Όλοι έχουμε χαρακτηριστικά που δεν είναι ιδανικά, και που σίγουρα δεν είμαστε περήφανοι που τα έχουμε. Η τοξικότητα, όμως, μπορεί να περιπλέξει γρήγορα ή ακόμα και να καταστρέψει τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Ποια είναι όμως ακριβώς αυτά τα τοξικά χαρακτηριστικά; Και ποια είναι αυτά που πρέπει να προσέχουμε, τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους γύρω μας;

Αγνοείτε τα όρια

Εάν οι άνθρωποι είναι τοξικοί, οι ειδικοί τους αποκαλούν «παραβάτες των ορίων». Αυτοί είναι οι άνθρωποι που ξεπερνούν τα όρια ενός άλλου ατόμου και αυτό μπορεί να ισχύει για τον χρόνο ή τον προσωπικό χώρο του άλλου. Τα όρια είναι τόσο σημαντικά για την ψυχική υγεία και την ευημερία των ανθρώπων. Όταν κάποιος έχει τοξικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, συχνά παραβιάζει αυτά τα όρια με αποτέλεσμα οι γύρω του να μην αισθάνονται ασφαλείς.

Κάνετε gaslighting

Οι άνθρωποι που κάνουν gaslighting ασκούν τη συναισθηματική χειραγώγηση κάνοντας τους συντρόφους να αμφιβάλλουν για τις δικές τους πεποιθήσεις και σκέψεις. Αν κάποιος σας πει αρκετές φορές ότι θυμάστε κάτι λάθος, αρχίζετε να αμφισβητείτε τη δική σας ψυχική υγεία.

Λέτε ψέματα

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η ανεντιμότητα και τα ψέματα μπορεί να είναι πολύ τοξικά, τόσο για εκείνους που λένε ψέματα όσο και για τους γύρω τους. Αυτό όχι μόνο προκαλεί απώλεια κάθε εμπιστοσύνης, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια ψευδή πραγματικότητα για το άτομο που μπορεί να λέει ψέματα.

«Παίζετε» το θύμα

Το χαρακτηριστικό του «παίζω το θύμα» είναι κοινό μεταξύ των ναρκισσιστών. Λένε δακρύβρεχτες ιστορίες ως έναν τρόπο για να λάβουν ατελείωτη φροντίδα. Οι υπόλοιποι τότε τείνουν να παραμερίζουν συνεχώς τις δικές τους ανάγκες ενώ φροντίζουν το εκάστοτε «θύμα». Αυτό συμβαίνει όταν κάποιος πιστεύει ότι του συμβαίνουν πολλά ή ότι η κατάστασή του είναι η χειρότερη. Επίσης, δεν βλέπουν τίποτα ως λάθος των πράξεών τους, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη ευθυνών.

Κατηγορείτε τους άλλους

Δεν αναλαμβάνουν ποτέ την ευθύνη για τη συμπεριφορά τους σε οποιαδήποτε σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, μπορεί ακόμη και να κατηγορήσουν τον σύντροφό τους για τα δικά τους συναισθήματα. «Με έκανες να το κάνω!» είναι μια συνηθισμένη φράση αυτών των ανθρώπων. Προσπαθούν δηλαδή να κάνουν τον σύντροφό τους να νιώσει ότι οποιοδήποτε λάθος στη σχέση είναι πάντα δικό τους λάθος. Μήπως σας θυμίζει κάτι;

Αποζητάτε την προσοχή

Κάποιος που πρέπει να είναι το κέντρο της προσοχής ή λατρεύει να έχει την προσοχή των άλλων, μπορεί να είναι πολύ τοξικός. Αυτό το άτομο συνήθως λέει ή κάνει οτιδήποτε για να την τραβήξει, κάτι που μπορεί να τον επηρεάσει σημαντικά και κυρίως τους γύρω του.

* Πηγή: Grace