Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Μαλδίβες: Ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία

Μαλδίβες: Ένα βήμα πριν από την χρεοκοπία

Οι Μαλδίβες αναζητούν βοήθεια από την Ινδία – Πενταήμερη επίσκεψη πραγματοποιεί ο πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Μουιζού

Οι Μαλδίβες βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία, καθώς τα συναλλαγματικά τους αποθέματα έχουν μειωθεί στα 440 εκατ. δολάρια, που αρκούν μόλις για εισαγωγές ενάμισι μήνα.

Ο πρόεδρος των Μαλδίβων Μοχάμεντ Μουιζού δήλωσε στο BBC ότι είναι βέβαιος πως η Ινδία θα βοηθήσει να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση. Ο Μουιζού  ο οποίος ξεκινά πενθήμερη επίσκεψη στην Ινδία σήμερα, αναμένεται να ζητήσει διάσωση ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων. Ένα ινδικό πακέτο ανακούφισης θα ενισχύσει τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας.

«Η Ινδία έχει πλήρη επίγνωση της δημοσιονομικής μας κατάστασης και ως ένας από τους μεγαλύτερους εταίρους μας στην ανάπτυξη, θα είναι πάντα έτοιμη να ελαφρύνει το βάρος μας, να βρει καλύτερες εναλλακτικές λύσεις και λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο στο BBC.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο συμφιλιωτικός τόνος του Μουιζού προς το Δελχί απέχει πολύ από τη ρητορική που υιοθέτησε κατά την προεκλογική του εκστρατεία πριν από ένα χρόνο. Εκείνη η εκστρατεία είχε επικεντρωθεί στην πολιτική «Ινδία έξω», απαιτώντας ότι το Δελχί πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά του από το νησιωτικό έθνος.

Τον περασμένο μήνα, ο παγκόσμιος οργανισμός Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των Μαλδίβων, λέγοντας ότι «οι κίνδυνοι αθέτησης υποχρεώσεων έχουν αυξηθεί σημαντικά».

Ωστόσο, ο Μουιζού δήλωσε πως οι Μαλδίβες δεν αντιμετωπίζουν χρεοκοπία, προσθέτοντας ότι δεν θα ενταχθεί σε πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη διαχείριση της κρίσης. «Έχουμε τη δική μας εγχώρια ατζέντα», είπε.

Ωστόσο, η Moody’s δήλωσε ότι «(τα συναλλαγματικά) αποθέματα παραμένουν σημαντικά χαμηλότερα από την εξυπηρέτηση του εξωτερικού χρέους της κυβέρνησης, περίπου 600 εκατ. δολάρια το 2025 και πάνω από 1 δισ. δολάρια το 2026».

Δεν είναι σαφές πού θα βρει ο Μουιζού τα χρήματα για να ξεπεράσει την κρίση των αποθεματικών και σε αυτό το σημείο η επίσκεψή του στο Δελχί θεωρείται κρίσιμη. Η Ινδία έχει ήδη προσφέρει χρηματοδοτική στήριξη ύψους 1,4 δισ. δολαρίων στο Μάλε για διάφορα έργα υποδομής και ανάπτυξης.

Only in

Στο εδώλιο ο γιος του φερόμενου ως εγκεφάλου της υπόθεσης Παπαγεωργίου - Να βρεθεί η σορός λέει η θεία του στο in

Το βούλευμα, που εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2024 αναφέρει πως ο 42χρονος, κατηγορούμενος για συμμετοχή στην αρπαγή του Μάριου Παπαγεωργίου ήταν από την πρώτη στιγμή γνώστης του σχεδίου απαγωγής

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024