Αν και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συναντήσει το σύμβολο του ψαριού σε ένα αυτοκίνητο, λίγοι γνωρίζουν την ιστορία του και τον λόγο για τον οποίο τοποθετείται στην επιφάνεια ενός οχήματος.

Η ιστορία πίσω από το κοινό αυτοκόλλητο, το οποίο μπορεί να βρεθεί ακόμα και σήμερα στα αυτοκίνητα, μας οδηγεί στο μακρινό παρελθόν, πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Παρά το μακρύ ταξίδι του στο χρόνο, η ερμηνεία του συμβόλου παραμένει άγνωστη στους περισσότερους.

Το σύμβολο του ψαριού, το οποίο κάποιοι επιλέγουν να τοποθετήσουν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου τους, δεν είναι για να δηλώσουν τις διατροφικές τους προτιμήσεις ή το αντίστοιχο ζώδιο, αλλά για να δηλώσουν τη θρησκεία στην οποία ανήκουν, όπως αναφέρει το carandmotor.gr.

«Ἰησοῦς Χριστός Θεοῦ Υἱός Σωτήρ»

Η πρακτική αυτή συνδέθηκε με τον χριστιανισμό και χρησιμοποιήθηκε από τους πιστούς στα πρώτα χρόνια της διάδοσης του χριστιανικού δόγματος.

Οι πρώτοι χριστιανοί τοποθετούσαν το σύμβολο του ψαριού σε μυστικούς χώρους συνάντησης και κατακόμβες, ως έναν τρόπο να δηλώνουν τις θρησκευτικές τους προτιμήσεις, αποφεύγοντας ταυτόχρονα τις διώξεις.

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για το πώς το ψάρι έγινε το «μυστικό» σύμβολο του χριστιανισμού, με μία από αυτές να σχετίζεται με τις ελληνικές λέξεις «Ἰησοῦς Χριστός Θεοῦ Υἱός Σωτήρ» (Ιησούς Χριστός, Υιός του Θεού, Σωτήρας), τα αρχικά των οποίων σχηματίζουν τη λέξη «ΙΧΘΥΣ» (Ψάρι).

Επανεμφάνιση

Από την εποχή που οι χριστιανοί διώκονταν μέχρι σήμερα, προφανώς, έχουν αλλάξει πολλά. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, η πρακτική της δήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων με αυτόν τον τρόπο επανήλθε.

Τότε ήταν που εμφανίστηκαν τα πρώτα αυτοκόλλητα με το σύμβολο του ψαριού στα αυτοκίνητα, διατηρώντας ζωντανή μια παράδοση σχεδόν 2.000 ετών.

Σήμερα, τα αυτοκίνητα που φέρουν το σύμβολο του ψαριού είναι σπάνια, ωστόσο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν γίνετε πιο παρατηρητικοί, αργά ή γρήγορα, θα εντοπίσετε το χαρακτηριστικό έμβλημα σε αρκετά Ι.Χ.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Χ.com