Αλλεπάλληλα είναι τα φονικά πλήγματα του Ισραήλ στον Λίβανο, την ώρα που συνεχίζονται οι μάχες «σώμα με σώμα» IDF – Χεζπολάχ στα σύνορα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 8 ισραηλινοί στρατιώτες.  Τουλάχιστον 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινό πλήγμα σε ιατρικό κέντρο στην καρδιά της Βηρυτού σε γειτονιά όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι.

Ισραηλινά πλήγματα και στη Δαμασκό της Συρίας όπου σκοτώθηκε και ο γαμπρός του Νασράλα. Επίθεση με δύο drones δέχτηκε στο μεταξύ, η παραλιακή πόλη του Ισραήλ, Μπατ Γιαμ.

Στη Γάζα, 80 ακόμη Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές, ενώ αναμένεται η απάντηση του Ισραήλ και των συμμάχων του στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσε την Τρίτη το Ιράν.

Δείτε live

Live όλες οι εξελίξεις στο in

11:46 Η Κομισιόν ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατ. ευρώ για τον Λίβανο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε περαιτέρω ανθρωπιστική βοήθεια 30 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στον Λίβανο. Το ποσό αυτό προστίθεται στα 10 εκατομμύρια ευρώ που είχαν ήδη ανακοινωθεί στις 29 Σεπτεμβρίου και ανεβάζουν τη συνολική ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στη χώρα σε πάνω από 104 εκατομμύρια ευρώ φέτος.

«Με ανησυχεί εξαιρετικά η συνεχής κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Όλες οι πλευρές πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τις ζωές αθώων πολιτών. Σήμερα, εντείνουμε την ανθρωπιστική μας βοήθεια προς τον λαό του Λιβάνου. Η νέα μας χρηματοδότηση θα διασφαλίσει ότι οι πολίτες θα λάβουν την πολύ αναγκαία βοήθεια κατά τη διάρκεια αυτής της πολύ δύσκολης περιόδου. Συνεχίζουμε να ζητάμε κατάπαυση του πυρός πέρα από τα σύνορα με τον Λίβανο και στη Γάζα, καθώς και για την απελευθέρωση όλων των ομήρων», επισήμανε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

11:39 Οι σειρήνες ρουκετών ηχούν και πάλι κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο

Οι σειρήνες ηχούν και πάλι σε κοινότητες κοντά στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, προειδοποιώντας για επερχόμενα πυρά ρουκετών.

Οι τελευταίοι συναγερμοί ηχούν σε πόλεις και κωμοπόλεις όπως η Safed, η Kadita, η Biriyeh και η Dalton, αναφέρουν οι Τimes of Israel.

11:24 Ξαναρχίζουν οι πτήσεις στο Ιράν

Το Ιράν επανέλαβε τις πτήσεις στα αεροδρόμιά του, αφού είχαν ανασταλεί μετά την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησε στο Ισραήλ.

Τόσο οι εγχώριες όσο και οι διεθνείς πτήσεις είχαν διακοπεί για λόγους ασφαλείας μέχρι τις 5 π.μ. (01:30 GMT) την Πέμπτη. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν Τζαφάρ Γιαζάρλο επιβεβαίωσε την επανέναρξη των πτήσεων.

«Μετά την εξασφάλιση ευνοϊκών και ασφαλών συνθηκών πτήσης και τον τερματισμό των περιορισμών, οι αεροπορικές εταιρείες επιτρέπεται να διεξάγουν πτητικές λειτουργίες», ανέφερε ο ίδιος, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνέστησε στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον ιρανικό εναέριο χώρο έως τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η κατάσταση βρίσκεται υπό συνεχή επανεξέταση.

Το Ιράν εκτόξευσε 200 πυραύλους κατά του Ισραήλ την Τρίτη, σηματοδοτώντας τη δεύτερη άμεση επίθεσή του στη χώρα αυτή. Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να απαντήσουν.

11:12  Ισραηλινός πρώην αξιωματούχος: Κανείς δεν ωφελείται από έναν τέτοιο πόλεμο

Το Ισραήλ έχει αποδυναμωθεί από τον σχεδόν ένα χρόνο πόλεμο στη Γάζα και η προοπτική μιας παρατεταμένης σύγκρουσης στην περιοχή έχει ανησυχήσει τον πληθυσμό του, λέει ο πρώην γενικός διευθυντής του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Alon Liel.

«Γιορτάζουμε την Πρωτοχρονιά μας και όλοι [αξιολογούν] τη χρονιά που πέρασε – τι συνέβη σε εμάς και στην περιοχή – και η γενική διάθεση είναι αρκετά ζοφερή», δήλωσε ο Liel. «Οι περισσότεροι Ισραηλινοί θα παραδεχτούν ότι αυτή η χρονιά αποδυνάμωσε το Ισραήλ κοινωνικά, οικονομικά, ίσως και στρατιωτικά, και κανείς δεν ωφελείται από έναν τέτοιο πόλεμο».

Ο Liel δήλωσε στο Al Jazeera ότι ενώ πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει στη διάθεσή του διπλωματικές επιλογές στη Γάζα και τον Λίβανο, «το διπλωματικό σκέλος παρέλυσε και δεν χρησιμοποιήθηκε – ίσως σκόπιμα».

Σχολιάζοντας την εξαγγελθείσα χερσαία επίθεση στο νότιο Λίβανο, είπε ότι το ισραηλινό κοινό πιστεύει ότι θα είναι μια γρήγορη επιχείρηση, αλλά τέτοιες στρατιωτικές επιχειρήσεις «έχουν τη δική τους φύση και μπορούν να επιδεινωθούν».

11:00 Ο πρέσβης του Λιβάνου στο Η.Β. επαναλαμβάνει ότι η Χεζμπολάχ είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός πριν από τη δολοφονία του Νασράλα από το Ισραήλ

Ο πρέσβης του Λιβάνου στο Λονδίνο, Ράμι Μορτάντα, ισχυρίστηκε την Πέμπτη ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε συμφωνήσει σε μια προτεινόμενη εκεχειρία 21 ημερών λίγο πριν οι «θερμοκέφαλοι» του Ισραήλ ανατινάξουν τη διπλωματική οδό προς την ειρήνη. Τα σχόλιά του υποστηρίζουν έναν προηγούμενο ισχυρισμό του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ (στις 07:19 στο live μας) .

Ο Μορτάντα, μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ είχε προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, εξηγώντας ότι αφού 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της ΕΕ και χωρών της Μέσης Ανατολής, εξέδωσαν έκκληση για κατάπαυση του πυρός «η Χεζμπολάχ … προσυπέγραψε αυτή την κοινή δήλωση, ζητώντας κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες και αρχίζοντας αμέσως να αναζητά διπλωματική λύση στο πλαίσιο του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αλλά ο [Μπενιαμίν] Νετανιάχου», «μόλις έφτασε στη Νέα Υόρκη, τα χτύπησε όλα [και] έκανε αυτή την πρωτοφανή συγκαταβατική τραμπούκικη ομιλία στον ΟΗΕ. Ήμασταν σε καλό δρόμο προσπαθώντας να συζητήσουμε μια διπλωματική εναλλακτική λύση στην τρέχουσα άβυσσο, αλλά οι θερμοκέφαλοι στο Ισραήλ επέλεξαν διαφορετικό δρόμο».

Ο Χασάν Νασράλα

Ήταν γνωστό ότι το Ισραήλ δολοφόνησε τον Νασράλα λίγο μετά την κοινή δήλωση που ζητούσε κατάπαυση του πυρός, αλλά ο ισχυρισμός ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και υποστήριζε πραγματικά την κατάπαυση του πυρός δεν είχε διατυπωθεί με την ίδια σαφήνεια στο παρελθόν, μεταδίδει ο Gurardian. Δεν εκδόθηκε καμία δήλωση από τη Χεζμπολάχ εκείνη τη στιγμή, και η εστίαση μετατοπίστηκε γρήγορα στις διαιρέσεις στο εσωτερικό του Ισραήλ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου, μιλώντας στο CNN, δήλωσε ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός λίγο πριν από τη δολοφονία του, λέγοντας ότι ο πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου, Ναμπίχ Μπέρι, συμβουλεύτηκε τη Χεζμπολάχ, εξασφάλισε τη συμφωνία της και στη συνέχεια τα νέα μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ και τους Γάλλους.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι Γάλλοι, είπε, είπαν στους Λιβανέζους ότι ο Νετανιάχου είχε συμφωνήσει με τη δήλωση κατάπαυσης του πυρός που είχε εκδοθεί από τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ ενημέρωσαν ότι είχαν εκδώσει τη δήλωση στον ΟΗΕ για την κατάπαυση του πυρός αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι υποστηρίζεται από το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου, αντιμέτωπος με την εγχώρια κατακραυγή των μελών του κυβερνητικού συνασπισμού του, όχι μόνο υπαναχώρησε, αλλά διέταξε και τη δολοφονία του Νασράλα.

10:43  «Ανησυχία, φόβος» στη Βηρυτό λέει αξιωματούχος του ΟΗΕ

Η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ στο Λίβανο, Jeanine Hennis-Plasschaert, δήλωσε ότι «η ανησυχία και ο φόβος είναι πανταχού παρόντες» στη Βηρυτό μετά από άλλη μια νύχτα ισραηλινών επιθέσεων στην καρδιά της λιβανέζικης πρωτεύουσας.

«Άλλη μια άγρυπνη νύχτα στη Βηρυτό. Μετρώντας τις εκρήξεις που συγκλονίζουν την πόλη. Καμία προειδοποιητική σειρήνα. Δεν ξέρουμε τι θα ακολουθήσει. Μόνο ότι η αβεβαιότητα βρίσκεται μπροστά μας», ανέφερε η Hennis-Plasschaert στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Το άγχος και ο φόβος είναι πανταχού παρόντες», ανέφερε.

Από τις νυχτερινές επιθέσεις στη Βηρυτό σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι και καταστράφηκε ένα κτίριο που βρίσκεται περίπου ένα χιλιόμετρο (μισό μίλι) από το γραφείο του πρωθυπουργού και το λιβανέζικο κοινοβούλιο.

10:33 Ο εμίρης του Κατάρ κατηγορεί το Ισραήλ για «συλλογική γενοκτονία»

Ο εμίρης του Κατάρ επέκρινε έντονα το Ισραήλ, λέγοντας ότι πραγματοποιεί «συλλογική γενοκτονία» στις γειτονικές χώρες.

Ο σεΐχης Tamim bin Hamad Al-Thani δήλωσε ότι ζήτησε να γίνουν σοβαρές προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός για να σταματήσει αυτό που περιέγραψε ως «επιθετικότητα» του Ισραήλ κατά του Λιβάνου και δήλωσε ότι δεν είναι δυνατή η ειρήνη στην περιοχή αν δεν υπάρξει η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, μεταδίδει ο Guardian.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το Ισραήλ ενεργεί ατιμώρητα προσθέτοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην περιοχή είναι μια «συλλογική γενοκτονία» με στόχο να καταστεί η Γάζα ακατοίκητη.

10:25  Οι IDF για τις σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ

Σε ανακοίνωσή τους οι IDF, αναφέρουν ότι ήχησαν σειρήνες στο βόρειο Ισραήλ, καθώς «εντοπίστηκαν περίπου 25 βλήματα που περνούσαν από τον Λίβανο».

Οι IDF ανέφεραν ότι «ορισμένα από τα βλήματα αναχαιτίστηκαν και τα πεσμένα ταυτοποιήθηκαν». Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

Οι ισχυρισμοί δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα.

10:13 AJ – «Ο ισραηλινός βομβαρδισμός στο κέντρο της Βηρυτού απειλεί να «σύρει» τον Λίβανο σε πόλεμο»

Η αεροπορική επιδρομή στην καρδιά της Βηρυτού απειλεί να σύρει τον Λίβανο σε πόλεμο, μεταδίδει ο απεσταλμένος του Αλ Τζαζίρα, Imran Khan, επισημαίνοντας πως το χτύπημα έγινε στην Μπασούρα, μόλις ένα χιλιόμετρο από το γραφείο του πρωθυπουργού.

«Είναι μια γειτονιά της μεσαίας τάξης που χτυπήθηκε πολύ σκληρά. Ακούσαμε ότι τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Αυτή είναι η δεύτερη επίθεση έξω από τα νότια προάστια. Η επίθεση είναι ανησυχητική καθώς δεν υπάρχουν πλέον ασφαλή μέρη. Αυτό μου λένε συνεχώς οι άνθρωποι.

Το Ισραήλ συνεχίζει αυτές τις επιθέσεις στη Βηρυτό. Το αποκαλεί «κυνήγι της Χεζμπολάχ». Αλλά τώρα χτυπάει κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού και αυτό είναι μια πολύ ανησυχητική εξέλιξη  για τον Λίβανο, καθώς ο πόλεμος δεν περιορίζεται πλέον στο Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Ο κόσμος ανησυχεί εξαιρετικά ότι αν το Ισραήλ συνεχίσει να χτυπά και να πλησιάζει την κυβέρνηση του Λιβάνου, ή τις πολιτικές ή στρατιωτικές υποδομές, θα παρασύρει τον Λίβανο σε αυτή τη διαμάχη» αναφέρει ο δημιοσιογράφος.

09:52 «Το Ισραήλ χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου στο κέντρο της Βηρυτού»

Για χρήση βομβών φωσφόρου στο χτύπημα στο κέντρο της Βηρυτού την Πέμπτη καταγγέλλεται το Ισραήλ. Η επιδρομή σε πολυκατοικία στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 11.

Οι κάτοικοι της Βηρυτού ανέφεραν ότι μετά την αεροπορική επιδρομή υπήρχε μια μυρωδιά που έμοιαζε με θειάφι στην πόλη, μεταδίδει το Euronews. Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου κατηγόρησε αργότερα το Ισραήλ ότι χρησιμοποίησε τις διεθνώς απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου στην αεροπορική επιδρομή στην κεντρική συνοικία Μπασούρα της Βηρυτού.

«Το επίσημο πρακτορείο του Λιβάνου μετέδωσε ότι ο σιωνιστικός στρατός χρησιμοποίησε απαγορευμένες βόμβες φωσφόρου στην επίθεση στην περιοχή ‘’Άλ Μπασούρα’’ στα βόρεια της Βηρυτού» ανέφεραν ιρανικά ΜΜΕ.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν κατηγορήσει στο παρελθόν το Ισραήλ για χρήση εμπρηστικών βομβών λευκού φωσφόρου σε κτίρια κατοικιών σε πόλεις και χωριά στον νότιο Λίβανο.

09:41 Συνεχίζουν να ηχούν σειρήνες ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες εξακολουθούν να ηχούν στο βόρειο Ισραήλ καθώς συνεχίζεται η εκτόξευση ρουκετών από τον Λίβανο

Περισσότερες από 240 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από το νότιο Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με τις IDF.

Η εκτόξευση ρουκετών φαίνεται να συνεχίζεται σήμερα το πρωί, με σειρήνες συναγερμού να ηχούν σε τουλάχιστον τέσσερις περιοχές στο βόρειο Ισραήλ, όπως γνωστοποίησε ο ισραηλινός στρατός στο Telegram.

09:36  Οι IDF φέρονται να χτύπησαν αποθήκη όπλων κοντά στο λιμάνι της Λαττάκειας στη Συρία

Οι IDF φέρονται να έπληξαν μια αποθήκη όπλων κοντά στο λιμάνι της Λαττάκειας στη Συρία, κατά τη διάρκεια της νύχτας, μεταδίδουν οι Times of Israel.

Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο Sham FM, η συριακή αεράμυνα εργάστηκε για να αντιμετωπίσει «στόχους» πάνω από τη θάλασσα στην περιοχή της Λαττάκειας. Ο σταθμός μετέδωσε αργότερα ότι πυροσβέστες εργάζονταν για την κατάσβεση πυρκαγιάς στην παράκτια πόλη Jableh, ακριβώς νότια της Λαττάκειας.

Τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης στη Συρία ανέφεραν ότι ο στόχος του πλήγματος ήταν μια αποθήκη όπλων. Πλάνα που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν τα επακόλουθα του πλήγματος.

09:23 Ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Shati της Γάζας

Το Al Jazeera, λαμβάνει αναφορές για ισραηλινή επιδρομή σε σπίτι στον προσφυγικό καταυλισμό Shati, δυτικά της πόλης της Γάζας. Ομάδες πολιτικής προστασίας εργάζονται για τη διάσωση τραυματιών και την ανάσυρση πτωμάτων κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με πλάνα που επαληθεύτηκαν από το AJ.

09:14 Σειρήνες για ρουκέτες ηχούν σε πολλές κοινότητες κοντά στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ

09:08 Βίντεο με αμερικανικά αντιτορπιλικά να αναχαιτίζουν ιρανικούς πυραύλους

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ μοιράστηκε βίντεο όπου δύο αντιτορπιλικά εκτοξεύουν πυραύλους αναχαίτησης των ιρανικών πυραύλων που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ την Τρίτη το βράδυ.

«Τα αντιτορπιλικά USS Cole (DDG 67) και USS Bulkeley (DDG 84) του έκτου στόλου των ΗΠΑ προσβάλλουν πολλαπλούς ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους για την υπεράσπιση του Ισραήλ από την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρεται στην ανάρτηση.

09:02 Από ισραηλινά πλήγματα σκοτώθηκαν 46 άνθρωποι στον Λίβανο την Τετάρτη

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι 46 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 85 τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα των ισραηλινών επιδρομών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης ημέρας, μεταδίδει το AJ.

08:57 «Ο Χαμενεΐ είχε προειδοποιήσει τον Νασράλα για ισραηλινό σχέδιο δολοφονίας του»

Νέα στοιχεία σχετικά με την δολοφονία του Νασράλα, έρχονται στο φως. Σε αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, αναφέρεται ότι ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν προειδοποίησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ να εγκαταλείψει τον Λίβανο λίγες ημέρες πριν σκοτωθεί σε ισραηλινό χτύπημα και τώρα ανησυχεί βαθιά για την ισραηλινή διείσδυση σε ανώτερες κυβερνητικές θέσεις στην Τεχεράνη. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:48 «Λάθος συναγερμός»

Ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι οι σειρήνες προειδοποίησης για εισερχόμενα πυρά που ήχησαν νωρίτερα σήμερα στην κοινότητα Ναχάλ Οζ, η οποία βρίσκεται κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, ενεργοποιήθηκαν «λόγω λάθος ταυτοποίησης». Ο ισραηλινός στρατός δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις.

08:42 Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις drones στο κεντρικό Ισραήλ

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις νυχτερινές επιθέσεις drones στο κεντρικό Ισραήλ.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Χούθι ισχυρίζονται ότι έπληξαν με επιτυχία έναν «ζωτικό στόχο» στο Τελ Αβίβ με πολλά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι IDF ανέφεραν νωρίτερα ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία πάνω από τη θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του κεντρικού Ισραήλ. Λίγη ώρα αργότερα, εντοπίστηκαν δύο ακόμη μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη θάλασσα, ένα εκ των οποίων καταρρίφθηκε και ένα δεύτερο το οποίο προσγειώθηκε σε ανοιχτή περιοχή, σύμφωνα με τον στρατό.

Στο δεύτερο περιστατικό, οι σειρήνες ήχησαν στην κεντρική πόλη Μπατ Γιαμ.

Δεν προκλήθηκαν ζημιές ή τραυματισμοί, σύμφωνα με τις IDF.

08:34 Πάνω από 1.000 νεκροί και 1,2 εκατ. εκτοπισμένοι στον Λίβανο

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφού έγιναν οι ανατινάξεις συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, που αποδόθηκαν στο Ισραήλ, και άρχισαν μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί την 23η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση υπολογίζει πως περίπου 1,2 εκατ. πολίτες του Λιβάνου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

08:22 Δορυφορικές εικόνες δείχνουν ζημιές σε βάση F-35 του Ισραήλ μετά τα πυραυλικά πλήγματα του Ιράν

Δορυφορικές εικόνες που περιήλθαν στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων AP δείχνουν ζημιές σε ένα κτίριο στη στρατιωτική αεροπορική βάση Νεβατίμ του Ισραήλ -που φιλοξενεί τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II της χώρας- μετά το πυραυλικό μπαράζ του Ιράν κατά του Ισραήλ την Τρίτη.

08:11 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν σοβαρά σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο το κέντρο της Βηρυτού κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους Λιβανέζους που διατάχθηκαν να εκκενώσουν δεκάδες χωριά στο νότιο Λίβανο να μείνουν μακριά «μέχρι νεωτέρας».
  • Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτήρισαν την απόφαση του Ισραήλ να κηρύξει ανεπιθύμητο τον  ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες «μία ακόμη επίθεση» της κυβέρνησης του Ισραήλ κατά του προσωπικού του.
  • Για οδυνηρή απάντηση στο Ιράν, κάνει λόγο ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ
  • Ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός πριν τη δολοφονία του, μεταδίδει το Middle East Eye, επικαλούμενο συνέντευξη του ΥΠΕΞ του Λιβάνου
  • Τα Ηνωμένα Έθνη σχεδιάζουν να ξεκινήσουν έναν δεύτερο γύρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα αργότερα αυτό το μήνα
  • Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι εκτόξευσε πυραύλους εδάφους-αέρος εναντίον ισραηλινού επιθετικού ελικοπτέρου που πετούσε πάνω από το βόρειο Ισραήλ, αναγκάζοντας το στρατιωτικό αεροσκάφος να υποχωρήσει.
  • Ένας Αμερικανός κάτοικος της πόλης Ντίρμπορν στην πολιτεία του Μίσιγκαν σκοτώθηκε σε ισραηλινό πλήγμα στον Λίβανο, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
  • Οκτώ ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μάχες σώμα με σώμα με δυνάμεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Ισραήλ.

08:00  Οι IDF ζητούν από τους Λιβανέζους που εγκατέλειψαν τα χωριά τους να μην επιστρέψουν «μέχρι νεωτέρας»

Ο στρατός του Ισραήλ προειδοποίησε τους Λιβανέζους που διατάχθηκαν να εκκενώσουν δεκάδες χωριά στο νότιο Λίβανο να «μην επιστρέψουν στα σπίτια τους μέχρι νεωτέρας».

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού στην αραβική γλώσσα, Avichay Adraee, δήλωσε ότι οι «επιδρομές του Ισραήλ συνεχίζονται» στο νότιο τμήμα της χώρας και ότι «για την ασφάλειά σας και την ασφάλεια των οικογενειών σας» μείνετε μακριά από τα χωριά που διατάχθηκε να εκκενωθούν από τους πληθυσμούς τους.

Ο Adraee, ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτηση ότι «απαγορεύεται» στους ανθρώπους να απομακρυνθούν προς το νότιο τμήμα της χώρας. «Να είστε προσεκτικοί, απαγορεύεται να κατευθυνθείτε προς τα νότια. Οποιαδήποτε κίνηση προς τα νότια μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο», ανέφερε.

Χθες, ο Ardraee προειδοποίησε ότι «όποιος βρίσκεται κοντά σε στοιχεία, εγκαταστάσεις και εξοπλισμό μάχης της Χεζμπολάχ θέτει τη ζωή του σε κίνδυνο» και ότι κάθε σπίτι που χρησιμοποιείται από τη Χεζμπολάχ για «στρατιωτικές ανάγκες» μπορεί να περιμένει ότι θα στοχοποιηθεί.

07:53 Ο ΟΗΕ στηλιτεύει την κήρυξη του Γκουτέρες ως ανεπιθύμητου από το Ισραήλ

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Stephane Dujarric δήλωσε ότι η ταξιδιωτική απαγόρευση του Ισραήλ στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες είναι μια «πολιτική δήλωση» και η τελευταία επίθεση στο παγκόσμιο όργανο από την ισραηλινή κυβέρνηση.

Ο Dujarric δήλωσε ότι ο χαρακτηρισμός του Γκουτέρες ως «persona non grata», από τον Ισραηλινό υπουργό Εξωτερικών, Ίσραελ Κατζ είναι «μία ακόμη επίθεση στο προσωπικό των Ηνωμένων Εθνών που έχουμε δει από την κυβέρνηση του Ισραήλ».

Ο Κατζ κατηγόρησε νωρίτερα τον Γενικό Γραμματέα ότι είναι προκατειλημμένος εναντίον του Ισραήλ και ισχυρίστηκε ότι ο Γκουτέρες δεν είχε καταδικάσει ποτέ τη Χαμάς για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ.

Ο Dujarric απέρριψε τον ισχυρισμό αυτό, σημειώνοντας ότι ο Γκουτέρες έχει καταδικάσει επανειλημμένα τις επιθέσεις της Χαμάς, ενώ τόνισε επίσης ότι ο ΟΗΕ εξακολουθεί να συνεργάζεται με το Ισραήλ «σε επιχειρησιακό επίπεδο και σε άλλα επίπεδα».

07:47 «Θα έρθει πολύ ισχυρή, επώδυνη απάντηση»

Το Ισραήλ κλιμακώνει τις απειλές του για αντίποινα στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, την Τρίτη.

Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ ζυγίζει τις επιλογές του και «δεν θα καθίσει άπραγο», δήλωσε ο πρεσβευτής του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη, Ντάνι Ντάνον στο CNN. «Όπως είπα στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα έρθει μια πολύ ισχυρή, επώδυνη απάντηση σύντομα», πρόσθεσε.

«Νομίζω ότι γνωρίζουν ότι έχουμε τις δυνατότητες να φτάσουμε σε οποιονδήποτε προορισμό στη Μέση Ανατολή και είναι στο χέρι μας να αποφασίσουμε πώς θα το κάνουμε και τι θα στοχεύσουμε», κατέληξε.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, το Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένα αντίποινα «εντός ημερών», πιθανόν βάζοντας στο στόχαστρο ιρανικές πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε πλήγματα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν ως απάντηση στην πυραυλική επίθεση της Τεχεράνης κατά του Ισραήλ. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους την Τετάρτη αν θα υποστήριζε τέτοια αντίποινα, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «η απάντηση είναι όχι».

07:38 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

07:30  Αναχωρεί εντός της ημέρας το πρώτο C-130 για το Λίβανο

Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να αναχωρήσει το πρωί σήμερα, για τον επαναπατρισμό Ελλήνων και Κυπρίων από τη Βηρυτό του Λιβάνου. Μέχρι στιγμής οι πολίτες ελληνικής καταγωγής που έχουν ζητήσει να εγκαταλείψουν το Λίβανο φτάνουν περίπου τους 45, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

07:19 «Ο Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός πριν από τη δολοφονία του»

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ πριν δολοφονηθεί σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό,   μεταδίδει το Middle East Eye, επικαλούμενο συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ.

«Συμφώνησε. Ναι, η λιβανέζικη πλευρά συμφώνησε. Συμβουλευτήκαμε τη Χεζμπολάχ, ο [πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου Ναμπίχ] Μπέρι συμβουλεύτηκε τη Χεζμπολάχ και ενημερώσαμε τους εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Γαλλίας» », δήλωσε ο Μπου Χαμπίμπ.

07:09 ΟΗΕ: Νέοι εμβολιασμοί κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα στα μέσα Οκτωβρίου

Ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Stephane Dujarric δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν προετοιμασίες για να ξεκινήσουν έναν δεύτερο γύρο εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας στη Γάζα αργότερα αυτό το μήνα για περίπου 640.000 παιδιά.

Ο πρώτος γύρος της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου, πέτυχε τον στόχο του εμβολιασμού του 90% των παιδιών κάτω των 10 ετών στην εμπόλεμη περιοχή. Τα εμβόλια που χορηγούνται από το στόμα στη Γάζα απαιτούν τη χορήγηση δεύτερης δόσης εντός τεσσάρων εβδομάδων από την πρώτη.

Ο Dujarric δήλωσε την Τετάρτη ότι θα διανεμηθούν επίσης συμπληρώματα βιταμινών κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου της εκστρατείας εμβολιασμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι ένα μωρό έμεινε μερικώς παράλυτο από τον ιό της πολιομυελίτιδας τύπου 2 – το πρώτο τέτοιο κρούσμα στην περιοχή εδώ και 25 χρόνια.

07:00 Το Ισραήλ δηλώνει ότι οι στρατιώτες του επιχειρούν στο νότιο Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο που δείχνει τις δυνάμεις του σε συνοριακά χωριά και τα άρματα μάχης του μέσα στο λιβανέζικο έδαφος.

Η Χεζμπολάχ αναφέρει ότι οι μαχητές της ενέπλεξαν τις ισραηλινές δυνάμεις σε μάχη από κοντά και τις ανάγκασαν να υποχωρήσουν από περισσότερες από μία τοποθεσίες κατά μήκος των συνόρων.

Υπενθυμίζεται ότι από τις μάχες στα σύνορα σκοτώθηκαν 8 ισραηλινοί στρατιώτες όπως ανακοίνωσαν οι IDF.

06:50 Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους εδάφους-αέρος σε ισραηλινό ελικόπτερο

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους εδάφους-αέρος εναντίον ισραηλινού στρατιωτικού ελικοπτέρου που πετούσε πάνω από το Μπέιτ Χιλέλ στο βόρειο Ισραήλ, αναγκάζοντάς το να υποχωρήσει, μεταδίδει το Al Jazeera.

Η Χεζμπολάχ δεν είπε αν το ελικόπτερο χτυπήθηκε από τον πύραυλό της την Τετάρτη και δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό.

Είναι η πρώτη αναφερόμενη πυραυλική επίθεση της Χεζμπολάχ σε ισραηλινό ελικόπτερο από τότε που κλιμακώθηκαν οι μάχες εν μέσω των βομβαρδισμών του Ισραήλ σε ολόκληρο τον Λίβανο και της έναρξης της χερσαίας επίθεσής του στο νότιο τμήμα του Λιβάνου αυτή την εβδομάδα.

06:40 Όλο και πιο κοντά η γενίκευση του πολέμου

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις σημαντικότερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ σχεδιάζει την απάντησή του στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, εντείνοντας τους βομβαρδισμούς στον Λίβανο ενώ σφοδρές μάχες διεξάγονται στα σύνορα μεταξύ IDF και Χεζμπολάχ. Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.