Νέα Δημοκρατία: Μετά τις ερωτήσεις ήρθαν και οι απουσίες
«Τραυματισμένη» γιορτή χωρίς τους πρώην (Καραμανλή και Σαμαρά) για τη Νέα Δημοκρατία, ενώ συνεχίζονται τα «αντάρτικα» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
Την απειλή παγίδευσης σε ένα σπιράλ εσωστρέφειας αντιμετωπίζει το γαλάζιο στρατόπεδο ενόσω η κεντρική επιχείρηση «συγκόλληση» (κυβέρνησης και κόμματος) μετατρέπεται σε απαιτητικό εγχείρημα – αποδεικνύεται οπωσδήποτε πιο δύσκολο απ’ ό,τι ενδεχομένως περίμεναν οι επιτελείς του Μαξίμου και της Πειραιώς.
Οι «επιθετικές» τοποθετήσεις τώρα πληθαίνουν στο παρασκήνιο από βουλευτές για υπουργούς και πρωθυπουργικούς συνεργάτες
Ακόμα και ο προχθεσινοβραδινός εορτασμός των 50 ετών της ΝΔ επί της Ρηγίλλης, για τον οποίο όχι μόνο υπήρξε η μέγιστη κινητοποίηση του γαλάζιου μηχανισμού αλλά επιπλέον έγιναν προσωπικά τηλεφωνήματα – προσκλητήρια από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά, «τραυματίστηκε» από τις απουσίες των δύο πρώην πρωθυπουργών.
Αυτές σαφώς εκλαμβάνονται ως ηχηρό μήνυμα αποστασιοποίησής τους από τη σημερινή ηγεσία του κόμματος. Τα γραφεία των Καραμανλή και Σαμαρά ενημέρωσαν την Πειραιώς ότι δεν θα παρευρεθούν στο street πάρτι χωρίς να αναφερθεί οποιοσδήποτε λόγος, με τους δύο πρώην ξανά σε κοινό βηματισμό – έχοντας και πρότερο συντονισμό μεταξύ τους.
Η αποστροφή του Μητσοτάκη «εγώ έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά» στη συνέντευξή του στο Mega και στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου έδειξε λίγες ώρες μετά την ενόχλησή του. Και με την αιχμή ότι «η μέρα είναι αφιερωμένη στον απλό νεοδημοκράτη, όχι στους αρχηγούς, στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς», σχολίασε σκωπτικά ότι την απόφαση των πρώην δεν θα την κρίνει ο ίδιος – αλλά, όπως εννοούσε, ο κόσμος της ΝΔ.
Τέσσερα 24ωρα νωρίτερα είχε γίνει η σύντομη και τυπική (αν όχι «παγωμένη») επικοινωνία του Μητσοτάκη και με τους δύο – η πρώτη συνομιλία τους αφότου Καραμανλής και Σαμαράς είχαν στείλει τα μηνύματά τους για το πώς οι ίδιοι εννοούν την κοινωνική και την εξωτερική πολιτική τον Ιούλιο, κατά την κοινή παρέμβασή τους στο Πολεμικό Μουσείο.
Είναι σαφές ότι με κάθε ευκαιρία και ευθέως, αν και σε διαφορετικούς τόνους, (θα) δείχνουν την ενόχλησή τους για κυβερνητικές συμπεριφορές και πολιτικές. Στο μεταξύ, στις απουσίες από τη Ρηγίλλης μετριέται και εκείνη του ετέρου πρώην προέδρου της ΝΔ, ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μεϊμαράκη.
Για το γεγονός ότι η Πειραιώς θα… μετρούσε «απώλειες» από την εκδήλωση είχε προϊδεάσει η τοποθέτηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη, ενός εκ των 11 βουλευτών της αιχμηρής ερώτησης για τα κόκκινα δάνεια προς τον Κωστή Χατζηδάκη: «Μία από τις βασικές αξίες του Κωνσταντίνου Καραμανλή ήταν η αποκέντρωση. Γι’ αυτό και εγώ ιεραρχώ την παρουσία μου σε αυτό το συνέδριο (σ.σ.: για την περιφερειακή ανάπτυξη) αύριο πιο ψηλά απ’ το να είμαι στο street πάρτι, παρότι συναισθηματικά ανήκω σε αυτούς που έχτισαν τη Ρηγίλλης, δεν ήρθαν μετά», είπε.
Γκρίνιες, απορίες και αμφισβητήσεις
Ο προβολέας της κυβερνητικής και της κομματικής έδρας έχει στραφεί στο εσωτερικό για πρώτη φορά με τόση προσοχή στην πενταετία διακυβέρνησης του Μητσοτάκη και εν αναμονή ανάδειξης των αντιπάλων από τα αριστερά στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό στο φόντο της κλιμακούμενης, εσωτερικής κριτικής η οποία φέρνει πια στο προσκήνιο συζητήσεις που μέχρι πρότινος, μέχρι το αναπάντεχο 28% της ευρωκάλπης συγκεκριμένα, εξελίσσονταν σε ηπιότερους τόνους και τελικά εκτονώνονταν στο παρασκήνιο: γκρίνιες, απορίες και αμφισβητήσεις για ταυτοτικά ζητήματα της ΝΔ και για κυβερνητικές πολιτικές οι οποίες απομακρύνουν το κόμμα, σύμφωνα με την ενιαία γραμμή της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, από παραδοσιακά ακροατήριά του.
Το Μαξίμου προτιμά να υποβαθμίζει αυτές τις ταλαντώσεις, εστιάζοντας στα «παραδοτέα» της καθημερινότητας. Στην πραγματικότητα χτυπούν καμπανάκι στο πρωθυπουργικό περιβάλλον που καλείται σε διαχείριση λεπτών εσωκομματικών ισορροπιών. Μιλώντας τόσο στο Mega από το γραφείο του στην Πειραιώς όσο και αργότερα από την εξέδρα μπροστά στο νεοκλασικό του αριθμού 18 της Ρηγίλλης, ο Μητσοτάκης υπερασπίστηκε τη στρατηγική διεύρυνσης της ΝΔ, με παραπομπές στον ιδρυτή της Κωνσταντίνο Καραμανλή.
Το σχετικό μήνυμά του προς πάσα κατεύθυνση συνοψίζει άλλωστε η φράση «όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαριά της ΝΔ, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες της», καθώς ο ίδιος έκανε λόγο για μια «ευρύχωρη» παράταξη. «Κάποιες στιγμές, δεν θα συμφωνούν, προφανώς, όλοι σε όλα, όμως θα συμφωνούν οι πολλοί σε πολλά, ειδικά στα θέματα που είναι κρίσιμα για την πατρίδα», σημείωσε.
Είναι ενδεικτικό πάντως ότι δεν υπήρξε… παύση στις εσωκομματικές αναταράξεις, ούτε παραμονές ούτε καν ανήμερα του εορτασμού της ΝΔ, με τον οποίο Μαξίμου και Πειραιώς προσδοκούσαν να ξυπνήσουν τον κομματικό πατριωτισμό. Κυρίως, να «απαντήσουν» στις τάσεις αποσυσπείρωσης των τελευταίων μηνών. Τις μαρτυρά το θεσμικό πρέσινγκ προς υπουργούς από τους οποίους περνούν τα «μεγάλα» της καθημερινής ζωής και κατ’ επέκταση προς το Μαξίμου από βουλευτές του ίδιου εσωκομματικού κλίματος (τα λεγόμενα «καραμανλικό» και «σαμαρικό» στρατόπεδα), οι οποίοι ανεβάζουν ταχύτητα με αιχμηρές παρεμβάσεις για την κοινωνική ατζέντα.
Τις αναταράξεις δείχνουν επίσης οι «επιθετικές» τοποθετήσεις οι οποίες πάντα υπήρχαν, αλλά τώρα πληθαίνουν στο παρασκήνιο από βουλευτές για υπουργούς και πρωθυπουργικούς συνεργάτες – κάποιοι, κυρίως εξωκοινοβουλευτικοί, είναι σταθερά στο στόχαστρο. Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε «γελασμένους» όσους «φαντάζονται ότι η ΝΔ έχει προβλήματα συνοχής ή ενότητας», όμως επί της ουσίας υπάρχει η παραδοχή της κυβερνητικής έδρας ότι απαιτούνται ισχυρότεροι δίαυλοι επικοινωνίας με τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Εξού και οι ζυμώσεις μέσα από γεύματα υπουργών – βουλευτών, τα προσώρας πριβέ ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με βουλευτές, αλλά και οι ενημερωτικές συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων με την ΚΟ. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ που πρωτοσυζητήθηκε μετεκλογικά τον Αύγουστο τρέχει ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης και έπειτα από τις συνεδριάσεις με τη Νίκη Κεραμέως για τα εργασιακά και τον Αδωνη Γεωργιάδη για τις πολιτικές στη δημόσια υγεία θα ακολουθήσει πιθανότατα τη μεθεπόμενη εβδομάδα ο Τάκης Θεοδωρικάκος για το μείζον θέμα του αυξημένου κόστους ζωής.
Δυναμική συνέχεια στις παρεμβάσεις
«’Δεν είναι πλέον η Νέα Δημοκρατία η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Εχει απομακρυνθεί από τις αρχές και τις αξίες του’. Το ακούμε τελευταία όλο και πιο συχνά, κυρίως από ανθρώπους που δεν είχαν και δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τη Νέα Δημοκρατία», είπε στο μεταξύ ο Κωστής Χατζηδάκης, που έχει δεχθεί ήδη μία ομαδική ερώτηση από «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς» βουλευτές και την ατομική παρέμβαση (επίκαιρη ερώτηση) του Γιώργου Βλάχου για τους δανειολήπτες.
Ο υπουργός Οικονομίας κατέληξε ότι το κόμμα έμεινε όρθιο «διότι μπορεί και συνδυάζει την προσήλωση στις αρχές του με την ανανέωση και την εξέλιξη». Επειτα από την ομαδική ερώτηση προς τους Κεραμέως και Γεωργιάδη από 8 βουλευτές που είναι είτε στενά συνδεδεμένοι είτε φιλικά προσκείμενοι στον Σαμαρά και την ατομική ερώτηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου (εκ των πρώτων 11) προς τον υπουργό Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη για τις «προκλητικές χρεώσεις» ηλεκτρικού ρεύματος σε πλημμυροπαθείς αγρότες, οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έπεται δυναμική συνέχεια.
Και άλλοι βουλευτές, παρότι διαφορετικών «αποχρώσεων», θα συνεχίσουν άμεσα τα «χτυπήματα», διεκδικώντας ρόλο στα τεκταινόμενα της κυβερνητικής παράταξης. Ηδη προετοιμάζεται, κατά πληροφορίες, παρέμβαση για την ασφάλεια, που παραδοσιακά ιεραρχείται ψηλά στη νεοδημοκρατική ατζέντα.
- Πανδαισία: Highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Όλα τα γκολ (vids)
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Γκέλα στο «Μπαλαΐδος» για τους Μπλαουγκράνα
- Πάρμα – Αταλάντα 1-3: Έπιασε την Ίντερ στην κορυφή – 7η σερί νίκη!
- Εργασία: Η δυσαρέσκεια εργαζομένων χτυπάει κόκκινο, πιθανότητα μαζικών παραιτήσεων
- ΗΠΑ: «Ο υποψήφιος του Τραμπ για διευθυντής της Αντιτρομοκρατικής είναι απατεώνας» – Βγήκαν τα μαχαίρια
- Γκουαρντιόλα: «Δεν έχουμε ζήσει τέτοια κατάσταση οκτώ χρόνια»