Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο σκύλος της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας: «Διάβολος» στην εξοχή, «άγγελος» στο σπίτι

Ο σκύλος της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας: «Διάβολος» στην εξοχή, «άγγελος» στο σπίτι

Ο σκύλος της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας (Petit Basset Griffon Vendéen), διακρίνεται από ζωντάνια και κινητικότητα και αναπτύσσει ισχυρούς δεσμούς και με τα παιδιά.

Φιλικότατος, μυαλό … ξυράφι, τρυφερός και εξαιρετικά δραστήριος, ο σκύλος της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας είναι κατάλληλος για ανθρώπους που «ξεχειλίζουν» από ενέργεια.

Το Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας κατάγεται από την περιοχή Βανδέας, που βρίσκεται στη δυτική ακτή της Γαλλίας.

«Αναζητάτε έναν χαρούμενο σκύλο με ζωηρή, εξωστρεφή προσωπικότητα; Έναν σκύλο που τα πάει καλά με όλους τους ανθρώπους, αλλά και με τους ομοίους του; Έναν δραστήριο σκύλο με τον οποίο μπορείτε να κάνετε πράγματα και όχι μόνο να κάθεστε σε έναν καναπέ; Έχετε αίσθηση του χιούμορ; Αν η απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα είναι «ΝΑΙ» τότε ένα Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας είναι ο ιδανικός σκύλος για εσάς», διαβεβαιώνει η εκτροφέας της φυλής, Μαριάννα Λίτου.

Οι σκύλοι της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας χρειάζονται καθημερινή άσκηση και πρέπει να πηγαίνουν πάντα βόλτα με λουρί

Δεν είναι σκύλοι φύλαξης

Είναι πολύ διασκεδαστικά ζώα, όπως λέει η εκτροφέας, και σίγουρα θα σας κάνουν να γελάσετε! Στο εξωτερικό είναι γνωστά άλλωστε, με το παρατσούκλι η «Χαρούμενη Φυλή».
Γενικά, είναι ένα δραστήριο, περίεργο, πολυάσχολο, χαρούμενο, εξαιρετικά φιλικό, ανεξάρτητο και τρομερά έξυπνο κυνηγόσκυλο, που βρίσκεται σε εγρήγορση.

Χαρακτήρας – Προσωπικότητα

«Το Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας είναι στοργικό και πρόθυμο να ευχαριστήσει τον ιδιοκτήτη του. Ταυτόχρονα όμως, είναι ένας σκύλος που χρειάζεται να τού δίνεις σημασία. Αν ο ιδιοκτήτης του το παραμελεί θα τον κάνει σίγουρα να το καταλάβει!

Ένα βαριεστημένο ή μοναχικό Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας θα βρει τρόπους να διασκεδάσει τον εαυτό του που για εμάς ίσως, δεν είναι και τόσο ευχάριστοι. Δηλαδή, θα κάνει διάφορες αταξίες μέσα στο σπίτι», επισημαίνει η εκτροφέας.

Εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή ως φυλή αγέλης, ο σκύλος Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας είναι κοινωνικός και του αρέσει να έχει κοντά του άλλους σκύλους ή ανθρώπους.

Για να αποφύγετε λοιπόν, τις διάφορες αταξίες, που μπορεί να σκαρφιστεί υπάρχουν τρόποι.

Σύμφωνα με την εκτροφέα, αν εμπλουτίσετε το περιβάλλον του σκύλου με παιχνίδια και με λιχουδιές για σκύλους, τον πηγαίνετε περιπάτους για εκτόνωση και του παρέχετε έναν ασφαλή χώρο (crate) όταν λείπετε τότε θα μπορέσετε να ελέγξετε αυτό το πιθανό πρόβλημα.

«Αν σκέφτεστε την απόκτηση δεύτερου Μικρού Μπασέ Γκριφόν Βανδέας τότε είναι η καλύτερη ιδέα που είχατε ποτέ. Θα παρέχουν παρέα και ψυχαγωγία το ένα στο άλλο και ταυτόχρονα θα σας προσφέρουν μεγαλύτερη διασκέδαση!», αναφέρει η εκτροφέας.

Επίσης, η κα Λίτου λέει, ότι συνήθως τα πάνε καλά και με τα υπόλοιπα κατοικίδια της οικογένειας. Ειδικά αν εξοικειωθούν από μικρή ηλικία -τα δικά της συμβιώνουν αρμονικά με τρεις γάτες. Επίσης, τα Μικρά Μπασέ Γκριφόν Βανδέας καλοδέχονται και άλλα σκυλιά που έρχονται στο σπίτι τους.

Η σχέση τους με τα παιδιά

«Οι σκύλοι Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας γενικά αγαπούν όλους τους ανθρώπους: μικρούς, μεγάλους. Φαίνεται να έχουν μια φυσική αδυναμία στα παιδιά και δένονται μαζί τους. Μπορούν να περάσουν πολλές ώρες παίζοντας μεταξύ τους και να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι, ιδιαίτερα με παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας», αναφέρει η εκτροφέας.

Όπως όμως με κάθε σκύλο, δεν πρέπει ποτέ να αφήνετε ένα μικρό παιδί και το κατοικίδιό σας μαζί χωρίς επίβλεψη. Ιδιαίτερα όταν ένα παιδί κρατάει μπισκότα ή λιχουδιές», τονίζει η εκτροφέας.

Ο σκύλος Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας έχει ανάγκη τη σωματική άσκηση

Οι σκύλοι της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας, όπως τονίζει η εκτροφέας, χρειάζονται καθημερινή άσκηση και πρέπει να πηγαίνουν πάντα βόλτα με λουρί . Ως ιχνηλάτες, το κυνηγετικό τους ένστικτο, αλλά και η οξεία όσφρησή τους, πολλές φορές, μπορεί να τα βάλει σε μπελάδες. Για αυτόν τον λόγο δεν τα αφήνουμε ποτέ ελεύθερα σε χώρους που δεν είναι περιφραγμένοι.

«Ως ιδιοκτήτης πρέπει να είστε συνεπής με την άσκηση του σκύλου. Ένα Petit Basset Griffon Vendéen (PBGV) χρειάζεται άσκηση και όχι απλά μια βόλτα του τετραγώνου.
Δύο εικοσάλεπτοι ή μεγαλύτεροι περίπατοι κάθε μέρα θα τού παρέχουν την απαραίτητη σωματική και πνευματική άσκηση.

Το κυνηγετικό του ένστικτο είναι δυνατό και θα κυνηγήσει γάτες, κουνέλια και άλλα θηράματα, αν μπουν απρόσκλητα στον χώρο τους», επισημαίνει η κα Λίτου.

Επισημαίνει ότι τα PBGV διακρίνονται για την προσαρμοστικότητα τους. Μπορούν το ίδιο εύκολα να τρέχουν για ώρες στην εξοχή, αλλά και να απολαύσουν ένα βροχερό απόγευμα στον καναπέ.
Αν και μια μονοκατοικία με περιφραγμένη αυλή είναι ιδανική για τα Μικρά Μπασέ Γκριφόν Βανδέας, όταν ο ιδιοκτήτης τους είναι συνεπής μπορούν εύκολα να ζήσουν σε διαμέρισμα.

Εκπαίδευση

«Ίσως έχετε ακούσει ότι οι ιχνηλάτες είναι ξεροκέφαλοι και είναι δύσκολο να εκπαιδευτούν. Αυτό δεν ισχύει όμως για τα PBGV. Είναι έξυπνα και μπορούν να εκπαιδευτούν για πολλούς σκοπούς», αναφέρει η εκτροφέας.


Εκτός από τη βασική υπακοή, όπως λέει, μπορούν να εκπαιδευτούν για εκθέσεις μορφολογίας, agility και ως σκύλοι έρευνας και διάσωσης, αλλά και θεραπείας.

Δεν είναι σκύλος φύλαξης

«Το πρότυπο της φυλής μάς δηλώνει ότι «έχει δυνατή φωνή και την χρησιμοποιεί ελεύθερα».
Σπάνια όμως, θα το ακούσετε να γαβγίζει χωρίς λόγο. Συνήθως συμβαίνει όταν κάποιος χτυπά το κουδούνι ή ακουστεί ένας δυνατός θόρυβος στον δρόμο.
Δεν είναι σκύλοι φύλαξης. Σίγουρα όμως, μπορούν να χαρακτηριστούν σαν alert dogs, καθώς κανένας δε πρόκειται να πλησιάσει την ιδιοκτησία σας χωρίς να τον καταλάβετε», υπογραμμίζει η κα Λίτου.

Χαρακτηριστικά – Μέγεθος – Σωματικό βάρος

Ο σκύλος της φυλής Μικρά Μπασέ Γκριφόν Βανδέας ξεχωρίζει με τα χαρακτηριστικά μούσια και φρύδια του, έχει κοντά πόδια και είναι μεσαίου μεγέθους.

Το βάρος τους κυμαίνεται από 12 έως 17 κιλά, ενώ το ύψος του από 34 έως 38 εκατοστά στο ακρώμιο.

Περιποίηση

Συμφωνά με την εκτροφέα, ο καλλωπισμός τους είναι αρκετά εύκολος. Ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα αφαιρεί τις χαλαρές και νεκρές τρίχες και δεν θα μαδάει σχεδόν καθόλου.

Το μπάνιο συστήνεται μια φορά τον μήνα.

Τα νύχια πρέπει να κόβονται τακτικά και τα αυτιά πρέπει να καθαρίζονται με ειδικό καθαριστικό κάθε 15 ημέρες.

Η φυλή έχει σκληρό τρίχωμα που την προστατεύει από τη ζεστή, το κρύο και την υγρασία. Για αυτό και δεν πρέπει να κουρεύεται με ψαλίδι ή μηχανή παρά μόνο με τη μέθοδο του hand stripping.

Υγεία

«Είναι μια πολύ υγιής φυλή και το προσδόκιμο ζωής υπερβαίνει τα 14 χρόνια.
Αντιμετωπίζει τα συνηθισμένα προβλήματα υγείας, όπως οι σκύλοι όλων των φυλών.

Ο σκύλος Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας Μπασέ Γκριφόν Βανδέας είναι πιο επιρρεπής σε ωτίτιδες λόγω της φύσης των αυτιών του. Όμως, με τη σωστή υγιεινή και την αφαίρεση του τριχώματος μέσα από τα αυτιά, μπορούμε να τις αποφύγουμε.

Το πιο σημαντικό θέμα υγείας της φυλής είναι το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας (POAG). Μια σοβαρή ασθένεια των ματιών που οδηγεί σε τύφλωση. Εμφανίζεται σε ένα μικρό ποσοστό στα PBGV», επισημαίνει η κ. Λίτου.

Οι εκτροφείς της φυλής όμως, όπως υπογραμμίζει, έχουν εργαστεί πολύ για την εξάλειψη αυτού του προβλήματος μέσω εξετάσεων DNA με πολλή μεγάλη επιτυχία. Αν το κουτάβι σας προέρχεται από επίσημο εκτροφέα και γενετικά ελεγμένους γονείς, δεν θα αντιμετωπίσετε ποτέ αυτό το πρόβλημα.

Η εκτροφέας της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας, Μαριάννα Λίτου

*Η κυρία Μαριάννα Λίτου είναι εκτροφέας της φυλής Μικρό Μπασέ Γκριφόν Βανδέας. Είναι μέλος του Κυνολογικού Ομίλου Ελλάδος και του Συλλόγου Ερασιτεχνών Εκτροφέων.

Από το 2017 συμμετέχει σε εκθέσεις μορφολογίας, και σκυλιά εκτροφής της είναι πρωταθλητές Εκθέσεων Ελλάδος και πρωταθλητές Νέων Ελλάδος.

Κάνει επιλεκτική εκτροφή, που στόχο έχει να συνεχίσει να υπάρχει αυτή η φυλή στην Ελλάδα γιατί έχει έρωτα μαζί της, όπως ομολογεί, και πιστεύει ότι: «Αξίζει να αναγνωριστεί στη χώρα μας η αξία και οι ιδιαιτερότητες που έχει. Είναι αξιολάτρευτα ζώα».
Διατηρεί το εκτροφείο «Rose des terres des dieux».

Only in

Πώς η δημογραφική κρίση στην Ιαπωνία έκανε την Ευρώπη την μεγαλύτερη αγορά για την Asahi εκτός συνόρων

Σχεδόν αθότυβα η Asahi έχει αλώσει την μια μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές αγορές

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 06 Οκτωβρίου 2024