Όλο και πιο κοντά βρίσκεται η γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να προαναγγέλλει επίθεση στο Ιράν ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση.

Ο Νετανιάχου σε διάγγελμα διεμήνυσε πως «το Ισραήλ έχει το καθήκον και το δικαίωμα να αμύνεται και να απαντά σε τέτοιες επιθέσεις και αυτό πρόκειται να κάνουμε». «Μπορείτε να δοκιμάσετε» απάντησε το Ιράν.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε περισσότερες από 30 αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού «στην πιο βίαιη νύχτα» μέχρι σήμερα, ενώ βομβάρδισε τζαμί και σχολείο όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι, στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώνοντας τουλάχιστον 24 ανθρώπους.

Δείτε live

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στο in

13:10 Δύο Γερμανοί ακτιβιστές απελάθηκαν μετά από συγκρούσεις με στρατιώτες των IDF στη Δυτική Όχθη

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι δύο Γερμανοί ακτιβιστές απελάθηκαν μέσω του συνοριακού περάσματος Allenby μεταξύ Ισραήλ και Ιορδανίας, αφού εισήλθαν στο παράνομο ισραηλινό φυλάκιο Havat Maon στη Δυτική Όχθη την Τετάρτη, παραμονή του εβραϊκού νέου έτους, όπου ήρθαν αντιμέτωποι με στρατιώτες των IDF, μεταδίδει η Haaretz.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια μονάδα των IDF συνέλαβε τους δύο, ηλικίας 20 και 24 ετών, και τους μετέφερε υπό κράτηση. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, η αστυνομία βρήκε στα κινητά τους τηλέφωνα «υλικό που εξέφραζε υποστήριξη προς τη Χαμάς».

13:02 Οι IDF λένε ότι περίπου 40 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο στο Ισραήλ από τα μεσάνυχτα

12:52 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι IDF λένε ότι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους στα σύνορα της Γάζας, καθώς αναμένουν πιθανές εκτοξεύσεις ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς ή άλλες επιθέσεις από τη Λωρίδα στην επέτειο της 7ης Οκτωβρίου αύριο.
  • Ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε χερσαία επιχείρηση στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα υπό την κάλυψη αεροπορικών επιδρομών.
  • Οι Παλαιστίνιοι στην αποκλεισμένη περιοχή αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για άλλη μια φορά, καθώς ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα εντολή εκκένωσης που καλύπτει όλη τη βόρεια Γάζα
  • Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 90 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις εναντίον ενός τζαμιού και ενός σχολείου όπου φιλοξενούνται εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι στο κέντρο της Γάζας.
  • Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν επισκέφθηκε ένα βασικό τερματικό σταθμό πετρελαίου ενόψει μιας πιθανής ισραηλινής επίθεσης που θα μπορούσε να στοχεύσει τα διυλιστήρια.
  • Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να σφυροκοπά τον Λίβανο μετά από τη νύχτα που περιγράφεται ως η πιο έντονη βίαιη νύχτα βομβαρδισμού της Βηρυτού
  • Η Χεζμπολάχ συνεχίζει να εκτοξεύει βλήματα στο βόρειο Ισραήλ και υποστηρίζει ότι απώθησε μια χερσαία επίθεση στον νότιο Λίβανο.

12:43 Οι IDF προχώρησαν σε 15 συλλήψεις Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη

Ο ισραηλινός στρατός φέρεται να έχει συλλάβει τουλάχιστον 15 Παλαιστίνιους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου και πρώην κρατουμένων.

Οι συλλήψεις έγιναν στις περιοχές της Χεβρώνας, της Βηθλεέμ, της Τουλκαρέμ και της Τούμπας, ανέφεραν η Παλαιστινιακή Εταιρεία Κρατουμένων και η Επιτροπή Υποθέσεων Κρατουμένων και Πρώην Κρατουμένων.

Πάνω από 11.000 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί σε ισραηλινές επιδρομές σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τον περασμένο Οκτώβριο,.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνείς οργανώσεις έχουν καταγγείλει εκτεταμένη κακοποίηση κρατουμένων που κρατούνται από το Ισραήλ σε επιδρομές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Έχουν περιγράψει φερόμενη κακομεταχείριση και ταπεινωτική μεταχείριση, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης κρατουμένων με δεμένα μάτια και χειροπέδες σε στενά κλουβιά, καθώς και ξυλοδαρμούς, εκφοβισμό και παρενόχληση.

12:31 Το Ισραήλ, ενισχύει τις δυνάμεις στα σύνορα της Γάζας

Οι IDF λένε ότι έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους στα σύνορα της Γάζας, καθώς αναμένει πιθανές εκτοξεύσεις ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς ή άλλες επιθέσεις από τη Λωρίδα στην επέτειο της 7ης Οκτωβρίου αύριο.

Στρατιωτικές πηγές αναφέρουν ότι ενώ η Χαμάς έχει εξαρθρωθεί σε μεγάλο βαθμό ως στρατιωτική οργάνωση, τα στελέχη της μπορούν ακόμα να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με ρουκέτες.

12:15  Οι Ταξιαρχίες Κασάμ αναφέρουν σφοδρές μάχες στη βόρεια Γάζα

Παλαιστίνιοι μαχητές διεξάγουν σφοδρές μάχες με τις ισραηλινές δυνάμεις στη βόρεια Γάζα, αναφέρει ανακοίνωση της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς στο Telegram.

Ο στρατός έστειλε άρματα μάχης και στρατιώτες στην περιοχή για πρώτη φορά εδώ και μήνες, διατάσσοντας τους κατοίκους να μεταβούν σε «ασφαλείς ζώνες», όπως τις αποκάλεσε, στο νότο.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας δήλωσαν ότι τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου στη βόρεια Γάζα.

11:59  WP: Η Μοσάντ «άκουγε» τη Χεζμπολάχ από το 2015 – Ισραηλινής κατασκευής οι βομβητές και ασύρματοι της οργάνωσης

Νέες λεπτομέρειες για την ταυτόχρονη ανατίναξη βομβητών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, δημοσιεύει η Washington Post.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι βομβητές κατασκευάστηκαν στο Ισραήλ και σχεδιάστηκαν από την Μοσάντ. Είχαν ένα χαρακτηριστικό που έκανε πολλούς πράκτορες της Χεζμπολάχ να τους κρατούν και με τα δύο χέρια όταν πυροδοτήθηκαν, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πια να πολεμήσουν. Στο ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης ότι οι βομβητές, χρησιμοποιούνταν από τη Χεζμπολάχ από το 2015, παρέχοντας στο Ισραήλ συνεχή πρόσβαση στις επικοινωνίες της ομάδας σε πραγματικό χρόνο για χρόνια πριν οι συσκευές πυροδοτηθούν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

11:46 Σε 41.870 αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα

Ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα από τις ισραηλινές επιθέσεις από τον περασμένο Οκτώβριο αυξήθηκε σε 41.870.

Άλλοι 97.166 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τις επιθέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Πρόσθεσε ότι 45 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 256 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες 24 ώρες.

Πρόκειται για ελλιπή απολογισμό καθώς χιλιάδες αγνοούμενοι παραμένουν κάτω από τα ερείπια.

11:35  Ταυτοποιήθηκε και το έβδομο θύμα της επίθεσης ενόπλων στη Γιάφα του Τελ Αβίβ

Ο Victor Shimshon Green, 33 ετών, κατονομάζεται ως το έβδομο θύμα της επίθεσης ενόπλων το βράδυ της Τρίτης στη Γιάφα.

11:25 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ

Σειρήνες εισερχόμενων ρουκετών ηχούν στο βόρειο Ισραήλ ( στα σύνορα με τον Λίβανο).

Οι σειρήνες ηχούν στις περιοχές Kamon, Rameh, Shezor, Beit Jann, Sajur και Karmiel, μεταδίδουν οι Times of Israel.

11:15 Νέο διάγγελμα Νετανιάχου τη Δευτέρα

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να εκφωνήσει αύριο Δευτέρα διάγγελμα προς το έθνος για την επέτειο της επίθεσης, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εκτόξευσε την Τρίτη το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ο στρατός «προετοιμάζει ανταπόδοση», διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός του υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Το Ιράν έχει ήδη εξαπολύσει δυο φορές εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του εδάφους μας (…). Το Ισραήλ έχει καθήκον και δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να ανταποδώσει τις επιθέσεις αυτές κι αυτό θα κάνουμε», πλειοδότησε ο κ. Νετανιάχου.

Από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί προειδοποίησε ότι «για κάθε δράση θα υπάρξει αντίδραση, αναλογική και παρόμοια από το Ιράν» αν όχι «ακόμη πιο δυνατή».

11:06 Ο υπουργός πετρελαίου του Ιράν επισκέφθηκε βασικό πετρελαϊκό σταθμό εν μέσω φόβων για χτύπημα από το Ισραήλ

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Μοχσέν Πακνετζάντ προσγειώθηκε στο νησί Χαργκ, καθώς οι ανησυχίες εντείνονται ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να στοχεύσει τον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό πετρελαίου του Ιράν εκεί.

«Ο Πακνετζάντ έφθασε σήμερα το πρωί προκειμένου να επισκεφθεί τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και να συναντηθεί με το επιχειρησιακό προσωπικό που βρίσκεται στο νησί Χαργκ», ανέφερε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος  Shana. Ο πετρελαϊκός τερματικός σταθμός έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 23 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ανέφερε.

Ύστερα από την ιρανική επίθεση, Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν, σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios, ότι οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσαν να αποτελέσουν στόχο στο πλαίσιο αντιποίνων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε προχθές, Παρασκευή, ότι δεν πιστεύει ότι το Ισραήλ έχει καταλήξει στο πώς θα ανταπαντήσει.

10:56 Στη Γάζα 23 από τα 38 νοσοκομεία είναι πλέον εκτός λειτουργίας

Δημοσιογράφοι του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων Wafa πληροφορήθηκαν από ιατρικές πηγές ότι 23 από τα 38 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας είναι πλέον εκτός λειτουργίας, εν μέσω ανελέητων ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών που έχουν ως στόχο εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια του πολέμου που διαρκεί σχεδόν ένα χρόνο.

Οι τοπικές υγειονομικές αρχές ανέφεραν επίσης ότι 986 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενώ οι ισραηλινές επιθέσεις φέρονται να έχουν καταστήσει 130 ασθενοφόρα μη λειτουργικά. Τα στοιχεία αυτά δεν έχουν επαληθευτεί ανεξάρτητα, μεταδίδει ο Guardian.

10:47 Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου ζητά να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ για την επίτευξη εκεχειρίας

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι ζητεί να ασκηθεί «πίεση στο Ισραήλ» για την επίτευξη εκεχειρίας, καθώς η Χεζμπολάχ συνεχίζει να εκτοξεύει ρουκέτες και να επιτίθεται με drones στο Ισραήλ.

Ο Mikati λέει ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες των ΗΠΑ και της Γαλλίας για εκεχειρία, την ώρα που το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ισραηλινό πλήγμα νότια της Βηρυτού (στις 10:28 στο liveblog του in). Δημοσιογράφος του AFP άκουσε μια τεράστια έκρηξη και είδε στήλες καπνού να υψώνονται πάνω από το σημείο του χτυπήματος.

10:38 Μπλίνκεν και Φαρχάν συζήτησαν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον σαουδάραβα ομόλογό του Φάισαλ μπιν Φαρχάν, ανακοίνωσαν χθες Σάββατο οι υπηρεσίες του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι δυο υπουργοί αναφέρθηκαν στην «ανάγκη» να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα επιτρέψει να γυρίσουν στα σπίτια τους οι κάτοικοι παραμεθόριων περιοχών και στις δυο πλευρές των συνόρων.

Η συγκεκριμένη απόφαση, με την οποία είχε επικυρωθεί συμφωνία για το τέλος του αποκαλούμενου στο Ισραήλ δεύτερου πολέμου του Λιβάνου, το 2006, καλούσε να υπάρξει αποστρατιωτικοποίηση περιοχής ανάμεσα στα σύνορα και στον ποταμό Λιτάνι, περίπου 30 χιλιόμετρα βορειότερα. Η λιβανική σιιτική παράταξη Χεζμπολά, που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα πως την αψηφά.

Ακόμη, οι κ.κ. Μπλίνκεν και Φαρχάν συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να προσφερθεί διεθνής υποστήριξη στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου και στην αποστολή του ΟΗΕ (UNIFIL στα αγγλικά, FINUL στα γαλλικά), που επιτηρεί την κατάσταση στη μεθόριο, καθώς και για την ανάγκη να χορηγηθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους αμάχους που πλήττονται στον Λίβανο.

10:28 Αναφορές για μεγάλο ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό

Τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι σημειώθηκε ένα μεγάλο ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό.

Δεν υπάρχει άμεσο σχόλιο από τις IDF.

Το νέο ισραηλινό πλήγμα είχε στόχο τα νότια προάστια της Βηρυτού, και ήρθε μερικές ώρες μετά τις εξαιρετικά σφοδρές νυχτερινές επιδρομές σε αυτό το προπύργιο της Χεζμπολάχ, σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν μια τρομακτική έκρηξη και είδαν σύννεφα καπνού πάνω από τα νότια προάστια της πρωτεύουσας.

10:15 Εξοργισμένος με το Ισραήλ ο πρόεδρος της Ιρλανδίας

Ο πρόεδρος της Ιρλανδίας επέκρινε έντονα την απαίτηση του Ισραήλ να εγκαταλείψουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ τις θέσεις τους στο νότιο Λίβανο.

«Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) απείλησαν αυτή την ειρηνευτική δύναμη και προσπάθησαν να τους αναγκάσουν να εκκενώσουν τα χωριά που υπερασπίζονται», δήλωσε ο Μάικλ Χίγκινς.

Οι IDF είχαν ζητήσει από τις δυνάμεις του ΟΗΕ, που επιχειρούν στη «γαλάζια γραμμή» μεταξύ του Ισραήλ και των Υψιπέδων του Γκολάν να «μετεγκατασταθούν».

10:05 Τα Ισραηλινά ΜΜΕ για τον Σινουάρ

Οι αξιωματούχοι του Κατάρ που μεσολαβούν στις συνομιλίες για τη συμφωνία για τους ομήρους είπαν στις οικογένειες των αιχμαλώτων την περασμένη εβδομάδα ότι ο ηγέτης της Χαμάς Yahya Sinwar δεν τους τηλεφωνεί πλέον, αναφέρει το ισραηλινό Κανάλι 12.

Όπως μεταδίδουν οι Τimes of Israel, oι Καταριανοί δήλωσαν ότι ο Sinwar επικοινωνεί πλέον μόνο με στυλό και χαρτί -μια απόφαση που ελήφθη μετά από μια σειρά δολοφονιών των ηγετών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ- γεγονός που αποτελεί πρόκληση για τις μεσολαβητικές τους προσπάθειες, αναφέρει το δημοσίευμα.

Οι αξιωματούχοι διέψευσαν τις εικασίες ότι μπορεί να σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με την έκθεση.

«Το Ισραήλ έχει υιοθετήσει μια πολιτική δολοφονιών που είναι ασυμβίβαστη με τη συμφωνία. Στο παρελθόν, υπήρξε [ο πρώην ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ] Χανίγια και εξοντώθηκε. Τώρα υπάρχει ο Khaled Mashaal και είναι πολύ πιο δύσκολος από τον Haniyeh», είπαν οι αξιωματούχοι στις οικογένειες των ομήρων, αναφέρει το Κανάλι 12.

Ο Χανίγια σκοτώθηκε στην Τεχεράνη τον Ιούλιο, σε μια δολοφονία που αποδόθηκε στο Ισραήλ, αν και η Ιερουσαλήμ δεν έχει επιβεβαιώσει ή αρνηθεί την εμπλοκή της.

09:52 Διαδήλωση συγγενών ομήρων στο Τελ Αβίβ

Μέλη οικογενειών ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και ακτιβιστές υπέρ της συμφωνίας απέκλεισαν τη διασταύρωση των οδών Begin και Kaplan κοντά στο κυβερνητικό συγκρότημα στο Τελ Αβίβ.

Ο Gal Goren, γιος ομήρου που σκοτώθηκε απευθύνθηκε στους βουλευτές  λέγοντας: «Ήταν ένας χρόνος χωρίς ούτε στρατηγική ούτε κατεύθυνση. Οι όμηροι δολοφονούνται και το αίμα είναι στα χέρια σας, αλλά τολμάτε να φλυαρείτε για «νίκη»; Θα νικήσουμε όταν σώσουμε ζωές και θάψουμε αυτούς που εγκαταλείφθηκαν μια φορά παραπάνω».

Η Moran Ben Yishai Moses, κόρη του 80χρονου Gadi Moses που κρατείται αιχμάλωτος στη Γάζα, δήλωσε: «Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουμε τα στρατιωτικά κέρδη σε διπλωματική προσπάθεια που θα φέρει πίσω τους ομήρους και θα [οδηγήσει] σε περιφερειακή ηρεμία».

«Οι στρατιωτικοί θρίαμβοι δεν θα σβήσουν το στίγμα της ντροπής και την εγκληματική κληρονομιά του «κ. Εγκατάλειψη», του Μπενιαμίν Νετανιάχου και των εταίρων του», πρόσθεσε.

«Φαίνεται ότι η επιστροφή των ομήρων, που κάποτε ήταν ο κεντρικός στόχος του πολέμου, δεν βρίσκεται καν στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου», δήλωσε στη Haaretz εκπρόσωπος της λεγόμενης διαμαρτυρίας γυναικών για τους ομήρους.

09:41 Διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στις ΗΠΑ – Άνδρας αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί στην Ουάσιγκτον

Άνδρας, που δήλωσε δημοσιογράφος, αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί χθες Σάββατο στην Ουάσιγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον συνεχιζόμενο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια από τις κινητοποιήσεις υπέρ των Παλαιστινίων στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες άνθρωποι στις ΗΠΑ.

Στην Ουάσιγκτον, πάνω από χίλιοι εξοργισμένοι διαδηλωτές που ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και του Λιβάνου συγκεντρώθηκαν μπροστά στον Λευκό Οίκο, πολλοί για να απαιτήσουν να τερματιστεί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στον στρατηγικό τους σύμμαχο στη Μέση Ανατολή, το Ισραήλ.

Από τις διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων στις ΗΠΑ

Σχεδόν δύο ώρες αφού άρχισε η κινητοποίηση, άνδρας πλησίασε κι αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ επικαλούμενο το AFP. Έβαλε φωτιά στο αριστερό του χέρι, προτού διερχόμενοι και αστυνομικοί επέμβουν και σβήσουν τις φλόγες με παραδοσιακές παλαιστινιακές μαντίλες.

«Είμαι δημοσιογράφος», φώναξε ανάμεσα σε δυο κραυγές πόνου, καταγγέλλοντας την «παραπληροφόρηση».

Η αστυνομία διαβεβαίωσε αργότερα πως η ζωή του δεν διατρέχει κίνδυνο.

Στη Νέα Υόρκη, χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία αλληλεγγύης στην περίφημη Times Square, ορισμένοι κρατώντας φωτογραφίες θυμάτων των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν ο Κορνέλ Γουέστ, υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανεξάρτητος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Εξήγησε πως πήγε σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στους Παλαιστίνιους που υφίστανται «γενοκτονία», προσθέτοντας «η εθνική εκκαθάριση δεν έχει πάψει να χειροτερεύει εδώ κι έναν χρόνο. Πρέπει να συνεχίσουμε να την καταπολεμάμε».

«Ως Αμερικανοί, πρέπει να πούμε ‘φτάνει πια’», καθώς «χρήματα από τους φόρους μας πηγαίνουν στο Ισραήλ για να βομβαρδίζει παιδιά στην Παλαιστίνη και τώρα στον Λίβανο», είπε ο Ντάνιελ Περέζ, κάτοικος της Νέας Υόρκης.

09:30 Επαναλαμβάνονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του επανέλαβαν τις επιχειρήσεις στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπαλίγια στη βόρεια Γάζα, μετά από πληροφορίες σχετικά με προσπάθειες της Χαμάς «να ξαναχτίσει τρομοκρατικές υποδομές στην περιοχή». Οι IDF, έχουν περικυκλώσει την περιοχή και επιχειρούν εντός αυτής, με τη βοήθεια της πολεμικής αεροπορίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

09:20 Ο ισραηλινός στρατός εκδίδει νέα εντολή εκκένωσης που καλύπτει όλη τη βόρεια Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε εντολή εκκένωσης για μεγάλες εκτάσεις της βόρειας Γάζας, διατάσσοντας τους κατοίκους να καταφύγουν στην ήδη υπερπλήρη «ανθρωπιστική ζώνη» στο αλ-Μαουάσι. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Avichay Adraee ανέφερε ότι η Χαμάς έχει δημιουργήσει «τρομοκρατική υποδομή στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι ο ισραηλινός στρατός «θα συνεχίσει να επιχειρεί δυναμικά εναντίον τρομοκρατικών οργανώσεων», χωρίς να δώσει πληροφορίες για συγκεκριμένες επιχειρήσεις που σχεδιάζονται, μεταδίδει το Al Jazeera.

Ο Adraee διέταξε τον κόσμο να χρησιμοποιήσει τις «ανοικτές οδούς μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας και εκκένωσης προς την ανθρωπιστική περιοχή στο al-Mawasi, οι οποίες είναι η οδός Rashid (στη θάλασσα) και η οδός Salah El-Din».

09:13  Οι IDF λένε ότι κατέρριψαν δύο πυραύλους εδάφους – εδάφους  που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο

Οι IDF υποστηρίζουν ότι κατέρριψαν 2 πυραύλους εδάφους – εδάφους που εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο, προς τη βόρεια παράκτια πεδιάδα του Ισραήλ.

Οι πύραυλοι ενεργοποίησαν σειρήνες μεταξύ της Χάιφα και της Χαντέρα κατά μήκος της ακτής. Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές από την επίθεση.

09:10 Οι ΗΠΑ απομάκρυναν ακόμη 145 ανθρώπους από τον Λίβανο

Οι ΗΠΑ απομάκρυναν  ακόμη 145 ανθρώπους από τον Λίβανο, με δύο αεροσκάφη τα οποία είχαν προορισμό την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω εντατικοποίησης της ισραηλινής επίθεσης

«Δύο πτήσεις που οργανώθηκαν από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέτρεψαν την ασφαλή απομάκρυνση περίπου 145 επιβατών από τη Βηρυτό προς την Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, σήμερα» διευκρίνισε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση, χωρίς να διευκρινίσει τις υπηκοότητες των προσώπων αυτών.

Κάθε αεροσκάφος μπορούσε να μεταφέρει «300 επιβάτες», ανέφερε η ίδια πηγή. «Έως τώρα, έχουμε βοηθήσει 600 Αμερικανούς πολίτες, μόνιμους κατοίκους (στον Λίβανο), καθώς και τα μέλη της άμεσης οικογένειάς τους να φύγουν από τον Λίβανο με πτήσεις οργανωμένες από τις ΗΠΑ», συνέχισε ο εκπρόσωπος.

09:00 Η Χεζμπολάχ λέει ότι επιτέθηκε σε ισραηλινά στρατεύματα στη Μανάρα

Η Χεζμπολάχ  του Λιβάνου λέει ότι εξαπέλυσε τρεις ομοβροντίες ρουκετών και πυραύλων εναντίον ισραηλινών στρατιωτών στη Μανάρα στο βόρειο Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

Νωρίτερα, υποστήριξε επίσης ότι πραγματοποίησε επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στρατιωτών που προσπάθησαν να διεισδύσουν στο Λίβανο μέσω του Khallet Shuaib στην Blida. Οι επιθέσεις ανάγκασαν τα ισραηλινά στρατεύματα να υποχωρήσουν, πρόσθεσε.

08:52 Στους 24 οι νεκροί από τον βομβαρδισμό τζαμιού όπου είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι

Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 93 τραυματίστηκαν όταν οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν ένα τζαμί και ένα σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους στη Λωρίδα της Γάζας νωρίς το πρωί της Κυριακής, ανακοίνωσε το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα, μεταδίδει το Reuters.

Τα πλήγματα στο τέμενος και το σχολείο, κοντά στο νοσοκομείο Αλ-Aκσα στην Ντέιρ αλ-Μπάλα στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, σημειώθηκαν καθώς ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς στον θύλακα πλησιάζει στην πρώτη του επέτειο.

Στη δική του ανακοίνωση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι πραγματοποίησε «ακριβή πλήγματα κατά τρομοκρατών της Χαμάς» που δρούσαν μέσα σε κέντρα διοίκησης και ελέγχου που ήταν ενσωματωμένα στο σχολείο Ιμπν Ρουσντ και στο τέμενος Σουχάδα αλ-Άκσα στην περιοχή Ντέιρ αλ-Μπάλα, χωρίς ωστόσο να παρέχει κάποια απόδειξη.

Ο προηγούμενος απολογισμός ανέφερε 21 νεκρούς.

08:45 Σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν περισσότερες από 30 αεροπορικές επιδρομές στα νότια προάστια της Βηρυτού, σε αυτό που τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης περιέγραψαν ως «την πιο βίαιη νύχτα» επιθέσεων μέχρι σήμερα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι στόχευσε αποθήκες όπλων της Χεζμπολάχ.
  • Τουλάχιστον 21 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 93 τραυματίστηκαν μετά τον βομβαρδισμό από τις ισραηλινές δυνάμεις ενός τζαμιού και ενός σχολείου που στεγάζει εκτοπισμένους Παλαιστίνιους στο κέντρο της Γάζας.
  • Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι το τζαμί και το σχολείο χρησιμοποιούνταν ως κέντρα «διοίκησης και ελέγχου» της Χαμάς.
  • Το αυστραλιανό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι 407 Αυστραλοί και μέλη των οικογενειών τους αναχώρησαν από τη Βηρυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας με δύο κυβερνητικά υποστηριζόμενες πτήσεις.
  • Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα και απηύθυνε έκκληση για τον τερματισμό της συγκλονιστικής βίας και της αιματοχυσίας στην περιοχή σε μήνυμά του με αφορμή την επέτειο των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

08:35 Τουλάχιστον 21 νεκροί από βομβαρδισμό τεμένους στη Γάζα

Η πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον σημερινό αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους που είχε μετατραπεί σε καταφύγιο εσωτερικά εκτοπισμένων στην Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά), τον οποίο επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός, διατεινόμενος πως έπληξε «κέντρο διοίκησης και ελέγχου» του παλαιστινιακού  κινήματος Χαμάς.

«Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 21 και υπάρχει μεγάλος αριθμός τραυματιών» μετά τον βομβαρδισμό στο τέμενος, που βρίσκεται απέναντι στην είσοδο «του νοσοκομείου των μαρτύρων του Αλ Ακσά στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας», δήλωσε εκπρόσωπος της πολιτικής προστασίας, ο Μαχμούντ Μπασάλ.

Νωρίτερα, το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA έκανε λόγο για τουλάχιστον 18 νεκρούς, ανάμεσά τους παιδιά, και δεκάδες τραυματίες.

Σε ανακοίνωσή του, ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε πως «διεξήγαγε πλήγμα ακριβείας εναντίον τρομοκρατών της Χαμάς που δρούσαν μέσα σε κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενσωματωμένο σε δομή που προηγουμένως ήταν το τζαμί ‘Σουχάντα αλ Ακσά’ στην περιοχή Ντέιρ αλ Μπάλα».

08:30 Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα σε Λίβανο και Γάζα

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ συνεχίζει το σφυροκόπημα σε Λίβανο και Γάζα, όσο σχεδιάζει την επίθεση στο Ιράν. Διαβάστε όσα προηγήθηκαν εδώ.