Μαζί με το φθινόπωρο καταφθάνουν και οι πρώτες ιώσεις, η γρίπη και τα κρυολογήματα. Έχει σημασία, λοιπόν, να παρέχετε στον οργανισμό σας όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές. Σίγουρα, δεν πρέπει να ξεχνάτε το συχνό πλύσιμο των χεριών, την επαρκή ξεκούραση και την ενυδάτωση, αλλά η διατροφή είναι κομβικής σημασίας για ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα.

Θα γνωρίζετε, ήδη, ότι τα φυλλώδη λαχανικά, το γιαούρτι και ο σολομός συγκαταλέγονται στις πρώτες επιλογές για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες άλλες, και πολύ νόστιμες τροφές, που θα μπορούσαν να σας κρατήσουν μακριά από την επίσκεψη στο γιατρό.

Αυγά

Μην αφαιρείτε τα αυγά από τη διατροφή σας λόγω των κορεσμένων λιπαρών και της χοληστερόλης. Ένα μεγάλο αυγό περιέχει μόνο 1,5 γρ. κορεσμένου λίπους και 186 mg χοληστερόλης.

Τα αυγά αποτελούν μια πολύ καλή πηγή πρωτεΐνης που χρειάζεται το σώμα σας για να δημιουργήσει αντισώματα, σύμφωνα με έρευνα (6 γρ. ανά μεγάλο αυγό). Επιπλέον, προσφέρουν σελήνιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες A και D και μικρές ποσότητες ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ενώ συνδυάζονται πολύ εύκολα σε διάφορες συνταγές.

Πατάτες

Οι πατάτες είναι λίγο αδικημένες, γιατί έχουν χαρακτηριστεί ως «κακοί υδατάνθρακες». Μια μέτρια πατάτα καλύπτει περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C, της απαραίτητης για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος βιταμίνης.

Παράλληλα, περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, έναν τύπο υδατάνθρακα που ζυμώνεται από τα βακτήρια του εντέρου και όπως είναι γνωστό ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα συνεπάγεται και καλύτερη συνολική υγεία.

Γάλα

Το γάλα δεν είναι απαραίτητα κακό για όλους τους ανθρώπους, αν δεν έχετε δυσανεξία. Άλλωστε το απλό γάλα μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σας. Είναι μια πηγή πρωτεΐνης (8 γρ. ανά φλιτζάνι), περιέχει τον πολύτιμο για το ανοσοποιητικό ψευδάργυρο, βιταμίνες A και D.

Μπανάνες

Μη φοβάστε τις μπανάνες για τη ζάχαρη, αν δεν έχετε κάποιο μεταβολικό πρόβλημα. Αν θέλετε, μπορείτε να τις καταναλώνετε πριν ωριμάσουν πολύ. Οι μπανάνες παρέχουν βιταμίνη C και είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6, μιας βιταμίνης κλειδί για την υγεία του ανοσοποιητικού. Επίσης, οι φυτικές ίνες στις μπανάνες (3 γρ. ανά μέτρια μπανάνα) διατηρούν δυνατό το ανοσοποιητικό σας. Λόγω του ανθεκτικού αμύλου –που όπως και στις πατάτες- δρα ως πρεβιοτικό και συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου.

Δημητριακά

Τα δημητριακά θα κρατήσουν το ανοσοποιητικό σας σε φόρμα, λόγω  της βιταμίνης Α, του φυλλικού οξέος, του ψευδαργύρου και του σιδήρου. Καλό είναι, αν απολαμβάνετε τα δημητριακά στο πρωινό σας, να επιλέγετε αυτά που περιέχουν τουλάχιστον 5 γρ. πρωτεΐνης, 3 γρ. φυτικών ινών και καθόλου πρόσθετα σάκχαρα. Φανταστείτε το όφελος που θα έχετε αν τα συνδυάσετε με γάλα ή γιαούρτι και μπανάνα.

Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, ώστε να προσλαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το ανοσοποιητικό σας για να αμυνθεί ενάντια σε ιώσεις και κρυολογήματα. Οι πρωτεΐνες, ο ψευδάργυρος και οι βιταμίνες A, C και D είναι απαραίτητες και, όπως φαίνεται, μπορείτε να τις βρείτε εύκολα σε απλά και πολύ αγαπητά τρόφιμα.

*Πηγή: Vita