Φεμινίστριες ζητούν δικαίωση των γυναικών που εκτελέστηκαν στο κυνήγι μαγισσών μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα
Ο ιστορικός, Steije Hofhuis δήλωσε ότι ήταν μια εποχή κατά την οποία οι μάζες πίστευαν πραγματικά ότι άλλοι -γενικά «αδύναμες» γυναίκες- συναναστρέφονταν με τον διάβολο και προκαλούσαν χάος.
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Φεμινίστριες στην Ολλανδία ζητούν την αναγνώριση των γυναικών που εκτελέστηκαν την περίοδο του κυνηγιού μαγισσών μεταξύ 15ου και 17ου αιώνα.
H Susan Smit, η Bregje Hofstede και η Manja Bedner, πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος National Witches Monument, συγκέντρωσαν 35.000 ευρώ (29.000 λίρες Αγγλίας) για έναν επίσημο χώρο μνήμης για περίπου 70.000 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους καθώς θεωρήθηκαν «συνεργάτιδες του διαβόλου».
«Πρόκειται για τη δημιουργία μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης γύρω από αυτή την ιστορία, βασικά, της γυναικοκτονίας», δήλωσε η Hofstede.
«Μέχρι σήμερα μια μάγισσα εξακολουθεί να είναι μια κωμική φιγούρα. Στην Ολλανδία, κάθε χρόνο στο καρναβάλι, οι άνθρωποι καίνε ομοιώματα μαγισσών… αλλά δεν υπάρχει σχεδόν καμία γνώση της πραγματικής ιστορίας των ανθρώπων που καίγονταν στην πυρά», είπε η ίδια.
«Οι άνθρωποι ήταν πραγματικά πανικόβλητοι για τις μάγισσες»
Για το μνημείο, εξετάζονται τρεις πιθανοί χώροι: το Roermond, το Montferland και το Oudewater. Στο Roermond, τουλάχιστον 75 γυναίκες κάηκαν ζωντανές το 1613 και 1614, μια περίοδος έξαρσης για το λεγόμενο «κυνήγι».
«Οι άνθρωποι ήταν πραγματικά πανικόβλητοι για τις μάγισσες. Θεωρούνταν ευρέως ότι το τέλος του κόσμου πλησίαζε και οι μάγισσες ήταν πολύ επικίνδυνες»
Η Isa van der Wee, διευθύντρια του Μουσείου De Heksenwaag στο Oudewater, θεωρεί ότι η πόλη είναι ιδανικός χώρος για το μνημείο, καθώς εκεί προστάτευαν τα θύματα. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει ενημέρωση των επισκεπτών, για τη σκληρή πραγματικότητα των κυνηγιών μαγισσών.
Ο ιστορικός, Steije Hofhuis, που εκδίδει βιβλίο σχετικά με το κυνήγι μαγισσών στην Ευρώπη, δήλωσε ότι ήταν μια εποχή κατά την οποία οι μάζες πίστευαν πραγματικά ότι άλλοι -γενικά «αδύναμες» γυναίκες- συναναστρέφονταν με τον διάβολο και προκαλούσαν χάος.
«Οι άνθρωποι ήταν πραγματικά πανικόβλητοι για τις μάγισσες. Θεωρούνταν ευρέως ότι το τέλος του κόσμου πλησίαζε και οι μάγισσες ήταν πολύ επικίνδυνες. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήταν μια κυρίαρχη θεωρία συνωμοσίας ότι ο διάβολος συνεργαζόταν με τους ανθρώπους για να καταστρέψει τις χριστιανικές κοινότητες, και ο τρόπος με τον οποίο εξαπλώθηκε ήταν σαν πολιτιστικός ιός».
Ένα ξεκάθαρο μήνυμα
Αν και οι ιστορικοί λένε ότι το κυνήγι μαγισσών δεν ήταν μια ρητή συνωμοσία της εκκλησίας ή της κυβέρνησης, οι υποστηρικτές της εκστρατείας πιστεύουν ότι ένα μνημείο θα έδινε ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα.
Ο δεξιός βουλευτής Geert Wilders αποκάλεσε την πρώην πρώτη αναπληρώτρια πρωθυπουργό Sigrid Kaag «heks» (μάγισσα) σε ευρέως διαδεδομένα tweets και σχόλια. Η ίδια έπεσε σε ενέδρα διαδηλωτών με αναμμένους πυρσούς και αργότερα δήλωσε ότι «το μίσος, ο εκφοβισμός και οι απειλές» την έδιωξαν από την ολλανδική πολιτική.
Το Ολλανδικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στην 28η θέση στον παγκόσμιο δείκτη χάσματος μεταξύ των φύλων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ενώ η Γερμανία είναι έβδομη και το Ηνωμένο Βασίλειο 14η.
Το ένα τρίτο των γυναικών δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητες, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Ολλανδίας. Οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται στην πολιτική και στα διοικητικά συμβούλια και μία στις 10 αναφέρει ανεπιθύμητες σεξουαλικές προσεγγίσεις στην εργασία της.
Υπάρχει εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των γυναικοκτονιών και νέος νόμος κατά του εκφοβισμού στο δρόμο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις