Ευρωπαϊκό Δικαστήριο: Όλες οι γυναίκες από το Αφγανιστάν μπορούν να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη
Η απόφαση έρχεται μετά την άρνηση παροχής ασύλου του δικαστηρίου της Αυστρίας σε δύο Αφγανές το 2015 και το 2020.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το φύλο και η ιθαγένεια από μόνα τους είναι επαρκείς λόγοι για να χορηγήσει μια χώρα άσυλο σε γυναίκες από το Αφγανιστάν, όπου οι Ταλιμπάν έχουν περιορίσει δραστικά τα δικαιώματα τους.
Οι αρχές της Αυστρίας αρνήθηκαν το καθεστώς του πρόσφυγα σε δύο γυναίκες από το Αφγανιστάν αφού ζήτησαν άσυλο το 2015 και το 2020. Οι γυναίκες αμφισβήτησαν την άρνηση ενώπιον του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου της Αυστρίας, το οποίο με τη σειρά του ζήτησε απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της», ανέφερε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στην απόφασή του. «Αρκεί να ληφθούν υπόψη μόνο η εθνικότητα και το φύλο της», επισημαίνει.
Οι Ταλιμπάν
Από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία στο Αφγανιστάν το 2021 έχουν περιορίσει τα δικαιώματα των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των περιορισμών στη σχολική εκπαίδευση, την εργασία και τη γενική ανεξαρτησία στην καθημερινή ζωή.
Τον Αύγουστο οι Ταλιμπάν κωδικοποίησαν ένα σύνολο κανόνων που διέπουν την ηθική σύμφωνα με το νόμο της σαρία. Οι κανόνες εφαρμόζονται από το υπουργείο ηθικής, το οποίο λέει ότι έχει συλλάβει χιλιάδες ανθρώπους για παραβιάσεις.
«Είναι περιττό να αποδειχθεί ότι υπάρχει κίνδυνος η αιτούσα να υποστεί πράγματι και συγκεκριμένα πράξεις δίωξης εάν επιστρέψει στη χώρα καταγωγής της»
Ο επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε τους Ταλιμπάν να καταργήσουν μια σειρά από «εξωφρενικούς» νόμους που, όπως είπε, επιχειρούν να μετατρέψουν τις γυναίκες σε σκιές.
Μια γυναίκα, που ονομάζεται ΑΗ στα δικαστικά έγγραφα, έφυγε από το Αφγανιστάν για το Ιράν με τη μητέρα και τις αδελφές της όταν ήταν περίπου 13-14 ετών, αφού ο πατέρας της, ο οποίος ήταν ναρκομανής, προσπάθησε να την πουλήσει για να χρηματοδοτήσει τον εθισμό του, σύμφωνα με δικαστικό έγγραφο.
Η άλλη γυναίκα, που προσδιορίζεται ως FN, η οποία γεννήθηκε το 2007, δεν έχει ζήσει ποτέ στο Αφγανιστάν. Η ίδια και η οικογένειά της ζούσαν στο γειτονικό Ιράν χωρίς άδεια παραμονής, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είχαν δικαίωμα να εργαστούν και η ίδια δεν μπορούσε να λάβει εκπαίδευση. Έφυγε από το Ιράν και υπέβαλε αίτηση ασύλου στην Αυστρία.
«Η ίδια (η FN) δήλωσε ότι αν επέστρεφε στο Αφγανιστάν, ως γυναίκα θα κινδύνευε να απαχθεί, δεν θα μπορούσε να παρακολουθήσει το σχολείο και ίσως να μην ήταν σε θέση να συντηρήσει τον εαυτό της χωρίς την οικογένειά της εκεί», αναφέρεται σε έγγραφο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση.
- Σάρα Σαρίφ: Χαροπαλεύει ο πατέρας και δολοφόνος της 10χρονης – Του επιτέθηκαν στη φυλακή
- Χάποελ Ιερουσαλήμ – Άρης 90-85: Πήγε για την έκπληξη, αλλά ηττήθηκε στις λεπτομέρειες
- Ζελένσκι: Ο Τραμπ μπορεί να μας βοηθήσει να σταματήσουμε τον Πούτιν
- Άγιοι Ανάργυροι: «Έζησα από θαύμα – Δεν περνάω κάτω από μπαλκόνια» λέει η 15χρονη που τραυματίστηκε από σοβάδες
- Σπάνιο Βόρειο Σέλας έκανε την εμφάνισή του στον ουρανό
- Bεζένκοφ: «Κάναμε φοβερό δεύτερο ημίχρονο»