Έρχεται στην χώρα μας αύριο για 12ημερη προγραμματισμένη επίσκεψη στα πλαίσια περιοδικών ελέγχων σε πολλές χώρες, η Επιτροπή του ΟΗΕ κατά των Βασανιστηρίων (σσ ονομάζεται Υποεπιτροπή Ηνωμένων Εθνών για την πρόληψη των βασανιστηρίων και κάθε άλλης βάναυσης απάνθρωπης κι εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας – SPTΚ) που θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης, αλλά κι αστυνομικά τμήματα.

Ελεγχοι θα υπάρξουν και στο Λιμενικό, σε σωφρονιστικά ιδρύματα κι αλλού. Η άφιξη της εν λόγω Επιτροπής του ΟΗΕ έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τον θάνατο δύο αλλοδαπών κρατουμένων στα αστυνομικά τμήματα Αγίου Παντελεήμονα και Ομονοίας χωρίς όμως να σχετίζεται μ αυτές.

Στο έγγραφο που στάλθηκε από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ (το αποκαλύπτει το in) σε αστυνομικές υπηρεσίες ζητείται τα μέλη της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων να έχουν ελευθερία πρόσβασης σε όλους τους χώρους των τμημάτων, όπως τα κρατηρηρια κλπ, κι αυτό να γίνει χωρίς περιορισμό και συνοδεία.

Επιπλέον τους επισημαίνουν ότι έχουν δικαίωμα εξέτασης ατόμων που κρατούνται ή όποιου άλλου χωρίς καμιά εξαίρεση και χωρίς κανένα εμπόδιο από τους αστυνομικούς. Ακόμη ενδεικτικό αυτής της σπουδής είναι ότι στο έγγραφο ζητείται να γίνει εν όψει άφιξης των μελών της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια «άμεση ολοκλήρωση διαδικασιών για άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες (άτομα με προβλήματα υγείας, οικογένειες, ασυνόδευτους ανηλίκους).

Εξωραϊσμός κρατητηρίων

Ζητείται ακόμη να γίνουν «άμεσες ενέργειες όπου απαιτείται εξωραϊσμού των κρατητηρίων και λοιπών χώρων κράτησης, ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν ζητήματα που εγείρονται με την κράτηση των αλλοδαπών και άμεση αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων θέρμανσης (παροχής ζεστού νερού), κλιματισμού, αερισμού, φωτισμού.

Επίσης ζητείται να γίνει αποσυμφόρηση των χώρων κράτησης.

Υποδείξεις και παρεμβάσεις που αν είχαν υπάρξει νωρίτερα, κι όχι μόνο εν όψει της άφιξης της Επιτροπής του ΟΗΕ, ίσως είχαν αποφευχθεί δραματικά συμβάντα σε αστυνομικά τμήματα στο κέντρο, κυρίως, της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι η υπηρεσιακή κι η πολιτική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ δίνει ιδιαίτερη σημασία στους ελέγχους και στην έκθεση της εν λόγω επιτροπής του ΟΗΕ για την κατάσταση στα κρατητήρια της ΕΛ.ΑΣ και την συμπεριφορά σε κρατουμένους, με τον κίνδυνο να εκτεθεί η χώρα.

Γι’ αυτό έχουν υπάρξει διαρκείς συσκέψεις στην ΓΑΔΑ κι άλλες υπηρεσίες, κι έχουν δοθεί σχετικές αυστηρές εντολές.

Πάντως συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ αποδίδουν την προβληματική λειτουργία πολλών υπηρεσιών της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας στην τεράστια αποδυνάμωση κι αποψίλωση από προσωπικό των αστυνομικών υπηρεσιών, στο γεγονός ότι πολλές φορές σε αυτά κατευθύνονταν αξιωματικοί με δυσμενείς μεταθέσεις κάτι που επιχειρείται να αλλάξει τον τελευταίο καιρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από την κυβέρνηση ή από οποιοδήποτε υπουργείο για την άφιξη της εν λόγω Επιτροπής του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και κρατήθηκε ως «επτασφράγιστο μυστικό». Έτσι δεν μπορούσε να διευκρινιστεί αν επρόκειτο για έκτακτο έλεγχο λόγω των πρόσφατων συμβάντων ή για την πρώτη επίσκεψη της εν λόγω Επιτροπής στην χώρα μας, όπως και συμβαίνει τελικώς.