Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
live
Μέση Ανατολή: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Βηρυτό, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Μέση Ανατολή: Συνεχίζεται το ισραηλινό σφυροκόπημα στη Βηρυτό, τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη

Συνεχίζει να «φλέγεται» η Μέση Ανατολή - Αλλεπάλληλοι βομβαρδισμοί στη Βηρυτό και δεκάδες νεκροί - Ισραηλινό σφυροκόπημα και στη Δυτική Όχθη

Κόλαση στη Μέση Ανατολή με δεκάδες θύματα σε λίγες ώρες. Τριάντα επτά νεκροί και 151 τραυματίες είναι ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό το τελευταίο 24ωρο, όπως αναφέρει το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Όχθη τουλάχιστον 18 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σε επίθεση ισραηλινού μαχητικού αεροσκάφους στον προσφυγικό καταυλισμό του Τουλκαρέμ.

Το Ιράν μετέφερε μήνυμα στην Ουάσιγκτον μέσω του Κατάρ λέγοντας ότι δεν επιδιώκει περιφερειακό πόλεμο, αλλά «η φάση της μονομερούς αυτοσυγκράτησης έχει τελειώσει», λέει ιρανική πηγή στο Al Jazeera.

Στη Γάζα, τουλάχιστον 41.788 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 96.794 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις από τον Οκτώβριο του 2023.

Δείτε live

09:08 Σειρήνες στο Ισραήλ – «Χτυπήσαμε τη Χάιφα» λέει η Χεζμπολαχ

Η λιβανέζικη ομάδα λέει ότι οι μαχητές της στόχευσαν την πόλη Χάιφα με ρουκέτες το πρωί. Οι IDF επίσης είπαν ότι η Χάιφα δέχτηκε επίθεση με περίπου 20 ρουκέτες

Δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ή ζημιές και ο ισραηλινός στρατός σημείωσε ότι οι ρουκέτες αναχαιτίστηκαν.

Μέση Ανατολή

Σε ανακοίνωση της Χεζμπολάχ στο Telegram αναφέρεται ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) ως απάντηση στις ισραηλινές επιδρομές εναντίον Λιβανέζων και Παλαιστινίων, ενώ εξήρε την «γενναία και έντιμη αντίστασή τους».

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ηχούν σειρήνες την τελευταία μία ώρα στο βόρειο τμήμα της χώρας.

08:57 Το Ισραήλ κόβει τις εξόδους από τον Λίβανο

Αναφέραμε προηγουμένως ότι ένα ισραηλινό χτύπημα το πρωί της Παρασκευής έπληξε την περιοχή κοντά στο συνοριακό πέρασμα Masnaa του Λιβάνου με τη Συρία.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούσαν αυτό το πέρασμα για να διαφύγουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Ali Hamieh.

Μέση Ανατολή

Πηγή φωτογραφίας: AFP

08:51 Το Ισραήλ βομβάρδισε πολυσύχναστο καφέ στην Τουλκαρέμ – Εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια

Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι οι επιδρομές των IDF στην Τουλκαρέμ είχαν στόχο ένα κτίριο όπου βρισκόταν μια πολυσύχναστη καφετέρια.

Ένας υγειονομικός της Ερυθράς Ημισελήνου δήλωσε ότι το κτίριο υπέστη σοβαρές ζημιές και ότι ξέσπασε πυρκαγιά στο σημείο. Σύμφωνα με αναφορές, πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια.

 08:43 Σφοδρές επιθέσεις του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός κλιμακώνει τις επιχειρήσεις του στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τις τελευταίες ώρες.

Τα περιστατικά περιλαμβάνουν:

  • Ένας άνδρας συνελήφθη από την πόλη Beita, νότια της Ναμπλούς.
  • Ισραηλινή εισβολή στην πόλη Ναμπλούς, με επιδρομές σε σπίτια και κτίρια.
  • Επιδρομή στην πόλη Anabta, ανατολικά του Tulkarem
  • Επιδρομή στη συνοικία Batn al-Hawa στην πόλη της Ραμάλα

08:30 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τα ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περίπου 20 επιθέσεις στο Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων 11 στα νότια προάστια της Βηρυτού, τις τελευταίες 24 ώρες χρησιμοποιώντας βόμβες που καταστρέφουν καταφύγια.
  • Οι ισραηλινές δυνάμεις επιχείρησαν να σκοτώσουν τον Χασίμ Σαφιεντίν, τον πιθανολογούμενο διάδοχο του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, σε μια επίθεση σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, σύμφωνα με ειδησεογραφικές αναφορές στο Ισραήλ.
  • Ο ισραηλινός στρατός έπληξε επίσης «ζωτικής σημασίας υποδομές μεταφορών» στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου, σταματώντας την κυκλοφορία μεταξύ των δύο χωρών.
  • Οι επιθέσεις συνεχίζονται σε όλη τη Γάζα, μεταξύ άλλων στην Ντέιρ ελ-Μπάλαχ, όπου ένα ισραηλινό χτύπημα σε σπίτι σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους.
  • Το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι σκότωσε τον Ζάχι Γιάσερ Αμπντ αλ-Ραζέκ Ούφι, φερόμενο ως ηγέτη της Χαμάς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μετά από ένα χτύπημα στην Τουλκαρέμ που προκάλεσε τον θάνατο 18 ανθρώπων την Πέμπτη.

08:14 Στόχος των ισραηλινών βομβαρδισμών ο διάδοχος του Νασράλα

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με ανώνυμες στρατιωτικές πηγές, ότι στόχος της επίθεσης στα νότια προάστια της Βηρυτού ήταν ο Χασέμ Σαφιεντίν.

Σύμφωνα με τις συγκεκριμένες πηγές υπήρχε συνάντηση κορυφαίων ηγετών της Χεζμπολάχ σε ένα καταφύγιο και η τοποθεσία αυτή ήταν ο στόχος αυτών των διαδοχικών αεροπορικών επιδρομών με τη χρήση αυτών των μεγάλων πυρομαχικών.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από τον στρατό που να λέει εάν η επιχείρηση ήταν ή όχι επιτυχής.

08:02 Καλημέρα σας. Μέχρι τώρα τις εξελίξεις κατέγραφε η δημοσιογράφος Ελένη Ποσνακίδου.

Μείνετε συντονισμένοι στο in που μεταφέρει τις κρίσιμες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή λεπτό προς λεπτό. Τη σκυτάλη παίρνει η Φύλλια Πολίτη.

08:00 Αναχαιτίστηκαν 20 εκτοξεύσεις ρουκετών από τον Λίβανο, λέει το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι εντόπισε περίπου 20 «εκτοξεύσεις» ρουκετών από τον Λίβανο και ότι όλες είτε αναχαιτίστηκαν είτε έπεσαν σε ανοιχτή περιοχή.

07:50 Ποιος είναι ο Hashem Safieddine – πιθανώς νέος ηγέτης της Χεζμπολάχ;

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι στόχος των χθεσινών βομβαρδισμών στη Βηρυτό ήταν ο Hashem Safieddine, ξάδερφος του δολοφονημένου ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα.

Τι γνωρίζουμε για τον Safieddine;

  • Είναι ένα από τα δύο ηγετικά στελέχη της οργάνωσης που θεωρείται ότι διεκδικούν τη διαδοχή του Νασράλα. Ο άλλος υποψήφιος πιστεύεται ότι είναι ο Naim Qassem, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ.
  • Ως επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ και ξάδελφος του Νασράλα, ο Safieddine θεωρείται ότι έχει το προβάδισμα στη διαδοχή της ηγεσίας.
  • Γεννήθηκε το 1964 στο χωριό Deir Qanoun en-Nahr του νότιου Λιβάνου, κοντά στην Τύρο. Σπούδασε θεολογία μαζί με τον Νασράλα στα δύο κύρια κέντρα θρησκευτικής μάθησης των σιιτών, την ιρακινή πόλη Νατζάφ και το Κομ στο Ιράν. Εντάχθηκαν μαζί στη Χεζμπολάχ κατά τις πρώτες ημέρες της οργάνωσης.
  • Ο Safieddine έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν. Ο γιος του, Ρεντά, είναι παντρεμένος με την κόρη του Κασέμ Σολεϊμανί, του κορυφαίου ιρανού στρατηγού που σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή των ΗΠΑ το 2020.
  • Εκτός από επικεφαλής του εκτελεστικού συμβουλίου της Χεζμπολάχ, ο Safieddine είναι βασικό μέλος του συμβουλευτικού συμβουλίου (Shura) της οργάνωσης και επικεφαλής του συμβουλίου Τζιχάντ.

07:27 Θάνατοι, τραυματισμοί μετά από βόμβα του ισραηλινού στρατού σε σπίτι στη Χαν Γιουνίς

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το σπίτι της οικογένειας Abu Jazar στην περιοχή Maen στα ανατολικά της πόλης στη νότια Γάζα, αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Το Wafa αναφέρει ότι υπήρξαν νεκροί και τραυματίες ως αποτέλεσμα της επίθεσης, αλλά δεν διευκρινίζει πόσοι είναι.

07:08 Το ΣΑ του ΟΗΕ στέκεται στο πλευρό του Γκουτέρες που κηρύχθηκε «ανεπιθύμητος» στο Ισραήλ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε χθες Πέμπτη το βράδυ την «πλήρη» υποστήριξή του στον Γενικό Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, τον Αντόνιο Γκουτέρες, μια μέρα αφού ανακηρύχθηκε persona non grata από την κυβέρνηση του Ισραήλ επειδή δεν καταδίκασε αμέσως την πυραυλική επίθεση του Ιράν την Τρίτη.

Χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά στο Ισραήλ, τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του ΣΑ και τα δέκα κράτη-μη μόνιμα μέλη του «υπογράμμισαν την ανάγκη όλα τα κράτη μέλη (του ΟΗΕ) να διατηρούν παραγωγική και λειτουργική σχέση με τον Γενικό Γραμματέα» και «να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια υπονομεύει το έργο του και αυτό των υπηρεσιών του».

Οποιαδήποτε απόφαση αψηφά τον Γενικό Γραμματέα και τον διεθνή οργανισμό είναι «αντιπαραγωγική», ιδιαίτερα εν μέσω «κλιμάκωσης των εντάσεων στη Μέση Ανατολή», προειδοποίησαν οι 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας, με γραπτή ανακοίνωσή τους που αναγνώστηκε από την προεδρία του ΣΑ, που ασκεί αυτόν τον μήνα η Ελβετία.

06:54 Κήρυγμα Χαμενεΐ στο κέντρο της Τεχεράνης – Θα αποκαλύψει τα επόμενα σχέδια του Ιράν σχετικά με το Ισραήλ;

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ πρόκειται να ηγηθεί της προσευχής σήμερα Παρασκευή στο Μεγάλο Τζαμί Imam Khomeini στο κέντρο της Τεχεράνης για πρώτη φορά από το 2020.

Ο Χαμενεΐ θα εκφωνήσει επίσης ένα δημόσιο κήρυγμα που μπορεί να ρίξει φως στα σχέδια του Ιράν μετά την πυραυλική επίθεσή του στο Ισραήλ αυτή την εβδομάδα.

Η προσευχή θα πραγματοποιηθεί έπειτα από «μια τελετή μνήμης», που θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 π.μ. τοπική ώρα, για τον δολοφονημένο ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα.

06:46 Το Ισραήλ εξαπολύει πλήγμα στην περιοχή συνοριακού περάσματος Masnaa

Ο ισραηλινός στρατός έπληξε με δύο πυραύλους «ζωτικής σημασίας υποδομές μεταφορών» στο συνοριακό πέρασμα μεταξύ Συρίας και Λιβάνου, αναφέρει το λιβανέζικο πρακτορείο ειδήσεων Al Mayadeen, σταματώντας την κυκλοφορία μεταξύ των χωρών.

Την Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντράι κατηγόρησε τη Χεζμπολάχ ότι εισάγει λαθραία όπλα στο Λίβανο από τη Συρία μέσω του περάσματος. Ο υπουργός Μεταφορών του Λιβάνου Ali Hamieh δήλωσε αργότερα ότι όλα τα συνοριακά περάσματα παρακολουθούνται από την κυβέρνηση.

06:40 «Είναι αδύνατο να προβλέψουμε την έκβαση των μαχών»

Ο αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μίλερ μιλώντας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το «πόσο καιρό είναι εντάξει για την Ουάσιγκτον να συνεχιστούν οι επιθέσεις στον Λίβανο», απάντησε πως γνωρίζουν «τη μακρά ιστορία» του Ισραήλ όσον αφορά τις «περιορισμένες επιχειρήσεις» που μετατρέπονται σε πολύ μεγαλύτερες συγκρούσεις.

«Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε και είναι αδύνατο να προβλέψουμε ποια θα είναι η έκβαση των μαχών που διεξάγονται στο νότιο Λίβανο τις επόμενες ημέρες», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ λαμβάνει τις κατάλληλες προφυλάξεις για την προστασία των υγειονομικών, μετά τον θάνατο εννέα ατόμων σε ισραηλινό πλήγμα σε κέντρο υγείας της Βηρυτού την Πέμπτη, ο Μίλερ δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτίμηση των τελευταίων επιθέσεων του Ισραήλ.

Πρόσθεσε ότι αφού εξέτασε τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα τον τελευταίο χρόνο: «Διαπιστώσαμε ότι ήταν λογικό να εκτιμήσουμε ότι το Ισραήλ σε ορισμένες περιπτώσεις παραβίασε το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

06:34 Νεκροί τρεις Παλαιστίνιοι στο Deir el-Balah

Επικαλούμενο παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης και το Παλαιστινιακό Κέντρο Πληροφόρησης, το Al Jazeera μεταδίδει ότι τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στο Deir el-Balah στην κεντρική Γάζα σε ισραηλινή επίθεση στο σπίτι της οικογένειας Jaber.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι 99 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις προηγούμενες 24 ώρες και 169 τραυματίστηκαν.

Σημείωσε ότι «υπάρχουν ακόμη πολλά θύματα κάτω από τα χαλάσματα και στους δρόμους και τα πληρώματα των ασθενοφόρων και της πολιτικής προστασίας δεν μπορούν να τα προσεγγίσουν».

06:30 Καλημέρα σας και καλώς ήρθατε στη ζωντανή κάλυψη του in των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν 11 αλλεπάλληλους βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, οχυρό της Χεζμπολάχ. Παράλληλα, 37 άνθρωποι στον Λίβανο σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινών βομβαρδισμών που έπληξαν τη χώρα το τελευταίο 24ωρο.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως «μπορούμε να αποφύγουμε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο, αλλά μένουν να γίνουν ακόμη πολλά». Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.

Only in

Μαγική βραδιά στο Europa League: Πλούσιο θέαμα και πολλά γκολ (vids) – Η βαθμολογία και η επόμενη αγωνιστική

Απολαύστε πλούσιο θέαμα και πολλά γκολ από τα σημερινά παιχνίδια του Europa League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 04 Οκτωβρίου 2024