Ο Greg Kading, ντετέκτιβ για τη δολοφονία του Notorious B.I.G λέει ότι περίμενε να προκύψουν περισσότερες αποκαλύψεις για τον Diddy με αφορμή τη σύλληψή του για εμπορία ανθρώπων και τα εγκλήματα σεξουαλικής φύσης για τα οποία κατηγορείται.

«Ο πραγματικός του χαρακτήρας φαίνεται να βγαίνει στην επιφάνεια… Ίσως υπάρχει μια άλλη πλευρά του που είναι σχετικά καλά κρυμμένη, μέχρι που τα πρόσφατα γεγονότα αρχίζουν να αποκαλύπτουν τον χαρακτήρα που ίσως είναι πραγματικά», είπε.

Ο πρώην ντετέκτιβ του LAPD Greg Kading πιστεύει ότι υπάρχει μια άλλη πλευρά του γνωστού ράπερ που θα βγει στην επιφάνεια τώρα που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Μάλιστα τον Σεπτέμβριο του 2011, εξέδωσε το βιβλίο «Murder Rap: The Untold Story of the Biggie Smalls & Tupac Shakur Murder Investigations]. Σε αυτό, συμπεριέλαβε νέα στοιχεία για τις δολοφονίες των ράπερ που, όπως είπε, ενέπλεκαν τον μεγιστάνα της ψυχαγωγίας Sean Combs και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Death Row Records, Suge Knight.

Η ομοσπονδιακή έρευνα στην οποία εμπλέκεται ο Sean «Diddy» Combs θα μπορούσε να συνδεθεί με την έρευνα για το θάνατο του ράπερ Tupac Shakur, σύμφωνα με έναν πρώην πράκτορα του FBI.

Ο Phil Carson, συνταξιούχος πράκτορας του FBI ο οποίος επίσης εργάστηκε στην υπόθεση Notorious B.I.G., συμμετείχε στην εκπομπή «CUOMO» τον Απρίλιο του 2024 και πρότεινε μια πιθανή σύνδεση μεταξύ των πληροφοριών που οδήγησαν στη σύλληψη του Duane «Keefe D» Davis σε σχέση με τον θάνατο του ράπερ Tupac Shakur και της πρόσφατης έρευνας ομοσπονδιακών πρακτόρων στις ιδιοκτησίες του Sean «Diddy» Combs.

Biggie & Diddy

Η σχέση του Diddy με τον ράπερ Notorious B.I.G. εκτόξευσε την Bad Boy Records του σε μερικά από τα μεγαλύτερα ύψη της στη δεκαετία του 1990.

Το ντεμπούτο άλμπουμ του γεννημένου στο Μπρούκλιν Biggie , το Ready to Die του 1994, ήταν μια τεράστια εμπορική και κριτική επιτυχία με τις επιτυχίες Big Poppa, Juicy και One More Chance.

Μέσα στα πρώτα τρία χρόνια, η Bad Boy έκανε περίπου 75 εκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις των άλμπουμ.

Ο ράπερ Notorious B.I.G.

Όμως ο Biggie, με πραγματικό όνομα Chris Wallace, σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στο Λος Άντζελες στις 9 Μαρτίου 1997, σε ηλικία μόλις 24 ετών.

Η δολοφονία πιστεύεται ότι αποτελούσε μέρος της πικρής διαμάχης μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ακτής μεταξύ της Death Row Records στο Λος Άντζελες και της Bad Boy Records στη Νέα Υόρκη.

Σκοτώθηκε έξι μήνες μετά τον Tupac που πυροβολήθηκε τέσσερις φορές στο στήθος κατά τη διάρκεια ενός drive-by shooting στο Λας Βέγκας στις 7 Σεπτεμβρίου 1996, και πέθανε στις 13 Σεπτεμβρίου.

Το ιστορικό της διαμάχης

Η αντιπαλότητα μεταξύ της Δυτικής Ακτής και της Ανατολικής Ακτής του χιπ-χοπ ήταν μια από τις πιο διαβόητες συγκρούσεις στην ιστορία της μουσικής, με αποκορύφωμα τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Περιελάμβανε μια βεντέτα μεταξύ καλλιτεχνών, παραγωγών και δισκογραφικών εταιρειών από τις δύο ακτές και κορυφώθηκε με τον τραγικό θάνατο των δύο μεγάλων αστεριών του χιπ-χοπ: του Tupac Shakur και του Notorious B.I.G.

Το χιπ-χοπ αναδύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κυρίως στο Μπρονξ της Νέας Υόρκης, χάρη σε πρωτοπόρους μουσικούς όπως ο DJ Kool Herc, ο Grandmaster Flash και οι Run-DMC. Η Ανατολική Ακτή κυριάρχησε στο χιπ-χοπ τα πρώτα χρόνια, με τη Νέα Υόρκη να θεωρείται η γενέτειρα της κουλτούρας.

Ωστόσο, στα μέσα και τέλη της δεκαετίας του 1980, η Δυτική Ακτή άρχισε να κερδίζει την προβολή της, ιδιαίτερα με την εμφάνιση των N.W.A. και του πρωτοποριακού τους στυλ «gangsta rap». Το «Straight Outta Compton» (1988) των N.W.A. έβαλε το Λος Άντζελες στο χάρτη του χιπ-χοπ, αμφισβητώντας την κυριαρχία της Ανατολικής Ακτής.

Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1990, καλλιτέχνες της Δυτικής Ακτής, όπως ο Dr. Dre, ο Snoop Dogg και ο Ice Cube, κυριαρχούσαν στα charts. Το «The Chronic» (1992) του Dr. Dre και το «Doggystyle» (1993) του Snoop Dogg καθιέρωσαν την Death Row Records, που διοικείτο από τον Suge Knight, ως μια δύναμη. Το Λος Άντζελες, και η Δυτική Ακτή γενικότερα, έγινε συνώνυμο του gangsta rap και είχε τεράστια πολιτιστική επιρροή.

Καθώς η Δυτική Ακτή αποκτούσε προβολή, η Ανατολική Ακτή άρχισε να αισθάνεται ότι επισκιάζεται. Καλλιτέχνες όπως ο Nas, οι Wu-Tang Clan, και ιδιαίτερα ο Notorious B.I.G. (Biggie Smalls) από το Μπρούκλιν, αναδείχθηκαν ως το πρόσωπο του hip-hop της Ανατολικής Ακτής. Το ντεμπούτο άλμπουμ του «Biggie Ready to Die» (1994) σηματοδότησε την ανάκαμψη της Ανατολικής Ακτής.

Παραγωγοί και καλλιτέχνες

Η αντιπαλότητα μεταξύ των ακτών εντάθηκε καθώς συνδέθηκε με δύο μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες: Death Row Records (Δυτική Ακτή) και Bad Boy Records (Ανατολική Ακτή). Ο Suge Knight, επικεφαλής της Death Row, και ο Sean «Diddy» Combs, επικεφαλής της Bad Boy, ήταν κεντρικά πρόσωπα στη διαμάχη.

Ο Tupac, ο οποίος αρχικά είχε ρίζες στην Ανατολική Ακτή, μετακόμισε στη Δυτική Ακτή και υπέγραψε με την Death Row Records. Το γεγονός αυτό ενέτεινε την προσωπική και επαγγελματική σύγκρουση μεταξύ του Tupac και του Biggie.

Η βεντέτα διαδραματίστηκε σε diss tracks, με το «Hit ‘Em Up» (1996) του Tupac να αποτελεί άμεση επίθεση στον Biggie και την Bad Boy Records, ενώ το «Who Shot Ya?» του Biggie ερμηνεύτηκε από ορισμένους ως απάντηση στον πυροβολισμό του Tupac το 1996, αν και ο Biggie το αρνήθηκε.

Ένα άλυτο μυστήριο

Ο Kading ισχυρίζεται ότι μέλος της συμμορίας Southside Crips Orlando ‘Baby Lane’ Anderson ήταν υπεύθυνος για το θάνατο του Tupac ενώ ο Wardell Fouse πυροβόλησε τον Biggie.

Κανείς δεν κατηγορήθηκε ποτέ για τους θανάτους τους και οι υποθέσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες, αλλά ο Kading ισχυρίστηκε προηγουμένως ότι δύο νεκροί άνδρες τράβηξαν τη σκανδάλη.

Ισχυρίστηκε ότι το μέλος της συμμορίας Southside Crips Duane Keith «Keffe D» Davis είχε προσληφθεί για να σκοτώσει τον Shakur και τον μάνατζέρ του Marion Hugh «Suge» Knight για 1 εκατομμύριο δολάρια.

Όμως τη νύχτα του θανάσιμου πυροβολισμού, ο ανιψιός του Keffe, Orlando ‘Baby Lane’ Anderson, ήταν αυτός που πυροβόλησε τον ράπερ, ισχυρίστηκε.

Σε αντίποινα για τη δολοφονία του Tupac, ο Suge προσέλαβε το αντίπαλο μέλος της συμμορίας Blood Wardell ‘Poochie’ Fouse να σκοτώσει τον Biggie Smalls για μόλις 13.000 δολάρια, είπε ο Kading.

Τόσο ο Fouse όσο και ο Anderson σκοτώθηκαν αργότερα σε ανταλλαγή πυροβολισμών που σχετίζονταν με συμμορίες. Ο Suge, ο οποίος ήταν επικεφαλής της Death Row Records, εκτίει ποινή κάθειρξης 28 ετών μετά την καταδίκη του το 2018 για θανατηφόρο χτύπημα και εγκατάλειψη το 2015.

Ο Duane ‘Keefe D’ Davis

Στις 18 Ιουλίου 2023, το αστυνομικό τμήμα του Λας Βέγκας εκτέλεσε ένταλμα έρευνας σε σχέση με τη δολοφονία του Shakur.  Η έρευνα έγινε σε ένα σπίτι στο Χέντερσον της Νεβάδα. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το σπίτι ανήκε στη σύζυγο του Duane «Keefe D» Davis, πρώην αρχηγού συμμορίας του Λος Άντζελες . Ο Davis συνελήφθη στη συνέχεια σε σχέση με τη δολοφονία του Tupac το πρωί της 29ης Σεπτεμβρίου 2023, κρατήθηκε χωρίς εγγύηση και κατηγορήθηκε για φόνο. Δήλωσε αθώος στις 2 Νοεμβρίου 2023 στο Λας Βέγκας.

Στις 7 Νοεμβρίου 2023, ο δικαστής Carli Kierny για το Περιφερειακό Δικαστήριο της κομητείας Clark προγραμμάτισε η δίκη του Ντέιβις να ξεκινήσει στις 3 Ιουνίου 2024. Στις 9 Ιανουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια ενός δικαστικού ελέγχου, στον Ντέιβις χορηγήθηκε εγγύηση 750.000 δολαρίων και του επετράπη ο κατ’ οίκον περιορισμός. Ένας δεύτερος έλεγχος πραγματοποιήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 2024, κατά τη διάρκεια του οποίου συμφωνήθηκε ότι η δίκη του Ντέιβις θα καθυστερούσε για τις 4 Νοεμβρίου 2024 . Παρά την εγγύηση και τον κατ’ οίκον περιορισμό που του χορηγήθηκε, ο Ντέιβις παραμένει έγκλειστος στο Κέντρο Κράτησης της Κομητείας Κλαρκ.

Ο Diddy μου είχε ζητήσει να δολοφονήσω τον Tupac

Ο Carson ισχυρίστηκε επίσης ότι ο Diddy, ο οποίος επέβαινε στο όχημα μπροστά από το SUV που μετέφερε τον εκλιπόντα ράπερ τη νύχτα που πυροβολήθηκε, ήταν ο πραγματικός στόχος.

Η έκθεση της DEA και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με μια συνέντευξη του Ντέιβις το 2008 αναφέρει ότι ο Ντέιβις ισχυρίστηκε ότι ο Κομπς είπε ότι «έπρεπε να ξεφορτωθεί τον Νάιτ και τον Σακούρ» και προσέφερε στον Ντέιβις 1 εκατομμύριο δολάρια για να «χειριστεί το πρόβλημα».