ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: Βίοι παράλληλοι ή μήπως όχι;
ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται σε εσωκομματικές εκλογές για διαφορετικούς λόγους, ωστόσο η σύγκριση είναι αναπόφευκτη και με τη διαδικασία να προχωρά πιο γρήγορα στη Χαριλάου Τρικούπη, η Κουμουνδούρου καλείται να κερδίσει ένα επιπλέον στοίχημα.
«Τρέξτε σύντροφοι, ο παλιός κόσμος είναι πίσω μας» ανέφερε ένα από τα συνθήματα του γαλλικού Μάη. Από Δευτέρα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να φωνάζουν «τρέξτε σύντροφοι μας προλαβαίνει το ΠΑΣΟΚ». Αυτό μάλλον αποτελεί ένα από τα λίγα κοινά σημεία στο οποίο θα μπορούν να συμφωνήσουν οι «5» πλέον υποψήφιοι της Κουμουνδούρου (Κασσελάκης, Φάμελλος, Πολάκης, Φαραντούρης, Γκλέτσος) και σίγουρα δεν σχετίζεται μόνο με την δημοσκοπική εικόνα της στιγμής.
Υπάρχουν δύο κομβικά ζητήματα τα οποία θα δημιουργήσουν πονοκέφαλο στην Κουμουνδούρου από Δευτέρα, ανεξαρτήτως προθέσεων και διαθέσεων των υποψηφίων. Αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ΠΑΣΟΚ θα βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί την επομένη των εσωκομματικών πράσινων εκλογών, η σύγκριση ανάμεσα στην προεδρική κούρσα της Χαριλάου Τρικούπη και αυτή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπει εκ των πραγμάτων στο τραπέζι του δημόσιου διαλόγου.
Το «αγκάθι» της συμμετοχής
Το πρώτο ζήτημα λοιπόν αφορά το μέγεθος της συμμετοχής. Εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν αύξησή της στην κάλπη του ΠΑΣΟΚ, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιεστεί ακόμη περισσότερο.
Δεν είναι λίγα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που εκτιμούν ότι στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα το κόμμα, είναι σχεδόν αδύνατο να πλησιάσει ένα εξαψήφιο νούμερο. Οι 148.821 ψηφοφόροι που προσήλθαν στις κάλπες του 2023 στον Α’ γύρο μοιάζει μάλλον με άπιαστο όνειρο. Από την άλλη, μέχρι τις 24 Νοεμβρίου ο δρόμος είναι μακρύς και ποτέ μην λες ποτέ.
Ο «πήχης» τους Debate
Το δεύτερο ζήτημα αφορά στον πολιτικό διάλογο. Το ΠΑΣΟΚ μέσω του debate τράβηξε τους προβολείς της δημοσιότητας πάνω του. Τις προηγούμενες ημέρες χύθηκε αρκετό –έντυπο και διαδικτυακό- μελάνι για την ουσία του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων. Βέβαια, δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίσει τις αντιφάσεις, κάποιες γενικολογίες αλλά και τις διαφορετικές οπτικές που υπήρξαν και υπάρχουν μεταξύ των 6 διεκδικητών της Χαριλάου Τρικούπη. «Κερδισμένο το “όλον” ΠΑΣΟΚ» λένε με μία φωνή οι παροικούντες την πράσινη Ιερουσαλήμ.
Τα εμπόδια του ΣΥΡΙΖΑ
Υπό αυτή τη συνθήκη, αποτελεί διακύβευμα για τον ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί από τη σφαίρα της παραπολιτικής, της εσωκομματικής φαγωμάρας και του πολεμικού κλίματος, στην προγραμματική αντιπαράθεση και την ιδεολογική σύγκρουση.
Από την άλλη, θα ήταν άδικο να καταλόγιζε κάποιος στους υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ «απολίτικες» τοποθετήσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 6 προγραμματικές προτεραιότητες του Παύλου Πολάκη. Αντίστοιχα, Σωκράτης Φάμελλος και Νικόλας Φαραντούρης θέτουν μετ’ επιτάσεως αμιγώς πολιτικά ζητήματα, στρέφοντας τα βέλη τους προς την κυβέρνηση. Και οι 3 μιλούν για ενότητα, ενώ, συγχρόνως, προβάλλουν τους λόγους για τους οποίους, σύμφωνα με τους ίδιους, δεν πρέπει να επανεκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης. Την ίδια ώρα, ο πρώην πρόεδρος μιλά, μεταξύ άλλων, για έναν ΣΥΡΙΖΑ, «ανανεωμένο, άφθαρτο και αδιάφθορο» στον αντίποδα μίας «δήθεν κεντροαριστερής κατασκευής στην υπηρεσία της διαπλοκής».
Όλες οι τοποθετήσεις έχουν και ιδεολογικό «χρώμα», και αν όχι όλες, οι περισσότερες έχουν και προγραμματικό περιεχόμενο. Ωστόσο, το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε συνδυασμό με την ένταση της παρα-πολιτικής του προηγούμενου διαστήματος, δημιουργούν μεγάλα εμπόδια στο να υπάρξει ένας νηφάλιος προγραμματικός διάλογος.
Δεν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στους οποίους προκαλεί αποστροφή η ένταση των εσωκομματικών συγκρούσεων. Θα ήταν επίσης, άδικο να ισχυριζόταν κάποιος ότι από το ΠΑΣΟΚ έλειψαν τα «καρφιά» και τα συντροφικά «μαχαιρώματα». Σε καμία περίπτωση όμως δεν είχαν τα χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε, ο κίνδυνος της διάσπασης είναι πολύ περισσότερο ορατός στην Κουμουνδούρου παρά στη Χαριλάου Τρικούπη.
Μπορεί άραγε να αντιστραφεί αυτή η συνθήκη; Για πολλούς δύσκολο, ωστόσο, μία τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ θα βοηθούσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο να μετατοπίσει το βάρος της συζήτησης στην πολιτική ουσία. Κρίσιμο ρόλο σε αυτό θα έχει και το συνέδριο του κόμματος. Όλα βέβαια θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο η συζήτηση θα περιοριστεί ή όχι στην πρόταση μομφής της Κ.Ε.
Παράλληλα, θα ήταν λάθος να παραγνωρίσει κανείς ότι τα δύο κόμματα οδηγούνται σε κάλπες με διαφορετικούς τρόπους και από διαφορετικούς δρόμους. Στο μεν ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Ανδρουλάκης προκήρυξε εκλογές μετά από ευθεία αμφισβήτηση της ηγεσίας του, παραμένοντας στο τιμόνι του κόμματος. Στον δε ΣΥΡΙΖΑ, υπερψηφίστηκε πρόταση μομφής προς τον πρόεδρο, με το κόμμα να πορεύεται προς τις κάλπες ακέφαλο.
Ανόμοιες καταστάσεις; Ναι. Η αιτία προσφυγής στις κάλπες, όμως, ίδια: Και τα δύο κόμματα δεν κατάφεραν να εισπράξουν τίποτε απολύτως από την εκλογική υποχώρηση της ΝΔ. Όσον αφορά την επόμενη μέρα; Το μόνο βέβαιο είναι η αβεβαιότητα για την πορεία της κεντροαριστεράς στη χώρα.
- Airbnb: Ρεκόρ ανόδου στις βραχυχρόνιες μισθώσεις το 2024
- Άνοιξε το σκορ ο Ολυμπιακός με γκολ του Ζέλσον (1-0, vid)
- Γάζα: «Η άρνηση του Νετανιάχου να τερματίσει τον πόλεμο, τορπιλίζει τις συνομιλίες», λέει μητέρα ομήρου
- Πιο χέρι μόνο στο… μπάσκετ; Τι βλέπουν οι διαιτητές απόψε στο «Καραϊσκάκης»;
- Ήταν όντως οφσάιντ το γκολ του Ολυμπιακού; Οι γραμμές μπήκαν λάθος (vid)
- Ζελένσκι: Είχαμε πολλές συναντήσεις με τον διευθυντή της CIA και είμαι ευγνώμων για τη βοήθειά του