Η ζωή σε μια εταιρεία με 4ημερη εργασία – «Οι Δευτέρες δεν με κουράζουν πια»
Το μειωμένο πρόγραμμα και οι ευέλικτες εργάσιμες ημέρες έχουν βελτιώσει τα κίνητρα και την παραγωγικότητα των εργαζομένων σε μια εταιρεία τεχνολογικής εκπαίδευσης στη βορειοδυτική Ισπανία.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Η Hack a Boss είναι εταιρεία τεχνολογικής κατάρτισης με ευέλικτα ωράρια και εβδομαδιαία εργασία τεσσάρων ημερών. Διαθέτει ένα γραφείο στη Λα Κορούνια, στη βορειοδυτική Ισπανία, και σύντομα θα ανοίξει άλλο ένα στην πρωτεύουσα, τη Μαδρίτη, αν και η πλειονότητα του προσωπικού εργάζεται υβριδικά ή εξ αποστάσεως.
Τέσσερις εργαζόμενοι – η Λόλα, η Έλενα, ο Ράντι και η Ντόα – συμμετείχαν σε αυτό το άρθρο, μοιράζοντας την εμπειρία τους με το ασυνήθιστο μοντέλο καθημερινότητας στην εργασία. Καθένας από αυτούς αφηγείται μια προσωπική ιστορία που δεν αντικατοπτρίζει συνολικά των 60 εργαζομένων του οργανισμού, ούτε τη σκέψη όλων των συναδέλφων τους. Παρόλα αυτά, οι τέσσερις συμφωνούν σε δύο πράγματα: δεν απεχθάνονται πλέον να ξεκινούν την εβδομάδα τη Δευτέρα, και το άγχος δεν εξαφανίζεται μόνο και μόνο επειδή εργάζεστε μία ημέρα λιγότερο.
Η πρωτοβουλία του βρετανικού Εργατικού Κόμματος
Διάφορες κυβερνήσεις έχουν πειραματιστεί με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για να διαπιστώσουν τη βιωσιμότητά της. Μεταξύ 2015 και 2019, η Ισλανδία μείωσε την εβδομάδα εργασίας από 40 σε 35 ώρες χωρίς να μειώσει τους μισθούς για περισσότερους από 2.5000 εργαζόμενους και είδε θετικά αποτελέσματα στους τομείς της παραγωγικότητας και της ευημερίας του εργατικού δυναμικού.
Η Microsoft Ιαπωνίας ανέφερε αύξηση της παραγωγικότητας κατά 40% όταν η εταιρεία υιοθέτησε το μοντέλο. Το 2022, μια μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 73 επιχειρήσεις και 3300 εργαζόμενους διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί είδαν βελτιώσεις στην απόδοση, ενώ το 86% των εταιρειών σχεδίαζε να διατηρήσει το νέο πρόγραμμα.
Η Daily Telegraph αποκάλυψε τον Αύγουστο ότι το βρετανικό Εργατικό Κόμμα εξετάζει μια πρωτοβουλία που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να ζητούν συμπιεσμένη τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, παραμένοντας 40 ώρες συνολικά, σε γραφεία όπου οι συνθήκες επιτρέπουν μια τέτοια αλλαγή.
Kάτι που ξεχωρίζει μιλώντας με τους τέσσερις εργαζόμενους είναι η ισχυρή δέσμευσή τους στη δουλειά τους και στους συναδέλφους τους
Διαθεσιμότητα επιχορηγήσεων
Η πρωτοβουλία έχει μεγάλη υποστήριξη και στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διεξήχθη τον Ιανουάριο από το Ινστιτούτο 40dB για λογαριασμό των EL PAÍS και Cadena SER. Δύο στους τρεις ερωτηθέντες είχαν θετική γνώμη για την εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας, με την πρόταση να βρίσκει ιδιαίτερη υποστήριξη στους νέους.
Πέρυσι, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη διαθεσιμότητα επιχορηγήσεων που απευθύνονται σε μικρές και μεσαίες βιομηχανικές επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να μειώσουν το ωράριο εργασίας χωρίς να επηρεαστούν οι μισθοί των εργαζομένων τους.
Το πρόγραμμα έχει συνολικό προϋπολογισμό 10,6 εκατομμύρια δολάρια και στόχος του είναι να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη παραγωγικότητα και να βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Ωστόσο, χρησιμοποιήθηκαν μόνο 3,13 εκατομμύρια δολάρια από τα διαθέσιμα κονδύλια (29% των χρημάτων που είχαν διατεθεί για την πρωτοβουλία), με μόλις 41 συμμετέχουσες εταιρείες.
Η απόφαση ήταν επωφελής
Το Hack a Boss δεν αποτελεί μέρος αυτού του κυβερνητικού έργου. Σύμφωνα με τη Lola Cuquejo, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας, η εταιρεία υιοθέτησε το τετραήμερο μοντέλο «επειδή πιστεύει σε αυτό».
Ομοίως, αύξησαν την ευελιξία του προγράμματος λόγω «εμπιστοσύνης στο αίσθημα ευθύνης των εργαζομένων» και του πλεονεκτήματος να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να εξυπηρετούν πελάτες σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι στιγμής, από άποψη παραγωγικότητας, η απόφαση ήταν επωφελής: την πρώτη χρονιά που εφάρμοσαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας είδαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ιστορία της εταιρείας.
Ο σωστός προγραμματισμός
Τις Δευτέρες, οι ομάδες συναντώνται για να καθορίσουν συλλογικά τους στόχους τους για τις επόμενες τέσσερις ημέρες. «Οι στόχοι καθορίζονται με βάση τις προηγούμενες εμπειρίες, αλλά προκαλούν τους ανθρώπους να πάνε λίγο παραπέρα», εξηγεί η Cuquejo.
Κάθε εργαζόμενος κατανέμει τα καθήκοντά του κατά τη διάρκεια της εβδομάδας σύμφωνα με τις δικές του προτιμήσεις. «Αν δεν τελειώσεις την Πέμπτη, πρέπει να δουλέψεις την Παρασκευή ή ακόμα και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
Αλλά αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ, επειδή θέτουμε οι ίδιοι τους στόχους και είναι σχεδιασμένοι να επιτυγχάνονται μέσα σε τέσσερις ημέρες. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι παίρνουν ρεπό την Παρασκευή», προσθέτει.
«Δεν είναι ότι έχω γίνει καλύτερη εργαζόμενη, απλώς είμαι πιο ευτυχισμένη καθώς εργάζομαι. Έχω μάθει να κάνω τα πράγματα με έναν άλλο τρόπο, και αυτό με έχει εμπλουτίσει, επειδή αισθάνομαι ενήλικη όταν εργάζομαι»
Το 54% των εργαζομένων δεν αισθάνεται κίνητρο
Η Ισπανία αντιμετωπίζει πρόβλημα όσον αφορά την ικανοποίηση στον εργασιακό χώρο: Σύμφωνα με τον οδηγό της Hays España για την αγορά εργασίας 2022, το 54% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν αισθάνεται κίνητρο.
Αλλά κάτι που ξεχωρίζει μιλώντας με τους τέσσερις εργαζόμενους είναι η ισχυρή δέσμευσή τους στη δουλειά τους και στους συναδέλφους τους.
Παρόλο που το μικρό δείγμα δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα όλων των εργαζομένων της εταιρείας, ούτε άλλων εταιρειών με το ίδιο μοντέλο, επιμένουν ότι η εργασία σε μια εταιρεία που εμπιστεύεται τους εργαζομένους της να κάνουν την ίδια δουλειά σε λιγότερο χρόνο δημιουργεί αίσθημα ευθύνης και ευγνωμοσύνης.
«Με εκτιμούν για τη δουλειά που κάνω, όχι μόνο επειδή κάθομαι σε ένα γραφείο»
Η Elena Hernández, η οποία ειδικεύεται στην πληροφορική, προέρχεται από μια εταιρεία με πολύ διαφορετική προσέγγιση. «Ήταν μια εταιρεία, όπου έπρεπε να υπογράψεις ακόμα και για ένα πεντάλεπτο διάλειμμα. Περνούσα τη μέρα μου σαρώνοντας την κάρτα μου», θυμάται η ίδια.
Όταν αποφάσισε να αλλάξει θέση εργασίας, ήξερε ότι ήθελε να αναζητήσει μια εταιρεία της οποίας η κουλτούρα ταυτιζόταν καλύτερα με τις δικές της αξίες. Αυτό που την προσέλκυσε περισσότερο στην εταιρεία τεχνολογίας της Γαλικίας ήταν η ελευθερία που παρείχε στους εργαζομένους της να διαχειρίζονται τον χρόνο τους χωρίς συνεχή επίβλεψη.
«Με εκτιμούν για τη δουλειά που κάνω, όχι μόνο επειδή κάθομαι σε ένα γραφείο», λέει. «Δεν είναι ότι έχω γίνει καλύτερη εργαζόμενη, απλώς είμαι πιο ευτυχισμένη καθώς εργάζομαι. Έχω μάθει να κάνω τα πράγματα με έναν άλλο τρόπο, και αυτό με έχει εμπλουτίσει, επειδή αισθάνομαι ενήλικη όταν εργάζομαι».
Δείτε το σχετικό βίντεο
Εκπληρώνει υποχρεώσεις χωρίς να χρειάζεται πάντα να ζητά άδεια
Για τον Randy Ponte, επικεφαλής της κοινότητας στο Hack a Boss, ένα από τα μεγαλύτερα κίνητρα για την ένταξή του στην εταιρεία ήταν το σύστημα που βασίζεται σε στόχους. Παρόλο που απαιτούνται πολλά, λέει ότι ζει μια πιο ήρεμη ζωή και αισθάνεται πιο κινητοποιημένος.
«Η μεγαλύτερη ελευθερία δημιουργεί δέσμευση», λέει. Ο Ponte εκτιμά ιδιαίτερα το ευέλικτο πρόγραμμά του, το οποίο του επιτρέπει να εκτελεί διοικητικά καθήκοντα και να εκπληρώνει υποχρεώσεις χωρίς να χρειάζεται πάντα να ζητά άδεια. «Τις ημέρες που έχω μάθημα χορού, απλώς έρχομαι νωρίς στη δουλειά», λέει.
Τις ελεύθερες Παρασκευές του – οι οποίες συμβαίνουν σχεδόν κάθε εβδομάδα, εκτός από τις περιπτώσεις που υπάρχουν δραστηριότητες ομαδικής ανάπτυξης – εκμεταλλεύεται τον χρόνο για να κάνει υπαίθριες δραστηριότητες, όπως περπάτημα, ποδηλασία ή βόλτα στην εξοχή. Έχει δεχτεί και άλλες προτάσεις εργασίας, αλλά λέει ότι δεν τις εξετάζει καν, αφού «πολλές από αυτές είναι στο παραδοσιακό μοντέλο».
«Αισθάνεστε καλύτερα, πιο ξεκούραστοι και συγκεντρωμένοι στα καθήκοντά σας. Υπάρχει περισσότερος χρόνος που χάνεται στη φόρμουλα των πέντε ημερών»
Αντιδράσεις και αποτυχίες
Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας έχει επίσης αντιμετωπίσει τους επικριτές της αλλά και τα αποτυχημένα πειράματά της. Η αυστραλιανή εταιρεία Yarno εφάρμοσε το μοντέλο, αλλά μετά από δύο χρόνια αποφάσισε να επιστρέψει στην παραδοσιακή ρύθμιση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της.
Αν και αρχικά παρατήρησαν οφέλη όπως η βελτίωση των κινήτρων και η προσωπική ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, προέκυψαν ορισμένα σοβαρά προβλήματα. Μεταξύ αυτών, η δυσκολία διατήρησης της συνοχής των ομάδων, καθώς ορισμένοι εργαζόμενοι συνέχισαν να εργάζονται τις Παρασκευές, ενώ άλλοι όχι, γεγονός που δημιούργησε δυσαρέσκεια και προβλήματα επικοινωνίας.
Επιπλέον, η πίεση για διαθεσιμότητα εκτός ωραρίου προκαλούσε απογοήτευση και τελικά επηρέαζε το εργασιακό περιβάλλον.
«Η εβδομάδα περνάει γρήγορα»
Ένα δημοφιλές επιχείρημα κατά της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας είναι ότι, σε τομείς όπως η εξυπηρέτηση πελατών και η μεταποίηση, η παραγωγή συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των ωρών εργασίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η μείωση των βάρδιας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοση.
Η Doa Rodríguez, ειδική στο σχεδιασμό που συμμετέχει στην ομάδα μάρκετινγκ του Hack a Boss, πιστεύει ότι η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας στην πραγματικότητα σας κάνει πιο παραγωγικούς. «Αισθάνεστε καλύτερα, πιο ξεκούραστοι και συγκεντρωμένοι στα καθήκοντά σας. Υπάρχει περισσότερος χρόνος που χάνεται στη φόρμουλα των πέντε ημερών», λέει.
Μετά από έξι μήνες στο Hack a Boss, συγκρίνει την τρέχουσα ρουτίνα της με το προηγούμενο πρόγραμμα γραφείου 9-6, το οποίο δεν της άφηνε πολύ χρόνο για να κάνει άλλα πράγματα. Τώρα, μπορεί να περάσει το ρεπό της με αγαπημένα πρόσωπα ή να μελετήσει και να μάθει. «Η εβδομάδα περνάει γρήγορα», λέει.
Το μοντέλο αυτό βελτίωσε την υγεία των εργαζομένων και μείωσε τη μόλυνση
Στην ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός τον Ιανουάριο του 2023, ο Sander van ‘t Noordende, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού Randstad, χαρακτήρισε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ως «επιχειρηματική επιταγή».
Αφού παρουσίασε μια έκθεση που κατέδειξε πώς το μοντέλο αυτό βελτίωσε την υγεία των εργαζομένων και μείωσε τη μόλυνση, ο van ‘t Noordende ενθάρρυνε τους εργοδότες να αλλάξουν τη στάση τους απέναντι στους υπαλλήλους τους.
«Ρωτάμε τους πελάτες τι θέλουν και προσπαθούμε να κάνουμε την καλύτερη δυνατή δουλειά γι’ αυτούς. Με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε και το ταλέντο».
*Με στοιχεία από elpais.com | Αρχική Φωτό: Jason Goodman / Unsplash
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις