Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Βιώσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά για να διαμορφώσουμε μία sustainable γκαρνταρόμπα

Βιώσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον υλικά για να διαμορφώσουμε μία sustainable γκαρνταρόμπα

Bamboo, vegan δέρμα, tencel και βισκόζη είναι τα υφάσματα που μας συστήνουν τη βιώσιμη πλευρά της μόδας!

Αν ψάχνεις τρόπους για να διαμορφώσεις μία πιο βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον γκαρνταρόμπα, δεν θα χρειαστεί να κάνεις εκπτώσεις στο στυλ σου, απλώς να διαβάζεις τις ετικέτες των ρούχων πιο προσεκτικά, πριν τα προσθέσεις στη συλλογή σου. Οι ετικέτες αποτελούν το καρτελάκι που σου αποκαλύπτει σημαντικές πληροφορίες για το υλικό και τις μεθόδους παραγωγής ενός ρούχου. Μπορείς να μάθεις αν το ύφασμα είναι φυσικό ή ανακυκλωμένο, αν η διαδικασία κατασκευής του επιβαρύνει το οικοσύστημα ή αν έχει μικρό αποτύπωμα άνθρακα.

Και ναι, παρότι κανένα υλικό δεν είναι απολύτως βιώσιμο, καθώς η παραγωγή όλων απαιτεί πόρους και ενέργεια, η επιλογή κάποιων συγκεκριμένων υφασμάτων μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των αποβλήτων, στην προστασία των υδάτινων πόρων, στη μείωση των εκπομπών άνθρακα και στην αναγέννηση του εδάφους. Παρακάτω, έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με βιώσιμες ποιότητες ρούχων που συναντάμε σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ.

Κάνναβη

Η κάνναβη είναι ένα εξαιρετικό υλικό για τη βιώσιμη μόδα, ενώ παράγει ένα ανθεκτικό ύφασμα, το οποίο γίνεται πιο μαλακό έπειτα από κάθε πλύση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε ρούχα, όπως τζιν, μπλουζάκια και φορέματα, αλλά μπορεί να βρεθεί και σε αξεσουάρ, όπως τσάντες και καπέλα.

Ανακυκλωμένος Πολυεστέρας

Ο ανακυκλωμένος πολυεστέρας προέρχεται από ανακυκλωμένα πλαστικά, κυρίως μπουκάλια, μειώνοντας έτσι τα απόβλητα και την ανάγκη για παραγωγή νέων πλαστικών. Έχει την ίδια ανθεκτικότητα και ελαστικότητα με τον κανονικό πολυεστέρα, ενώ χρησιμοποιείται ευρέως σε αθλητικά ρούχα, μπουφάν και παπούτσια. Παρότι είναι ανακυκλωμένο υλικό, παραμένει συνθετικό, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να απελευθερώνει μικροπλαστικά κατά το πλύσιμο.

Μετάξι

Το μετάξι είναι ένα φυσικό ύφασμα που προέρχεται από τα κουκούλια μεταξοσκωλήκων. Παρότι πρόκειται για ένα βιοδιασπώμενο υλικό, η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής μεταξιού δεν θεωρείται βιώσιμη, λόγω της σπατάλης νερού και της χρήσης χημικών. Το μετάξι χρησιμοποιείται κυρίως σε φορέματα, πουκάμισα και φουλάρια.

Bamboo

Το μπαμπού είναι ένα από τα πιο δημοφιλή βιώσιμα υλικά παραγωγής ρούχων, καθώς το φυτό αναπτύσσεται γρήγορα και δεν απαιτεί φυτοφάρμακα ή μεγάλα ποσά νερού για την παραγωγή του. Το ύφασμα που παράγεται είναι μαλακό, διαπνέον και έχει φυσικές αντιβακτηριακές ιδιότητες, κάτι που το καθιστά ιδανικό για καθημερινά, activewear ρούχα.

Δέρμα Σταφυλιού

Το δέρμα σταφυλιού είναι ένα καινοτόμο vegan υλικό που προέρχεται από τα απόβλητα της βιομηχανίας κρασιού. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικό, έχει την αίσθηση και την εμφάνιση του φυσικού δέρματος, μόνο που είναι πολύ πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Χρησιμοποιείται σε αξεσουάρ, όπως τσάντες, παπούτσια και πορτοφόλια, αποτελώντας μία από τις πιο sustainable και καινοτόμες επιλογές στον τομέα της μόδας.

Βισκόζη

Η βισκόζη, γνωστή και ως ρεγιόν, είναι ένα ημισυνθετικό ύφασμα που παράγεται από κυτταρίνη ξύλου. Αν και θεωρείται πιο φυσικό από τον πολυεστέρα, η διαδικασία παραγωγής της βισκόζης συχνά περιλαμβάνει τη χρήση χημικών ουσιών, οι οποίες επιβαρύνουν το περιβάλλον. Παρόλα αυτά, υπάρχουν και πιο βιώσιμες μέθοδοι, όπως η παραγωγή βισκόζης από πιστοποιημένα δάση, που περιορίζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Το υλικό είναι ελαφρύ και μαλακό, ιδανικό για καλοκαιρινά ενδύματα.

Vegan Leather

Το vegan leather είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά για όσους αποφεύγουν τη χρήση ζωικών προϊόντων. Πρόκειται για συνθετικά ή φυτικά υλικά που μιμούνται την υφή και την εμφάνιση του δέρματος. Χρησιμοποιείται κυρίως σε παπούτσια, τσάντες και μπουφάν και ενώ κάποιες μορφές vegan leather, όπως το PVC, δεν είναι φιλικές προς το περιβάλλον, υλικά όπως το Pinatex και το δέρμα σταφυλιού είναι πολύ πιο sustainable.

Tencel ή Lyocell

Το Tencel, γνωστό και ως Lyocell, παράγεται από ξυλώδη φυτά, όπως ο ευκάλυπτος και η διαδικασία παραγωγής του απαιτεί πολύ λιγότερο νερό και ενέργεια σε σύγκριση με άλλα βιώσιμα υλικά. Είναι μαλακό, ανθεκτικό και βιοδιασπώμενο, κάτι που το καθιστά ιδανικό για ρούχα όπως μπλουζάκια, φορέματα και εσώρουχα, καθώς και για κλινοσκεπάσματα.

Η διαμόρφωση μιας βιώσιμης γκαρνταρόμπας είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο, σωστή ενημέρωση και συνειδητές επιλογές. Και ο μόνος τρόπος για να κάνεις επιλογές ένδυσης που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και μειώνουν το οικολογικό σου αποτύπωμα, είναι να διαβάζεις τις ετικέτες των ρούχων, να κατανοούμε τα υλικά που χρησιμοποιούνται, να κάνουμε πιο υπεύθυνες και επιλεκτικές αγορές.

Only in

«Αιχμές» Σκόουλς προς τη διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: «Μεγάλη ασέβεια στον Φέργκιουσον»

Ο Πολ Σκόουλς τοποθετήθηκε για την απόφαση της διοίκησης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να λυθεί το συμβόλαιο του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024