Τηλεπικοινωνίες: Η Ευρώπη χρειάζεται μεγαλύτερες και λιγότερες εταιρείες
Οι επενδύσεις που απαιτούνται στις τηλεπικοινωνίες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο εκτεταμένος τηλεπικοινωνιακός τομέας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που προβάλεται ως επιτυχία των ρυθμίσεων της ανοικτής αγοράς, είναι ένα παράδειγμα για όσους θέλουν να αποδείξουν ότι η ευρωπαική ήπειρος υπολείπεται των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας, σημειώνει το Politico.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει 34 φορείς εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η Κίνα, συγκριτικά, έχει μόλις τέσσερις και οι ΗΠΑ τρεις.
Αυτό το στατιστικό στοιχείο οδήγησε τον κορυφαίο σύμβουλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάριο Ντράγκι να προειδοποιήσει, στην έκθεσή που παρουσίασε νωρίτερα αυτό το μήνα, ότι οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν αποκομίζουν αρκετά κέρδη για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται ώστε να φέρουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία στην αιχμή του δόρατος.
Με την υποστήριξη του Ντράγκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπόσχεται να το αλλάξει αυτό. Ζήτησε από την υποψήφια Επίτροπο Ανταγωνισμού, την Ισπανίδα Teresa Ribera, να επανεξετάσει τους κανόνες περί συγχωνεύσεων προκειμένου να υπάρξουν νέες επενδύσεις σε ψηφιακά δίκτυα και να μπορεσει η Ευρώπη να καλύψει τη διαφορά με τις ΗΠΑ την Κίνα.
Για τους ευρωπαϊκούς τηλεπικοινωνιακούς κολοσσούς είναι μια στιγμή «ό,τι χρειαστεί» και έντασης των προσπαθειών ώστε η ΕΕ να ξαναμπει στον χάρτη, δήλωσε σε συνέντευξή του ο Αλεσάντρο Γκροπέλι, γενικός διευθυντής της ομάδας πίεσης Connect Europe που εκπροσωπεί την Deutsche Telekom, την Telefónica και την Orange.
Επενδύσεις και καταναλωτές στις τηλεπικοινωνίες
Ωστόσο, οι μικρότεροι φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών, οι συνήγοροι των καταναλωτών και οι φορείς επιβολής του ανταγωνισμού φοβούνται ότι η ώθηση αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει τους πελάτες να πληρώνουν περισσότερα χωρίς εγγυήσεις ότι θα έχουν καλύτερα αποτελέσματα. Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές πληρώνουν κατά μέσο όρο 16,15 ευρώ για 20 gigabytes δεδομένων κινητής τηλεφωνίας σε σύγκριση με 37,87 ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έδειξε πρόσφατη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η απερχόμενη Επίτροπος της ΕΕ για την επιβολή του ανταγωνισμού, αντέδρασε επίσης στην έκθεση του Ντράγκι νωρίτερα αυτό το μήνα, λέγοντας: «Δεν έχουμε δει αποδείξεις ότι οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις επενδύουν περισσότερο».
Ενώ ίσως να μπορεί να πληρώσει και κάποιος άλλος πλην των πολιτών.
Στην έκθεσή του, ο Μ. Ντράγκι κατηγόρησε το νομικό πλαίσιο της Ευρώπης που είχε οδηγήσει σε μια «πληθώρα μικρότερων παικτών», καθώς και στον «δαπανηρό πολλαπλασιασμό» των νόμων στις 27 χώρες μέλη, που τελικά οδηγεί σε μικρότερες επενδύσεις.
Οι φορείς εκμετάλλευσης δικτύων έχουν επισημάνει εδώ και καιρό τον κατακερματισμό της αγοράς και τους άκαμπτους νόμους περί ανταγωνισμού ως εμπόδια στην ανάπτυξη, λέγοντας ότι τους δυσκολεύουν να εξασφαλίσουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για ταχύτερες συνδέσεις και για να τροφοδοτήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ΕΕ, ενα ποσό που θα μπορούσε να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την Επιτροπή.
Συρρίκνωση
Ο Μάριο Ντράγκι, στην έκθεσή του, αναγνώρισε ότι οι χαμηλότερες τιμές για τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες έχουν «αναμφίβολα ωφελήσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις», αλλά θεώρησε ότι έχουν πάει πολύ μακριά, σημειώνοντας ότι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των παρόχων τηλεπικοινωνιών συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 40 τοις εκατό από το 2015 έως το 2023.
Οι αντιμονοπωλιακοί αξιωματούχοι αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό με σκεπτικισμό τις εκκλήσεις των εταιρειών τηλεπικοινωνιών να τους επιτραπεί να αγοράσουν η μία την άλλη, ερμηνεύοντας την υπεράσπιση της εξοικονόμησης πόρων από τις συγχωνεύσεις ως δικαιολογία για την αύξηση των περιθωρίων κέρδους εις βάρος των πελατών, οι οποίοι κινδυνεύουν να πληρώσουν υψηλότερες τιμές ή να λάβουν κατώτερες υπηρεσίες.
Η μεταρρύθμιση της πολιτικής συγχωνεύσεων με στόχο την ανταγωνιστικότητα είναι σταθερά ενσωματωμένη στην ατζέντα της επόμενης Επιτροπής
Αν και οι ρυθμιστικές αρχές ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει «μαγικός αριθμός» για το πόσους φορείς εκμετάλλευσης επιτρέπουν σε μια χώρα, οι συμφωνίες που βλέπουν τέσσερις ανταγωνιστές σε μια αγορά να μετατρέπονται σε τρεις τείνουν να δυσκολεύονται. Οι σπάνιες συμφωνίες που περνούν τον έλεγχο συχνά περιλαμβάνουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός νέου ανταγωνιστή.
Η ομάδα καταναλωτών BEUC δήλωσε ότι η μεγαλύτερη ενοποίηση και απορρύθμιση στις τηλεπικοινωνίες «είναι πιθανό να μειώσει τον ανταγωνισμό, και οι καταναλωτές είναι αυτοί που θα μπορούσαν κάλλιστα να πληρώσουν το τίμημα».
Συγχωνεύσεις
Η ώθηση για τη μεταρρύθμιση της πολιτικής συγχωνεύσεων με στόχο την ανταγωνιστικότητα είναι σταθερά ενσωματωμένη στην ατζέντα της επόμενης Επιτροπής, αναφέρει το Politico.
Η Ισπανίδα Τερέζα Ριμπέρα, η οποία θα έχει την ευθύνη της ΕΕ για την επιβολή των συγχωνεύσεων, έλαβε σαφώς το υπόμνημα. «Χρειαζόμαστε το μέγεθος για να ανταγωνιζόμαστε στις διεθνείς αγορές, αλλά χρειαζόμαστε επίσης την εσωτερική αγορά για να λειτουργήσει», δήλωσε στην El País λίγο μετά την υποψηφιότητά της για τον επικεφαλής του τομέα ανταγωνισμού.
Ωστόσο, δεν είναι σαφές ότι οι κυβερνήσεις της ΕΕ είναι πλήρως σύμφωνες. Οι εθνικοί εμπειρογνώμονες θα επεξεργαστούν την άποψή τους σχετικά με το μέλλον των τηλεπικοινωνιών σε συνάντηση την ερχόμενη Τρίτη.
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις