Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Μέση Ανατολή: «Ο κόσμος φοβάται. Δεν έχει κανένα ασφαλές μέρος» – Μαρτυρία έλληνα ιερέα από την Βηρυτό

Μέση Ανατολή: «Ο κόσμος φοβάται. Δεν έχει κανένα ασφαλές μέρος» – Μαρτυρία έλληνα ιερέα από την Βηρυτό

Ο πατήρ Ιουστίνος είναι ιερέας στον Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό. Όπως περιγράφει, η κατάσταση στη λιβανέζικη πρωτεύουσα είναι απελπιστική, με τον κόσμο να μην έχει καμία διέξοδο.

«Κάθε βράδυ κάνουμε αγρυπνία, δεν κοιμόμαστε λόγω των βομβαρδισμών που γίνονται συνέχεια και άδικα… χτυπάνε πολλά σπίτια, έχουμε πολλούς —εντός της Βηρυτού— που έχουν χάσει τα σπίτια τους. Είμαστε μακριά από τις μάχες, αλλά έρχονται τα αεροσκάφη και μας χτυπάνε». Με αυτά τα λόγια, ο πατήρ Ιουστίνος, ιερέας του Ι.Ν Αγίου Γεωργίου στη Βηρυτό, περιέγραψε τις σκηνές πολέμου που εκτυλίσσονται στη λιβανέζικη πρωτεύουσα.

«Δεν υπάρχει κανένα καταφύγιο… η εκκλησία είναι ανοιχτή συνέχεια, αλλά δεν υπάρχει καμία προστασία από τις βόμβες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όπως είπε ο πατήρ Ιουστίνος η ελληνορθόδοξη κοινότητα του Λιβάνου απαριθμεί περίπου 50 με 70.000 μέλη. «Έχουμε 11 ενορίες. Στη δική μου έχω πάνω από 5.000 ανθρώπους», ανέφερε.

«Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να είμαστε κοντά στο ποίμνιό μας»

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν σκέψεις εγκατάλειψης της χώρας, ο πατήρ Ιουστίνος δήλωσε: «Ήμουν στην Ελλάδα προχθές, τώρα γύρισα γιατί είναι η κατάλληλη στιγμή να είμαστε κοντά στο ποίμνιό μας. Δεν κάνω τον ήρωα, αλλά ο κόσμος φοβάται. Δεν έχει κανένα μέρος που να είναι ασφαλές, γιατί όπου και να πας μπορεί το αεροσκάφος να έρθει και να σε χτυπήσει. Για τον κόσμο που θέλει να φύγει στο εξωτερικό δεν έχουμε πτήσεις αρκετές. Έχουμε μόνο την λιβανέζικη εταιρεία που πετάει και δεν προλαβαίνει. Φεύγουν κυρίως οι ξένοι».

«Ο Λίβανος λέμε ότι είναι ο τόπος των χριστιανών, γιατί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι χριστιανός. Ζούμε ελεύθερα σαν χριστιανοί εδώ», πρόσθεσε ο πατήρ Ιουστίνος.

Ακούστε τις δηλώσεις του ιερέα από το 06′:45»:

Δεκάδες νεκροί το τελευταίο 24ωρο

Το λιβανέζικο υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη νύχτα της Πέμπτης προς σήμερα Παρασκευή ότι 37 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη χώρα τις προηγούμενες 24 ώρες.

«Σε 24 ώρες, οι βομβαρδισμοί του ισραηλινού εχθρού» σκότωσαν «37 ανθρώπους» και είχαν επίσης αποτέλεσμα να «τραυματιστούν (άλλοι) 151», τόνισε το υπουργείο Υγείας στον ημερήσιο απολογισμό του, έπειτα από μια εβδομάδα και πλέον ασταμάτητων αεροπορικών βομβαρδισμών των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ στον Λίβανο.

Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί

Αργά το βράδυ χθες Πέμπτη, οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν 11 αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολάχ, δήλωσε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου προσκείμενη στο λιβανικό σιιτικό κίνημα, ενώ ανταποκριτές του πρακτορείου άκουσαν ισχυρές εκρήξεις.

«Το Ισραήλ βομβάρδισε τη νότια συνοικία ένδεκα συνεχόμενες φορές», είπε η πηγή, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Ο βομβαρδισμός ήταν τόσο σφοδρός που ενεργοποιήθηκαν συναγερμοί αυτοκινήτων και ταρακουνήθηκαν κτίρια στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου και στα περίχωρά της.

Only in

Άγχος Κασσελάκη για τον έλεγχο του Συνεδρίου, καρφιά Φάμελλου Πολάκη και η οσμή ηρωικής εξόδου

Ανοιχτή σε κάθε ερμηνεία γύρω από την συμμετοχή του στην εκλογή νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μισή… ανακοίνωση της υποψηφιότητας Κασσελάκη ο οποίος βάζει τώρα νέο ορόσημο για τις τελικές αποφάσεις το Συνέδριο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024