα για τον 17χρονο τραυματία του τραγικού τροχαίου
- «Πού να μην πάτε το 2025» – Ποιο ελληνικό δημοφιλές νησί βρίσκεται στη λίστα με τους «προορισμούς προς αποφυγήν»
- Ντι Μάρτζιο: «Αποχωρεί άμεσα από την Μπολόνια ο Λυκογιάννης» (pic)
- Οι 18 μειώσεις φόρων και τα 7 μέτρα στήριξης των εισοδημάτων για το 2025
- Παίρνουν και τα ζώα… διαζύγιο – Τι τα οδηγεί στον συνειδητό χωρισμό;
- Μάντζος για θητεία Ελλάδας στο Σ.Α. ΟΗΕ: Εξωτερική πολιτική αρχών, χωρίς επιφυλάξεις και αστερίσκους