Πόνος στη μέση: Τι φταίει και τι μπορείς να κάνεις
Ρίχνουμε μια ματιά σε μια νέα επιστημονική μελέτη σχετικά με τους πόνους στη μέση.
Ο πόνος στην μέση αποτελεί ένα κοινό πρόβλημα επηρεάζοντας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), 619 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αριθμός που εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 843 εκατομμύρια το 2050, κυρίως λόγω της αύξησης του πληθυσμού και της γήρανσης.
Τώρα μια νέα επιστημονική μελέτη από το University of Turku στην Φινλανδία υποστηρίζει ότι η μείωση των ωρών που περνάμε καθισμένοι μπορεί να αποτρέψει την επιδείνωση του πόνου στην μέση σε διάστημα έξι μηνών. Το εύρημα ενισχύει την σύνδεση της φυσικής δραστηριότητας και του πόνου στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς και των μηχανισμών που σχετίζονται με την συγκεκριμένη ενόχληση.
Ενώ γνωρίζουμε ότι η καθιστική ζωή έχει πολλές επιπτώσεις για την υγεία, τα δεδομένα προηγούμενων ερευνών αναφορικά με την σύνδεση της φυσικής δραστηριότητας και του πόνου στην μέση ήταν περιορισμένα.
Στόχος της νέας μελέτης ήταν να διερευνηθεί εάν η μείωση του χρόνου καθιστικής στάσης θα μπορούσε να αποτρέψει ή να ανακουφίσει από τον πόνο στην μέση μεταξύ υπέρβαρων ή παχύσαρκων ενηλίκων που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας καθισμένοι.
40′ είναι αρκετά
«Οι συμμετέχοντες στην μελέτη ήταν απλοί ενήλικες μέσης ηλικίας, που κάθονταν τακτικά, ασκούνταν ελάχιστα και είχαν πάρει επιπλέον βάρος. Αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο για μια σειρά παθήσεων, όπως η καρδιαγγειακή νόσος αλλά και ο πόνος στην μέση» αναφέρουν οι ερευνητές.
Προηγούμενα αποτελέσματα από την ίδια και άλλες ερευνητικές ομάδες έχουν προτείνει ότι η καθιστική ζωή μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία της μέσης αλλά τα δεδομένα ήταν προκαταρκτικά.
Οι συμμετέχοντες κατάφεραν να μειώσουν τον χρόνο που περνούσαν καθισμένοι κατά 40 λεπτά την ημέρα, κατά μέσο όρο, κατά την διάρκεια των έξι μηνών παρακολούθησης.
Πόνος στην μέση και καθιστική ζωή
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τους πιθανούς μηχανισμούς πίσω από την πρόληψη του πόνου στην μέση. «Ωστόσο, δεν παρατηρήσαμε ότι οι αλλαγές στον πόνο στην μέση σχετίζονταν με αλλαγές στα επίπεδα παχυσαρκίας ή στον μεταβολισμό της γλυκόζης των μυών της πλάτης», επισημαίνουν.
Ο πόνος στην μέση, σύμφωνα με τους ίδιους, μπορεί να προληφθεί ή να ανακουφιστεί ακόμα και αν δεν σημειωθούν βελτιώσεις στη μυϊκή σύνθεση ή στο μεταβολισμό.
Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μαγνητική τομογραφία (MRI) και απεικόνιση PET για την μέτρηση των μυών της μέσης.
Τα μυστικά για λιγότερο πόνο
«Αν αντιμετωπίζετε συχνά πόνο στην μέση ή εάν ανησυχείτε για τις ώρες που περνάτε καθισμένοι και πώς μπορεί να επηρεάσουν την μέση σας, προσπαθήστε να βρείτε τρόπους για να κάθεστε λιγότερο τόσο στην δουλειά όσο και στον ελεύθερό σας χρόνο. Να θυμάστε όμως, ότι η φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα ή πιο έντονες μορφές άσκησης μας ευνοούν περισσότερο από το να στεκόμαστε απλά όρθιοι, επισημαίνουν οι ερευνητές.
Καταλήγοντας, μας υπενθυμίζουν ότι η εναλλαγή μεταξύ των στάσεων όσο καθόμαστε φαίνεται να είναι πιο σημαντική από την διατήρηση μιας καλής στάσης.
* Πηγή: Vita
- Μητσοτάκης από Νάξο: «Οι ΑΠΕ θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να αποκτήσει ενεργειακή αυτονομία»
- Νέες ταινίες: Από τον Κίλιαν Μέρφι στη Μαριόν Κοτιγιάρ, αυτή η εβδομάδα μιλάει στην ψυχή των σινεφίλ
- Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ – Για εγκλήματα πολέμου
- Αμηχανία Μαξίμου για τις δηλώσεις Γεωργιάδη περί κρυπτόμενων υπουργών (;)- Πιθανή συνάντηση Μητσοτάκη με Δένδια
- Φάμελλος: Να παραδώσουν την έδρα τους Τζάκρη και Πούλου – Η ιστορία θα κρίνει την επιλογή τους
- «Η γη της ελιάς» στο MEGA: Οι εξελίξεις διαδέχονται η μία την άλλη στο αποψινό επεισόδιο