Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το δείπνο Γκουτέρες – Χριστοδουλίδη – Τατάρ στη Νέα Υόρκη και το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Το δείπνο Γκουτέρες – Χριστοδουλίδη – Τατάρ στη Νέα Υόρκη και το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Ο Τατάρ εξακολουθεί να δηλώνει ότι η ομοσπονδία δεν είναι στο τραπέζι - Σημαντικό το ότι γίνεται η συνάντηση λέει η ελληνοκυπριακή πλευρά

Για τις 15 Οκτωβρίου κλείδωσε το ανεπίσημο δείπνο Χριστοδουλίδη – Τατάρ – Γκουτέρες, στη Νέα Υόρκη, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ. Με το ερώτημα να παραμένει πού μπορεί να οδηγήσει αυτό και αν υπάρχει η παραμικρή ελπίδα να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, ανοίγοντας το δρόμο για επανεκκίνηση των συνομιλιών.

Με το Κυπριακό να είναι σαφές ότι δεν επηρεάζεται από τα ελληνοτουρκικά και δεν επηρεάζει τα ελληνοτουρκικά, όπως φάνηκε και από τη Νέα Υόρκη. Και δη από την τοποθέτηση του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Η ελληνοκουπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστουδουλίδης δηλώνει έτοιμη για συνομιλίες, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ωστόσο ο τουρκούπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ επιμένει σε λύση δύο κρατών και απορρίπτει κάθε συζήτηση για ομοσπονδία.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να διερευνήσει τις δυνατότητες να σπάσει το αδιέξοδο και σε ποια κατεύθυνση, αν και με τις δεδομένες συνθήκες οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί.

Η συμβολή της ελληνικής πλευράς

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης σε δηλώσεις του (ΣΚΑΙ) αναφέρθηκε στις προσπάθειες και της Αθήνας για αναζωογόνηση του Κυπριακού και τη σημασία της συνάντησης της 15ης Οκτωβρίου. Έστω και αν και ο ίδιος δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για το αν μπορεί όντως να οδηγήσει κάπου αυτή η συνάντησης της Νέας Υόρκης στις 15 Οκτωβρίου. Αν και τη χαρακτήρισε σημαντικό βήμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πλευρά του (Mega) αναγνώρισε ότι η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους στο Κυπριακό, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει πλήρης -το τονίζω, πλήρης- εξομάλυνση των σχέσεών μας με την Τουρκία, χωρίς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Όπως είπε η Ελλάδα έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την τριμερή της Νέας Υόρκης και επεσήμανε ότι «αν στη συνέχεια υπάρχει ανάγκη και για κάποιο άλλο σχήμα με τη συμμετοχή της Ελλάδας, προφανώς και θα είμαστε παρόντες».

Με τον πρωθυπουργό να επιμένει ότι «η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων βοήθησε με τον τρόπο της και στο να καθίσουν πάλι, να ξεκινήσει τουλάχιστον η συζήτηση».

Ο Τατάρ

Ελληνοκύπριοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τατάρ θα επιχειρήσει να βάλει στο τραπέζι τις αξιώσεις του με το γραφείο του να διαμηνύσει ότι «το άτυπο δείπνο δεν θα έχει καμία ατζέντα και οι δύο ηγέτες θα ανταλλάξουν απόψεις σε κοινωνικό περιβάλλον».

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση Σχεδόν ταυτόχρονα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται, ο «ΥΠΕΞ» των κατεχομένων Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, δήλωνε πως «δεν θα συζητηθεί η ομοσπονδία» και ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θεωρηθεί η συμμετοχή τους σε αυτή τη συνάντηση ως διαπραγμάτευση για ομοσπονδία».

Ο Χριστοδουλίδης

Για την πλευρά Χριστοδουλίδη η τριμερής θα εξετάσει τις προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών.

Η συνάντηση της 15ης Οκτωβρίου είναι σημαντική από την πλευρά του ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ πήρε ακόμα μία πρωτοβουλία και δεν εγκατέλειψε το Κυπριακό παρά το αδιέξοδο και τις αρνητικές προοπτικές.

Για ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά ωστόσο η θετική έκβαση αυτής της συνάντησης είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Αβέβαιο το σπάσιμο του αδιεξόδου

Με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών να παραδέχεται ότι η κινητικότητα στο Κυπριακό που επιτυγχάνεται με το δείπνο της Νέας Υόρκης δεν σημαίνει ότι θα καταστεί δυνατό να επανακκινήσουν οι συνομιλίες.

Απαισιόδοξοι δηλώνουν και οι διπλωμάτες που τονίζουν ότι για να κάνει βήματα πίσω από τη λύση δύο κρατών και την κυριαρχική ισότητα η τουρκική πλευρά θα χρειαστεί ένα ισχυρό κίνητρο για τον Ερντογάν.

Με την Άγκυρα να ενισχύει τις προσπάθειες της για την παγίωση του στάτους κβο και την στήριξη των «νέων πραγματικοτήτων» που προωθεί στο νησί.

Το Κυπριακό μπαίνει στο χάρτη των ευρύτερων γεωπολιτικών εξελίξεων, καθώς μαίνονται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Ενώ το αν θα υπάρξει όντως διάθεση για κινητικότητα και επί της ουσίας συνομιλίες είναι ένα ερώτημα που απευθύνεται πέραν των δηλώσεων καλών προθέσεων και στην ελληνοκυπριακή πλευρά… Εφόσον πάντα Τουρκία και τουρκοκυπριακή πλευρά αποφασίσουν να επανέλθουν στη συμφωνημένη βάση λύσης που θα επιτρέψει οποιοδήποτε περαιτέρω βήμα.

Must in

Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης: Από την Ρίτα στην Άννα, τα τρανς άτομα δολοφονούνται γιατί υπάρχουν

Η Άννα Ιβάνκοβα, η κουβανή τρανς ακτιβίστρια που δολοφονήθηκε στον Άγιο Παντελεήμονα, δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό και για αυτό υπάρχει η Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024