Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Η Amy Lamé παραιτήθηκε από «τσαρίνα της νύχτας» του Λονδίνου – και η νυχτερινή ζωή είναι φτωχότερη

Η Amy Lamé παραιτήθηκε από «τσαρίνα της νύχτας» του Λονδίνου – και η νυχτερινή ζωή είναι φτωχότερη

«Χλευάστηκε ως άχαρη και υπερπληρωμένη - αλλά συχνά από δεξιούς με ευρύτερο κίνητρο. Αντί να επευφημούμε την αποχώρησή της Amy Lamé ας υπερασπιστούμε τον ζωντανό πολιτισμό του Λονδίνου» γράφει ο Ed Gillett στον Guardian.

Η Amy Lamé, η πρώτη τσαρίνα της νύχτας του Λονδίνου, ανακοίνωσε την Τετάρτη 2 του μήνα ότι αποχωρεί από τον ρόλο της ως υπερασπίστριας της νυχτερινής κουλτούρας της πρωτεύουσας, λέγοντας ότι είναι «η κατάλληλη στιγμή για μένα να προχωρήσω».

Αλλά η αποχώρησή της, όπως και η οκταετής θητεία της, έχει διχάσει πικρά όσους εργάζονται, παίζουν, πίνουν και χορεύουν μόλις πέσει το σκοτάδι σε όλη την πόλη.

Νυχτερινή οικονομία

Για τους υποστηρικτές της, η δημοσιογράφος και περφόρμερ υπήρξε αφοσιωμένη και αποτελεσματική συνήγορος της νυχτερινής οικονομίας από τότε που ο Sadiq Khan την διόρισε το 2016.

Για τους επικριτές της, έχει «κάνει μεγαλύτερη ζημιά στον πολιτισμό από τους Ταλιμπάν» και απέδειξε ότι δεν χρειαζόμαστε πραγματικά μια τσαρίνα της νύχτας εξ αρχής – ένα επιχείρημα που ίσως αναγνωρίζεται σιωπηρά από το γραφείο του δημάρχου που αρνείται να αναφέρει σχέδια για έναν διάδοχο.

«Η επικείμενη ειδική ομάδα εργασίας για τη νυχτερινή ζωή του Λονδίνου θα εξετάσει και θα αντιμετωπίσει τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. «Οποιεσδήποτε αποφάσεις σχετικά με τον ρόλο του τσάρου της νύχτας θα ληφθούν μόλις ολοκληρώσουν το έργο τους».

Η αντίδρασή της – ότι «ούτε εγώ ούτε ο δήμαρχος έχουμε την εξουσία να λέμε στις τοπικές αρχές τι να κάνουν» – ήταν αντικειμενικά ακριβής αλλά άτονη και αντιμετωπίστηκε με χλευασμό

Το κλείσιμο των κλαμπ

Η υπόθεση εναντίον της Lamé είναι απλή: είναι προφανώς μια πολιτική, ελαφριά προσωπικότητα, η οποία έχει απορροφήσει δημόσιο χρήμα, ενώ έχει επιτύχει ελάχιστα. Οι χώροι διασκέδασης συνεχίζουν να κλείνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, με το Λονδίνο να χάνει πάνω από το ένα τέταρτο των νυχτερινών κέντρων του μετά την πανδημία.

Οι χώροι που επιβίωσαν παραμένουν δέσμιοι των περιορισμών αδειοδότησης, των καταγγελιών για θόρυβο και της σκληρής αστυνόμευσης, καθιστώντας τους ισχυρισμούς περί «24ωρης πόλης» γελοίους.

Αυτή η επιχειρηματολογία μπορεί να εντοπιστεί μέχρι το 2018, όταν το συμβούλιο του Hackney ανακοίνωσε ότι όλοι οι νέοι χώροι διασκέδασης στο δήμο θα αναγκαστούν να κλείνουν τα μεσάνυχτα. Η Lamé φάνηκε να αιφνιδιάζεται από την απόφαση και από την οργή του κοινού που στη συνέχεια στράφηκε εναντίον της και όχι εναντίον των υπεύθυνων συμβούλων.

«Amy Lamé ποιο είναι το νόημά σου;»

Η αντίδρασή της – ότι «ούτε εγώ ούτε ο δήμαρχος έχουμε την εξουσία να λέμε στις τοπικές αρχές τι να κάνουν» – ήταν αντικειμενικά ακριβής αλλά άτονη και αντιμετωπίστηκε με χλευασμό. Ο DJ και παραγωγός Four Tet ήταν μεταξύ εκείνων που αμφισβήτησαν την «προφανή έλλειψη επιρροής και ενδιαφέροντος» της – ένα θέμα που επαναλαμβάνεται με κάθε νέο κλείσιμο χώρου.

Αυτό αναδεικνύει ένα παράδοξο στην καρδιά του ρόλου της Lamé: παρά το γεγονός ότι είναι μια φιγούρα για τη νυχτερινή οικονομία του Λονδίνου, η τσαρίνα της νύχτας δεν έχει ουσιαστικές εξουσίες λήψης αποφάσεων ή επιβολής.

Αυτό έχει οδηγήσει ορισμένους να αναρωτηθούν αν ο ρόλος έχει κάποιο σκοπό, ιδίως όταν αμείβεται με 132.846 λίρες ετησίως και έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις σχετικά με τη δημόσια λογοδοσία. «Amy Lamé ποιο είναι το νόημά σου;» οργίστηκε ένα άρθρο του NME.

Κοιτάζοντας τις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αποχώρησή της, είναι εντυπωσιακό ότι τα πιο σταθερά ενθουσιώδη σχόλια δεν προέρχονται από ravers, DJs ή ιδιοκτήτες χώρων, αλλά από συντηρητικούς δημοτικούς συμβούλους και δεξιούς δημοσιογράφους

«Πολιτισμός σε κίνδυνο»

Με πολλά από αυτά είναι δύσκολο να διαφωνήσει κανείς. Όμως, οι ανελέητες αντιδράσεις που δέχτηκε η Lamé αντικατοπτρίζουν επίσης μια μονόπλευρη και απλοϊκή αντίληψη του ρόλου της.

Το πιο σημαντικό είναι ότι παραβλέπεται το ουσιαστικό έργο που έχει επιτελέσει στο παρασκήνιο. Η δρομολόγηση μιας Χάρτας για την ασφάλεια της γυναίκας στη νύχτα μπορεί να μη μοιάζει τόσο επείγουσα όσο τα κλαμπ που απειλούνται με κλείσιμο ή να μην προσελκύει τα ίδια πρωτοσέλιδα, αλλά η συνεργασία της αστυνομίας, των συμβουλίων, των μεταφορών και άλλων φορέων για το θέμα αυτό αποτελεί ουσιαστικό και σημαντικό έργο.

Ομοίως, η δημιουργία μιας ομάδας «Πολιτισμός σε κίνδυνο» για την υποστήριξη των χώρων που απειλούνται, καθώς και η χρηματοδότηση για να τους βοηθήσει να περιηγηθούν στο σύστημα αδειοδότησης, είναι θετικά βήματα, ακόμη και αν τα αποτελέσματά τους δεν είναι πάντα ορατά. Γράφοντας στο X λίγο μετά την επιβολή του περιορισμού του Hackney το 2018, ο Dan Beaumont, ιδιοκτήτης του κλαμπ Dalston Superstore στο ανατολικό Λονδίνο, δήλωσε: «Οι απαγορευτές της αδειοδότησης θέλουν να κυνηγήσετε την τσαρίνα της νύχτας. Να θυμάστε: είναι με το μέρος μας».

Οι συντηρητικοί και οι δεξιοί

Στη συνέχεια, όμως, έγινε σαφές ότι αρκετοί από τους επικριτές της Lamé έχουν άλλες προτεραιότητες. Κοιτάζοντας τις αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την αποχώρησή της, είναι εντυπωσιακό ότι τα πιο σταθερά ενθουσιώδη σχόλια δεν προέρχονται από ravers, DJs ή ιδιοκτήτες χώρων, αλλά από συντηρητικούς δημοτικούς συμβούλους και δεξιούς δημοσιογράφους που σχηματίζουν ουρά «για να υμνήσουν τον…θάνατό της».

Η Lamé χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ως πληρεξούσιος για να υπονομεύσει τον στενότερο πολιτικό της σύμμαχο, τον Sadiq Khan. Την περασμένη εβδομάδα, οι Times δήλωσαν με κομμένη την ανάσα ότι το «δαπανηρό, γεμάτο εγκληματικότητα» Λονδίνο είναι «η χειρότερη νυχτερινή έξοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο», προτού τα σαθρά στατιστικά στοιχεία του άρθρου καταρριφθούν πλήρως ως παραπλανητικά και επιλεκτικά.

Νωρίτερα φέτος, το Adam Smith Institute, μια θατσερική ομάδα πίεσης ζήτησε την απόλυση της Lamé. Η Daily Mail δημοσίευσε επανειλημμένες επιθέσεις, με προεξέχουσα την παρουσία του Khan. Δεν είναι δύσκολο να ξεδιαλύνουμε την αφήγηση που προωθείται ή να αναρωτηθούμε αν αυτές οι φωνές ενδιαφέρονται πραγματικά για την υπόγεια κουλτούρα.

Τελικά;

«Η Lamé έχει σίγουρα κάνει λάθη, από το να διεκδικεί τα εύσημα για τη διάσωση κλαμπ που έκλεισαν, μέχρι το να φαίνεται αποκομμένη από τις καθημερινές απειλές που αντιμετωπίζουν οι χώροι της βάσης. Μετά από οκτώ χρόνια, κάποια νέα ενέργεια και προοπτική θα ήταν ευπρόσδεκτη. Όμως, η όλο και πιο πολωμένη συζήτηση γύρω από το ρόλο της κινδυνεύει να επισκιάσει πιο σημαντικές αλήθειες» καταλήγει ο  Ed Gillett στον Guardian.

«Η νυχτερινή οικονομία του Λονδίνου έχει αναμφίβολα ωφεληθεί από την ύπαρξη κάποιου που την εκπροσωπεί, όσο περιορισμένη και αν είναι η αρμοδιότητά του. Η κατάργηση αυτού του ρόλου δεν θα σώσει ούτε έναν χώρο, ούτε θα μειώσει την ανάγκη για καλύτερη χάραξη πολιτικής. Όποιος απολαμβάνει μια νυχτερινή έξοδο και μπαίνει στον πειρασμό να γιορτάσει την παραίτηση της Lamé, θα πρέπει να προσέχει πολύ τι εύχεται» συμπληρώνει.

*Με στοιχεία από theguardian.com

Only in

Το «παράθυρο ευκαιρίας» στα ελληνοτουρκικά και η μάχη των εντυπώσεων

Η ρητορική, οι συμβιβασμοί και οι προϋποθέσεις ώστε Αθήνα και Άγκυρα να καθίσουν στο τραπέζι για την ελληνοτουρκική διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 05 Οκτωβρίου 2024