Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ένα από τα μεγαλύτερα νυχτερινά κλαμπ του Βερολίνου κλείνει μετά από 22 χρόνια

Ένα από τα μεγαλύτερα νυχτερινά κλαμπ του Βερολίνου κλείνει μετά από 22 χρόνια

Η ομάδα διαχείρισης του κλαμπ επικαλέστηκε «τεράστια οικονομική πίεση» ως τον βασικό λόγο για την απόφαση του κλεισίματος.

Το νυχτερινό κλαμπ Watergate του Βερολίνου θα κλείσει στο τέλος του 2024 μετά από 22 χρόνια.

Το κλείσιμο ανακοινώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το πρωί της Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου: «Με βαριά καρδιά, αποφασίσαμε να τερματίσουμε τη λειτουργία του κλαμπ Watergate στο τέλος του έτους και να μην ανανεώσουμε τη μίσθωση. Με την πίεση του αυξανόμενου κόστους και της μεταβαλλόμενης κουλτούρας των κλαμπ, αυτή είναι η μόνη λογική και υπεύθυνη απόφαση».

Μιλώντας στο Resident Advisor, ο συνιδρυτής του κλαμπ, Ulrich Wombacher, ανέλυσε τις πιέσεις που αντιμετωπίζει ο χώρος τα τελευταία χρόνια.

«Δυστυχώς, η πραγματικότητα του πληθωρισμού, η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους γενικά και, όχι λιγότερο σημαντικό, το υψηλό ενοίκιο για αυτή την όμορφη τοποθεσία στην καρδιά της πόλης, στην Oberbaumbrücke στον Spree, μας πρόλαβε», δήλωσε. «Αντιμετωπίζουμε τεράστια οικονομική πίεση, η οποία τελικά μας οδήγησε στην απόφαση να μην παρατείνουμε τη μίσθωση του συλλόγου».

«Δυστυχώς, η πραγματικότητα του πληθωρισμού, η ενεργειακή κρίση, η αύξηση του κόστους γενικά και, όχι λιγότερο σημαντικό, το υψηλό ενοίκιο για αυτή την όμορφη τοποθεσία στην καρδιά της πόλης, στην Oberbaumbrücke στον Spree, μας πρόλαβε»

To Watergate πάνω στο ποτάμι και η θρυλική βεράντα / Photo: Public Domain

Το Watergate ιδρύθηκε το 2002

Ο Wombacher ανέφερε επίσης την αυξημένη προσέλκυση του κοινού σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις και φεστιβάλ ως λόγο για την απόφασή τους να κλείσουν, χαρακτηρίζοντας το Watergate έναν χώρο «βασισμένο στην αρχική ιδέα του κλαμπ ως καθοριστικό μέρος για μια ολόκληρη μουσική γενιά». Η παρακείμενη δισκογραφική εταιρεία, Watergate Records, θα συνεχίσει να λειτουργεί παρά το κλείσιμο του κλαμπ.

Το Watergate ιδρύθηκε το 2002 από τους Wombacher, Steffen Hack και Niklas Eichstädt και έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ιστορία του clubbing του Βερολίνου. Παρά το γεγονός ότι διαθέτει μικρότερη χωρητικότητα από τους σύγχρονους χώρους (Berghain, Tresor), το Watergate χωρητικότητας 800 ατόμων έχει κρατήσει τη θέση του όλα αυτά τα χρόνια με προοδευτικό προγραμματισμό που λαμβάνει υπόψη του τις νεότερες εξελίξεις στην ηλεκτρονική μουσική.

Έχει παίξει επίσης σημαντικό ρόλο στην ανάδειξη ανερχόμενων ταλέντων, από την Anja Schneider και τον Dixon μέχρι τον μεγαλοαστέρα Solomun.

«Αποχαιρετούμε και το κάνουμε με στυλ, γιατί όπως λένε: “Το πάρτι τελείωσε – ζήτω το πάρτι!”»

Photo: Public Domain

Photo: Public Domain

«Ζήσαμε και διαμορφώσαμε ενεργά συναρπαστικά χρόνια αυτής της σκηνής»

Το Watergate θα φιλοξενήσει μια σειρά από πάρτι από τα γενέθλιά του τον Οκτώβριο μέχρι το οριστικό κλείσιμό του την παραμονή της Πρωτοχρονιάς 2024. Οι Charlotte de Witte, Sven Väth, Marlon Hoffstadt, DJ Minx, Richie Hawtin και Kerri Chandler είναι μεταξύ των επιβεβαιωμένων ονομάτων, μαζί με πάρτι όπως τα Multisex, Mala Junta, Club Heartbroken και New Kids on Acid.

Το πλήρες line-up είναι TBC τους επόμενους μήνες.

«Κοιτάζοντας πίσω, ζήσαμε και διαμορφώσαμε ενεργά συναρπαστικά χρόνια αυτής της σκηνής, συμβάλλοντας στο να μπει το Βερολίνο στο χάρτη ως ένας από τους κορυφαίους προορισμούς νυχτερινής διασκέδασης στον κόσμο», αναφέρει η καταληκτική δήλωση.

«Το Watergate βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς κλαμπ σκηνής εδώ και 22 χρόνια, αποτελώντας γρήγορα βασικό προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Και με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να αποχωρήσουμε, με χάρη».

«Αποχαιρετούμε και το κάνουμε με στυλ»

«Τους επόμενους μήνες, μέχρι το τέλος του έτους, θα φιλοξενήσουμε μια σειρά από κορυφαίες εκδηλώσεις. Κανένας καλλιτέχνης δεν θα χάσει την ευκαιρία να γιορτάσει μαζί μας μια τελευταία ανατολή στο κλαμπ, καμία κολεκτίβα δεν θα παραλείψει την ευκαιρία για μια τελευταία συγκέντρωση και καμία αναζήτηση δεν θα στερηθεί την τελευταία ευκαιρία για μια αξέχαστη νύχτα στο Watergate».

«Αποχαιρετούμε και το κάνουμε με στυλ, γιατί όπως λένε: “Το πάρτι τελείωσε – ζήτω το πάρτι!”».

Νωρίτερα φέτος, η κολεκτίβα Rave the Planet του Βερολίνου πέτυχε την προσπάθειά της να εγγράψει την βερολινέζικη techno στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Μεταξύ άλλων, όσοι βρίσκονται πίσω από την αίτηση ελπίζουν ότι η εκστρατεία θα πιέσει την τοπική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για την προστασία των χώρων.

Πέρυσι, ο γερουσιαστής Πολιτισμού της πόλης ανακοίνωσε ότι θα δαπανηθούν 947 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία νέων πολιτιστικών χώρων, κλαμπ, μουσείων και άλλων.

*Με στοιχεία από djmag.com | Αρχική Photo: H βεράντα του Watergate στον ποταμό Σπρέε / Wikimedia Commons

Only in

Σύγκρουση μέχρις εσχάτων στο ΣΥΡΙΖΑ – Ραντεβού στο Συνέδριο δίνουν Φάμελλος και Πολάκης με τον Κασσελάκη

Πρωτοφανής κλιμάκωση μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων στο δρόμο για το Έκτακτο Συνέδριο με τον Στέφανο Κασσελάκη να καταθέτει «δια αντιπροσώπου» 87 ονόματα και πόθεν έσχες για την υποψηφιότητά του και τους 100 να του δείχνουν ακόμη και το πειθαρχικό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024