Τέλος από τον πάγκο της Σερβίας ο Σβέτισλαβ Πέσιτς. Ο 75χρονος κόουτς μίλησε στο «Sport klub» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεχίσει στην τεχνική ηγεσία της ομάδας μπάσκετ της χώρας του.

Ο μικρός τελικός των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι κόντρα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία ήταν το τελευταίο ματς του Σέρβου τεχνικού στον σερβικό πάγκο, με τη θητεία του να ολοκληρώνεται με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου.

Όλα αυτά την ώρα που ο νέος πρόεδρος της σερβικής ομοσπονδίας, Νεμπόισα Τσόβιτς εξήγησε πως θα κάνει τα πάντα για να τον κρατήσει στη θέση του ομοσπονδικού προπονητή.

Οι δηλώσεις του

«Το έχω ήδη πει στον Τσόβιτς. Νέος πρόεδρος, νέα ομάδα, νέοι αντιπρόεδροι, νέος προπονητής. Ξεκινά ένας νέος Ολυμπιακός κύκλος, όλα ξεκινούν από την αρχή. Έχω άλλα σχέδια στη ζωή μου, θέλω να κάνω κάτι άλλο. Δεν είμαι 57 χρονών, είμαι 75.

Δεν αισθάνομαι απολύτως καμία υποχρέωση σε κανέναν. Αυτό που νιώθω είναι ευθύνη μόνο στους παίκτες που έχω δουλέψει μαζί τα τελευταία τρία χρόνια. Θα δώσω στον Τσόβιτς και στον νέο προπονητή όση βοήθεια χρειάζονται από εμένα» εξήγησε στο «Sport klub».

Στην καριέρα του ο Πέσιτς ήταν προπονητής της γιουγκοσλαβικής ομάδας νέων, με παίκτες όπως οι Βλάντε Ντίβατς, Σάσα Τζόρτζεβιτς, Τόνι Κούκοτς και Ντίνο Ράτζα, κερδίζοντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Νέων Ανδρών 1987. Το 2003 ήταν ο αρχιτέκτονας του triple crown της Μπαρτσελόνα κατακτώντας πρωτάθλημα και κύπελλο Ισπανίας, καθώς και τη Euroleague.

Έχει κερδίσει χρυσό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ 2002 στην Ινδιανάπολη, και στο Ευρωμπάσκετ 2001 (στην Τουρκία), ενώ ως προπονητής της εθνικής Γερμανίας, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ 1993. Τέλος, πανηγύρισε ασημένιο και χάλκινο μετάλλιο Μουντομπάσκετ 2023 και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του περασμένου καλοκαιριού, αντίστοιχα, με τη Σερβία.