Μπορεί να βάλατε στην άκρη το μαγιό και τις σαγιονάρες σας μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, αυτό όμως δε σημαίνει ότι και το αντηλιακό σας θα πρέπει να έχει την ίδια τύχη, το αντίθετο μάλιστα! Η ηλιακή ακτινοβολία είναι το ίδιο επικίνδυνη κάθε μέρα του χρόνου, είτε έχει 40 βαθμούς έξω είτε 19, λιακάδα ή συννεφιά. Οι ειδικοί τονίζουν με κάθε ευκαιρία τη σημασία της αντηλιακής προστασίας καθημερινά, είτε κινείστε μέσα στην πόλη είτε αθλείστε σε εξωτερικό χώρο και, αν θέλετε το καλό της επιδερμίδας σας, θα πρέπει να ακολουθήσετε πιστά τη συμβουλή τους!

Πρέπει όντως να φοράμε αντηλιακό και το φθινόπωρο και τον χειμώνα;

Μια έρευνα του United States Environmental Protection Agency απέδειξε ότι έως και το 80% των ακτίνων UV μπορούν να διεισδύσουν από τα σύννεφα, ενώ έχει αποδειχτεί ότι και το χιόνι αντανακλά τις ακτίνες UV, θέτοντας σε κίνδυνο την επιδερμίδα.

Συγκεκριμένα, οι ακτίνες UVA είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος ενώ οι ακτίνες UVB προκαλούν ηλιακά εγκαύματα και ενοχοποιούνται και αυτές για την εμφάνιση μελανώματος. Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, οι ακτίνες UV είναι πάντα παρούσες και μπορούν να διεισδύσουν στην επιδερμίδα. Γι’ αυτό, λοιπόν, αν πηγαίνετε στη δουλειά, γυμνάζεστε σε εξωτερικό χώρο ή τρέχετε όλη μέρα σε υποχρεώσεις κι έξω έχει συννεφιά ή βρέχει, το αντηλιακό είναι απαραίτητο.

Τα skincare οφέλη του να φοράτε αντηλιακό όλο τον χρόνο

Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει διάσπαση του κολλαγόνου και της ελαστίνης στο δέρμα -δύο πράγματα που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της σφριγηλότητας και της ελαστικότητάς του. Ωστόσο, η καθημερινή εφαρμογή αντηλιακού προστατεύει από την απώλεια κολλαγόνου κι ελαστίνης.

Το αντηλιακό είναι επίσης ευεργετικό για την πρόληψη της επιδείνωσης της μελάγχρωσης καθώς και του μελάσματος, μια κοινή πάθηση του δέρματος όπου αναπτύσσονται γκρίζες ή καφέ κηλίδες στο πρόσωπο. Δημιουργούνται από την υπερπαραγωγή μελανίνης, η οποία μπορεί να προκληθεί από την έκθεση στον ήλιο. Η καθημερινή χρήση αντηλιακού με SPF50+ βοηθά στον μετριασμό αυτού του κινδύνου, καθώς δρα ως προστατευτικό «φράγμα» ενάντια στις βλαβερές ακτίνες UV.

Πόσο αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζουμε το φθινόπωρο και τον χειμώνα;

Οι ειδικοί προτείνουν να εφαρμόζετε τη μέθοδο των τριών δαχτύλων: απλώστε μια γραμμή αντηλιακού στον δείκτη σας, το μεσαίο και τον παράμεσο κι εφαρμόστε το πολύ καλά σε πρόσωπο, αυτιά και λαιμό. Επίσης, μπορείτε να εφαρμόσετε κι ένα lip balm με υψηλή αντηλιακή προστασία, ώστε να προφυλάξετε και τα χείλη σας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Χρειάζεται ανανέωση;

Προκειμένου να απολαμβάνετε τη μέγιστη προστασία από το αντηλιακό σας, θα πρέπει να το ανανεώνετε τακτικά μέσα στη μέρα (κάθε δύο ώρες όταν είστε στην παραλία), και απαραίτητα αμέσως μετά την άσκηση, καθώς ο ιδρώτας απομακρύνει το αντηλιακό, οπότε είναι απαραίτητο να το ανανεώνετε.

*Πηγή: Vita