Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σαν σήμερα ανοίγει για πρώτη φορά το Moulin Rouge – 10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για το θρυλικό καμπαρέ

Σαν σήμερα ανοίγει για πρώτη φορά το Moulin Rouge – 10 πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για το θρυλικό καμπαρέ

Το Moulin Rouge ανοίγει τις πύλες του και είναι το πρώτο κτίριο στο Παρίσι με ρεύμα. Το καν καν, τα κορίτσια ο Λοτρέκ και 10 πράγματα που ίσως να μην ξέρετε για το διάσημο καμπαρέ

Σαν σήμερα 6 Οκτωβρίου το 1889, το καμπαρέ Moulin Rouge άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά στο κοινό.

Το Moulin Rouge που σημαίνει κόκκινος μύλος, άνοιξαν οι Ιωσήφ Ογιέρ και Σαρλ Ζίντλερ και του έδωσαν το παρατσούκλι «Το πρώτο παλάτι των γυναικών».

Άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα του Παρισίου, έρχονταν στο θρυλικό καμπαρέ στη Μονμάρτη, για να χορέψουν, να φλερτάρουν και να δουν κορίτσια να χορεύουν «Quadrille».

Ο «Quadrille», ήταν ο χορός στον οποίο τα κορίτσια έκαναν ψηλά λακτίσματα, σηκώνοντας ταυτόχρονα και τις φούστες ώστε να αναδειχθούν τα καλλίγραμμμα πόδια τους και να φανεί λίγο από το εσώρουχό τους.

Ο «Quadrille» έγινε ευρέως γνωστός με το όνομά «καν-καν».

Το Moulin Rouge την χρονιά που άνοιξε Πηγή: twitter

Τα κορίτσια του… καν καν στο Moulin Rouge

Τα κορίτσια που χόρευαν καν καν, την ημέρα εργάζονταν ως πλύστρες, καμαριέρες ή μοδίστρες και το βράδυ μεταμορφώνονταν στις διάσημες χορεύτριες του καμπαρέ.

Ένας από τους  ανθρώπους που είχε συνδέσει το όνομά του με το θρυλικό Moulin Rouge ήταν ο σπουδαίος ζωγράφος, Αντρί ντε Τουλούζ Λοτρέκ. Ήταν εκείνος που σχεδίασε το πρώτο πόστερ για το καμπαρέ το 1891.

Μία από τις πιο διάσημες χορεύτριες του καμπαρέ ήταν, η La Goulue η μούσα του Λοτρέκ.

Η La Goulue Πηγή φωτο: Wikipedia

Ήταν η γυναίκα που το 1890, όταν ο τότε πρίγκιπας της Ουαλίας και μελλοντικός βασιλιάς, Εδουάρδος VII επισκέφθηκε το Moulin Rougeζ,  τον αναγνώρισε και φώναξε την ώρα του χορού: «Έι, (πρίγκιπα) της Ουαλίας, η σαμπάνια για σένα».

Η αμέσως επόμενη διάσημη χορεύτρια ήταν η η Mistinguett που εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1907 και για τα επόμενα 20 χρόνια θα είχε κάνει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στη νυχτερινή ζωή του Παρισιού.

Περιόδευσε μάλιστα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες και όταν το θρυλικό καμπαρέ καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1915 και ξαναχτίστηκε το 1921.

H Mistinguett Πηγή: Wikipedia

Η Mistinguet ήταν ένα από τα πολλά αστέρια που βοήθησαν το Moulin Rouge κάνει δυναμικό come back.

Από την εποχή του μεσοπολέμου και έπειτα

Η φήμη του μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την εποχή του Μεσοπολέμου, ενώ το 1937 δύο είναι τα πιο διάσημα καμπαρέ του κόσμου, το Cotton Club στη Νέα Υόρκη και το Moulin Rouge στο Παρίσι.

Το 1944, λίγες ημέρες μετά την απελευθέρωση του Παρισιού από τους Γερμανούς, η Εντίφ Πιαφ εμφανίζεται -ξανά- στο Moulin Rouge έχοντας στο πλευρό της έναν νεαρό που τον έλεγαν Υβ Μοντάν.

Το 1951 γίνεται η τρίτη ανακαίνιση και αρχίζει μία νέα εποχή παρέλασης αστέρων. Μεταξύ αυτών και ο Σαρλ Αζναβούρ, τραγουδιστής σύμβολο της Γαλλίας.

Το 1979 γιορτάζει τα 90ά του γενέθλια, φέρνοντας στη σκηνή, για πρώτη φορά στο Παρίσι τη Τζίντζερ Ρότζερς και μαζί της τον Αζναβούρ, τη Δαλιδά, τον Ζαν Κλοντ Μπριαλί.

Το 1982 τραγουδά η Λίζα Μινέλι, το 1984 ο Ντιν Μάρτιν και την ίδια χρονιά, ο Φρανκ Σινάτρα.

Το 1989, γιορτάζεται η επέτειος των 100 χρόνων με Λορίν Μπακόλ, Ρέι Τσαρλς, Τόνι Κέρτις, Έλλα Φιτζέραλντ, Gipsy Kings, Μπάρμπαρα Χέντρικς, Τζέρι Λούις, Έστερ Ουίλιαμς.

Το Moulin Rouge σήμερα

Το καμπαρέ αποτελεί σήμερα ένα τουριστικό αξιοθέατο του Παρισιού, που προσφέρει ψυχαγωγία με μουσικά θεάματα σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η διακόσμηση του καμπαρέ περιέχει ακόμα μεγάλο μέρος του ρομαντισμού και της ατμόσφαιρας του Παρισιού της Μπελ Επόκ.

Το όνομα και το στυλ του διάσημου παρισινού καμπαρέ έχουν αντιγραφεί από πολλές αίθουσες σε όλο τον κόσμο.

10 πράγματα που ίσως να μην ξέρετε για το Moulin Rouge

1. Όταν το άνοιξε στις 6 Οκτωβρίου 1889, ήταν το πρώτο παρισινό μαγαζί που φωτίστηκε με ηλεκτρικό ρεύμα.

2. Το Moulin Rouge δεν κλείνει ποτέ. Έχει κλείσει μόνο μία φορά στην 129χρονη ιστορία του για να δώσει παράσταση για την Βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στο Λονδίνο.

3. ΤοMoulin Rouge έχει 600.000 θεατές ετησίως.

4. Οι 80 χορεύτριες (60 κορίτσια και 20 αγόρια) του καμπαρέ προέρχονται από 14 διαφορετικές χώρες. Οι νέες χορεύτριες προπονούνται έξι ημέρες την εβδομάδα για τέσσερις εβδομάδες για να μάθουν την χορογραφία.

5. Μια παράσταση έχει 1.000 κοστούμια χειροποίητα με φτερά, στρας και πούλιες σε λαμπερά χρώματα.

6. Ένα γαλλικό κοστούμικαν-καν κατασκευάζεται από 218,7 μέτρα φραμπαλάδες το φόρεμα και 35 μέτρα φραμπαλάδες τα εσώρουχα. Ζυγίζει 11 κιλά και κοστίζει 5.000 ευρώ (ή περίπου 5.890 δολάρια).

7. Το Moulin Rouge είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής σαμπάνιας στον κόσμο (εξαιρουμένων των καταστημάτων λιανικής πώλησης) με 240.000 φιάλες ετησίως που καταναλώνονται.

8. Το καμπαρέ αναγκάστηκε να κλείσει λόγω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για έξι χρόνια. Παρόλα όλα αυτά, δεν έχασε τους πιστούς επισκέπτες του.

9. Το Moulin Rouge υποδέχεται περισσότερους από 600.000 πελάτες τον χρόνο. Οι μισοί εξ αυτών είναι Γάλλοι, οι άλλοι μισοί από όλον τον κόσμο.

10. Το εστιατόριο του Moulin Rouge είναι το μεγαλύτερο στο Παρίσι από άποψη προσωπικού: Απασχολεί συνολικά 120 άτομα, από σερβιτόρους μέχρι μετρ.

Must in

Η Παπαδοπούλου πάει Ουάσιγκτον – Συνομιλίες για τη θητεία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας και όχι μόνο

Η ΥΦΥΠΕΞ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα βρεθεί στις ΗΠΑ στις 22 Νοεμβρίου ενόψει και της νέας διοίκησης Τραμπ, σε ένα ταξίδι με δύο ατζέντες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2024