Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Καλύτερα διπλωματία, παρά πόλεμος – «Οι στρατιωτικές νίκες θα ακυρωθούν» λέει Ισραηλινός πρώην αξιωματούχος

Καλύτερα διπλωματία, παρά πόλεμος – «Οι στρατιωτικές νίκες θα ακυρωθούν» λέει Ισραηλινός πρώην αξιωματούχος

Τακτική νίκη δίχως στρατηγικό σχέδιο έναντι της Χεζμπολάχ θα οδηγήσει σε εφιαλτική σύγκρουση - Ένας πόλεμος φθοράς για το Τελ Αβίβ δεν είναι λύση

Το λιγότερο μια τρύπα στο νερό μπορεί να αποδειχτούν οι πρόσφατες επιτυχίες του Ισραηλινού Στρατού έναντι της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, μεταξύ των οποίων είναι και ο άνθρωπος που διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ. Ο πόλεμος δεν πρέπει να είναι η λύση.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιθέσεις του στα μέσα Σεπτεμβρίου, ξεκινώντας βομβαρδισμούς κατά της Χεζμπολάχ και στοχεύοντας με τρομοκρατικά χτυπήματα τους μαχητές ανατινάζοντας τις συσκευές επικοινωνίας τους. Μέρες αργότερα, το Ισραήλ σκότωσε αρκετούς κορυφαίους διοικητές της Χεζμπολάχ, συμπεριλαμβανομένου του Ιμπραήμ Ακίλ, αρχηγού της επίλεκτης δύναμης Ραντουάν της Χεζμπολάχ και του αρχηγού της οργάνωσης Χασάν Νασράλα, ενώ η τύχη του Χασέμ Σαφιεντίν, αγνοείται.

Ταυτόχρονα, μια εκτεταμένη εκστρατεία βομβαρδισμού έπληξε την υποδομή όπλων της Χεζμπολάχ και σκότωσε τους μαχητές της, υπονομεύοντας τις αμυντικές ικανότητες της ομάδας. Οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών ήταν συχνά σε θέση να συλλέγουν πληροφορίες από μυστικές συναντήσεις εν αγνοία της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με τρεις Ισραηλινούς αξιωματούχους ασφαλείας. Όλα τα παραπάνω είχαν αποτέλεσμα να εκτελεστούν και εκατοντάδες άμαχοι, γυναίκες και παιδιά.

Ως εδώ είναι τα καλά νέα για τους Ισραηλινούς, αλλά σύμφωνα με δημοσίευμα της The Wall Street Journal, που επικαλείται ειδικούς, η επίθεση κατά της Χεζμπολάχ έδειξε ότι ήταν ένας λάθος υπολογισμός.

«Οι πανηγυρισμοί στο Ισραήλ για τις πρόσφατες επιτυχίες του μπορεί να είναι πρόωροι. Η χερσαία εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο, μόλις λίγων ημερών, έχει ήδη τίμημα» αναφέρει η εφημερίδα. Την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου, μαχητές της Χεζμπολάχ σκότωσαν εννέα Ισραηλινούς στρατιώτες ενώ άλλοι δύο ακόμη στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου στα Υψίπεδα του Γκολάν που ελέγχονται από το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο στρατός.

«Η Χεζμπολάχ είναι 10 φορές πιο ισχυρή από τη Χαμάς, αλλά ο Ισραηλινός Στρατός. ήταν 20 φορές πιο προετοιμασμένος για τη Χεζμπολάχ από ό,τι για τη Χαμάς»

«Η χερσαία εισβολή θα είναι πολύ πιο δύσκολη», είπε ο Γιάκοβ Αμιντρόρ, απόστρατος στρατηγός που υπηρέτησε ως σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ από το 2011 έως το 2013. «Μιλάμε για μια οργάνωση που είναι πιο επικίνδυνη, προετοιμασμένη και οπλισμένη από τη Χαμάς. Είναι σε άλλο πρωτάθλημα». Η Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι είχε 20.000 ενεργούς μαχητές και 25.000 έφεδρους το 2021, σύμφωνα με τη CIA με πολλούς εξαυτών να διαθέτουν επιχειρησιακή εμπειρία, έχοντας πολεμήσει στο πλευρό της συριακής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου αυτής της χώρας.

Πόλεμος χωρίς λήξη = εφιάλτης

Παρά τα μεγάλα πλήγματα που έχει δεχτεί αυτές τις μέρες η Χεζμπολάχ, έχει πρόσβαση σε κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους, θέτοντας μια ακόμη πρόκληση για τους Ισραηλινούς στρατιώτες, σύμφωνα με ανώτερους Ισραηλινούς και Αμερικανούς αξιωματούχους.

«Η Χεζμπολάχ είναι 10 φορές πιο ισχυρή από τη Χαμάς», είπε ο Γιάκοβ Αμιντρόρ. «Αλλά ο Ισραηλινός Στρατός. ήταν 20 φορές πιο προετοιμασμένος για τη Χεζμπολάχ από ό,τι για τη Χαμάς», είπε, αναφερόμενος στον ισραηλινό στρατό.

Η Χεζμπολάχ ήταν επίσης πιο έτοιμη για έναν πόλεμο με το Ισραήλ από την προηγούμενη φορά, έχοντας κατασκευάσει ένα οπλοστάσιο που εκτιμάται ότι περιείχε περισσότερους από 100.000 ρουκέτες και πυραύλους και είχε εκπαιδεύσει δεκάδες χιλιάδες μαχητές. Και οι ηγέτες του μελέτησαν προσεκτικά το Ισραήλ, υπολογίζοντας ότι η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ανταλλάξει επιθέσεις πέρα ​​δώθε με το Ισραήλ για να υποστηρίξει τη Χαμάς χωρίς να ξεκινήσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο

«Ακόμη πιο ανησυχητικό, είπαν οι περισσότεροι Ισραηλινοί ειδικοί σε θέματα ασφάλειας, ήταν ότι δεν ήταν σαφές εάν το Ισραήλ είχε μια ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου από τον Λίβανο, εγείροντας φόβους ότι ο ισραηλινός στρατός μπορεί να εμπλακεί σε έναν πόλεμο φθοράς» αναφέρει η The Wall Street Journal.

Σύμφωνα με του ειδικούς η ισραηλινή κυβέρνηση έπρεπε να μεταφράσει τα τακτικά επιτεύγματα του στρατού σε πολιτική επιτυχία, επιδιώκοντας μια διπλωματική συμφωνία που θα επιστρέψει την ασφάλεια στο βόρειο Ισραήλ. Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, είπαν ότι δεν είναι σαφές πότε οι περίπου 60.000 εκτοπισμένοι κάτοικοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

«Αυτή τη στιγμή, το πολιτικό προσωπικό δεν κάνει αρκετή δουλειά για το πώς μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτό το ζήτημα», είπε ο Εγιάλ Χουλάτα, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας. «Φοβάμαι ότι οι επιτυχίες μας θα μπορούσαν να αναιρεθούν χωρίς μια σαφή στρατηγική για την επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης».

Καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πιέζουν βαθύτερα στον Λίβανο, θα είναι ευάλωτες σε μεγαλύτερους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των εξελιγμένων όπλων που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ. Και αν η ισραηλινή κυβέρνηση αποτύχει να αναπτύξει μια ξεκάθαρη στρατηγική εξόδου, όπως δυσκολεύτηκε να κάνει στη Γάζα, ο στρατός θα μπορούσε να καταλήξει σε έναν παρατεταμένο πόλεμο που εκτείνει τους πόρους του στα άκρα, καταλήγει ο αμερικανικό δημοσίευμα.

Only in

Ζακ Κωστόπουλος: Απάντηση της μητέρας του στον Πλεύρη – «Οι εικόνες μαρτυρούν ξεκάθαρη αστυνομική βία»

«Οι εικόνες που είδαν εκατομμύρια μάτια, μαρτυρούν ενοχή και ξεκάθαρη αστυνομική βία», ανέφερε η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024