Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Πώς δούλεψε ο Σιδηρούς Θόλος κατά την επίθεση του Ιράν

Ισραήλ: Πώς δούλεψε ο Σιδηρούς Θόλος κατά την επίθεση του Ιράν

Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι στην περίπτωση της ιρανικής επίθεσης στο Ισραήλ εκτοξεύτηκαν «σαν μια σφαίρα από ένα όπλο»

Το Ιράν χρησιμοποίησε κάποια από τα πιο ισχυρά όπλα του για να εξαπολύσει μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ ως απάντηση στη δολοφονία ανώτερων ηγετών της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης. Οι σειρήνες ήχησαν και οι ουρανοί φωτίστηκαν σε ολόκληρο το Ισραήλ καθώς σχεδόν 200 βαλλιστικοί πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν το βράδυ της Τρίτης.

Ο Σιδηρούς Θόλος σχεδιάστηκε ειδικά για να αποκρούει επιθέσεις με μικρού βεληνεκούς βλήματα από ομάδες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ

Εκτιμήσεις ανέφεραν ότι επρόκειτο για το μεγαλύτερο στην ιστορία χτύπημα με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον κάποιας χώρας. Ωστόσο, παρά την κλίμακα και τη δύναμη της επίθεσης οι περισσότεροι από τους πυραύλους αναχαιτίστηκαν από τον «Σιδερένιο Θόλο» του Ισραήλ και μια σειρά από άλλα συστήματα αεράμυνας, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Ο Σιδηρούς Θόλος (Iron Dome) έχει περιγραφεί ως ένα από τα πιο εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας στον πλανήτη. Σχεδιάστηκε ειδικά για να αποκρούει επιθέσεις με μικρού βεληνεκούς βλήματα που εκτοξεύουν μαχητικές ομάδες όπως η Χαμάς και η Χεζμπολάχ. Αναπτύχθηκε από τη Rafael Advanced Defense Systems με την υποστήριξη των ΗΠΑ και τέθηκε σε λειτουργία το 2011.

Μέσω ραντάρ ανιχνεύει εισερχόμενα βλήματα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί ένα σύστημα εντολών ελέγχου προκειμένου να υπολογίσει άμεσα αν απειλείται κατοικημένη ή μη περιοχή. Στην πρώτη περίπτωση εκτοξεύει πυραύλους από το έδαφος για να καταστρέψουν στον αέρα την «απειλή», κυρίως μικρού βεληνεκούς όπως ρουκέτες, όλμους και drones. Μάλιστα οι συστοιχίες του συστήματος μετακινούνται εύκολα και οι αναχαιτιστές του θεωρούνται ιδιαιτέρως ευέλικτοι.

Δέκα συστοιχίες

Συνολικά υπάρχουν 10 συστοιχίες του Σιδηρού Θόλου τοποθετημένες στρατηγικά σε ολόκληρο το Ισραήλ που παρέχουν κάλυψη έναντι πυραύλων με βεληνεκές μεταξύ 4 και 70 χιλιομέτρων. Μια άλλη έκδοση του Iron Dome για την προστασία πλοίων και θαλάσσιων περιουσιακών στοιχείων αναπτύχθηκε το 2017.

Οι βαλλιστικοί πύραυλοι πυροδοτούνται αρχικά με ρουκέτες, αλλά στη συνέχεια ακολουθούν μια τροχιά ελεύθερης πτώσης προς τους στόχους τους. Στην περίπτωση της ιρανικής επίθεσης, αναλυτές υπογράμμισαν ότι εκτοξεύτηκαν «σαν μια σφαίρα από ένα όπλο». Στην υψηλότερη ταχύτητά τους εκτοξεύονται σε μεγάλο ύψος προτού κάνουν μια βαθιά και γρήγορη βουτιά καταγράφοντας ένα είδος παραβολικού τόξου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν δήλωσαν ότι χρησιμοποίησαν υπερηχητικούς πυραύλους Fattah για πρώτη φορά στον βομβαρδισμό της Τρίτης και το 90% έπληξαν με επιτυχία τους στόχους τους στο Ισραήλ. Ωστόσο σύμφωνα  με τον ισραηλινό στρατό μόνο μερικοί από αυτούς έπεσαν στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ.

Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε ότι σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε πολλούς από τους πυραύλους αλλά υπήρξαν ορισμένα άμεσα χτυπήματα που προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια, κυρίως στο κεντρικό και νότιο Ισραήλ.

Το Ισραήλ διαθέτει ένα πολυεπίπεδο σύστημα αεράμυνας, το οποίο σύμφωνα με ειδικούς περιλαμβάνει «πολλαπλές ομπρέλες προστασίας». Τα τρία βασικά του συστήματα είναι ο «Σιδερένιος Θόλος» που αναχαιτίζει πυραύλους επιφάνειας-εδάφους μικρού βεληνεκούς, η «Σφενδόνη του Δαυίδ» που αναχαιτίζει πυραύλους εδάφους-εδάφους μικρού έως μεσαίου και μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς και το «Βέλος 2 και 3» για την αναχαίτιση πυραύλων μεσαίου έως μεγάλου βεληνεκούς και μεγάλου βεληνεκούς.

Τα συστήματα μεγάλης εμβέλειας έχουν σχεδιαστεί για να φτάνουν πέρα από την ατμόσφαιρα της Γης.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Must in

Οι πρώτες στιγμές του Μενσά με τα «ερυθρόλευκα» (vid)

Ο Νέιθαν Μενσά πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με τη φανέλα του Ολυμπιακού στον αγώνα με το Λαύριο και είχε εξαιρετική παρουσία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο