Δορυφορικές εικόνες που περιήλθαν στην κατοχή του πρακτορείου ειδήσεων AP δείχνουν ζημιές σε ένα κτίριο στη στρατιωτική αεροπορική βάση Νεβατίμ του Ισραήλ, μετά το πυραυλικό μπαράζ του Ιράν κατά του Ισραήλ την Τρίτη. Η συγκεκριμένη βάση φιλοξενεί τα stealth μαχητικά αεροσκάφη F-35 Lightning II της χώρας.

Αν και δεν υπάρχει ένδειξη εκτεταμένων ζημιών, οι εικόνες που καταγράφηκαν από την Planet Labs PBC δείχνουν ζημιές σε δύο υπόστεγα αεροσκαφών στην περιοχή του Νεγκέβ. Δεν είναι σαφές αν μέσα στα υπόστεγα που επλήγησαν υπήρχαν αεροσκάφη.

Συγκεκριμένα, ένα από τα υπόστεγα φαίνεται να έχει καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ το διπλανό έχει υποστεί μερική ζημιά. Οι δορυφορικές εικόνες καταδεικνύουν επίσης τουλάχιστον δύο κρατήρες που δημιουργήθηκαν από τα χτυπήματα των πυραύλων τη νύχτα της 1ης Οκτωβρίου.

Οι IDF παραδέχτηκαν ότι οι βάσεις τους επλήγησαν αλλά διέψευσαν τις φήμες για ζημιές σε μαχητικά αεροσκάφη

Αεροφωτογραφία από την ισραηλινή βάση στην περιοχή του Νεγκέβ

Επαληθευμένα βίντεο από την επίθεση δείχνουν μια ριπή πυραύλων να πλήττει την περιοχή εντός και πέριξ της αεροπορικής βάσης, σύμφωνα με τη Haaretz. Η ισραηλινή εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι δεν είναι σαφές αν οι ζημιές έχουν προκληθεί από τους πυραύλους ή από θραύσματα μετά από ισραηλινές αναχαιτίσεις.

Διέψευσαν τις φήμες για ζημιές οι IDF

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) παραδέχτηκαν ότι οι βάσεις τους επλήγησαν αλλά διέψευσαν ότι προκλήθηκαν ζημιές σε μαχητικά αεροσκάφη, drones, πυρομαχικά ή κρίσιμες υποδομές.

Συγκεκριμένα ανέφεραν ότι οι πύραυλοι προκάλεσαν ζημιές σε «κτίρια γραφείων και άλλες περιοχές συντήρησης» στις βάσεις και χαρακτήρισαν τις επιπτώσεις της επίθεσης ως «μη αποτελεσματικές».

Εμφανής η ζημιά σε ένα από τα υπόστεγα στην αεροπορική βάση Νεβατίμ

Μετά την επίθεση, πολλοί χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέδωσαν ότι τουλάχιστον 20 μαχητικά αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 200 βαλλιστικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των υπερηχητικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς Fattah-2, σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ. Τα ισραηλινά μέσα κάνουν λόγο για 181. Οι επιθέσεις ακολούθησαν αυτές του Ισραήλ στις υποδομές της Χεζμπολάχ και τη δολοφονία του ηγέτη της, Χασάν Νασράλα, και άλλων κορυφαίων στελεχών.