Αγαπημένα μου golden boys, αδικημένοι μου μικροαστοί, φτωχοί μου προλετάριοι, λατρεμένες μου βιοπαλαίστριες, τί θρίλερ ήταν αυτό; Ακόμα τρέμω από τη συγκίνηση! Το ΠΑΣΟΚ, το σωστό, το σοσιαλιστικό, το σημιτικό, το κρυφοδεξιό, το παπανδρεϊκό πήγε στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών του

Με την ψυχή στο στόμα

Μπορεί ο Χάρης ο Δούκας να πέρασε στον β’ γύρο των εκλογών αλλά το έκανε με τη ψυχή στο στόμα, καθώς επικράτησε σχετικά οριακά του bon viveur Παύλου Γερουλάνου, ο οποίος κατέγραψε αξιοσημείωτα ποσοστά που ενδεχομένως να μην τα πίστευε και πιο πιστός οπαδός του. Κρίμα για την Αννούλα τη Διαμαντοπούλου που ήρθε να κάνει την έκπληξη, αλλά δεν κατάφερε να επαναφέρει το σημιτικό ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εσωκομματικής εξουσίας.

Εμπειρία

Για τους άλλους δύο υποψήφιους, τον Μιχάλη και την Νάντια, τι να πω; Νέα παιδιά είναι, κάποτε θα έρθουν κι αυτά στα πράγματα. Ή μπορεί και όχι. Είχαν τη χαρά της συμμετοχής τουλάχιστον, την εμπειρία της αναμέτρησης, δεν είναι λίγο πράγμα αυτό.

Φαβορί

Ο Νίκος ο Ανδρουλάκης τα κατάφερε, πήρε την πρωτιά και πάει με τον αέρα του φαβορί για τον δεύτερο γύρο. Άμα έχεις κάνει τα σωστά κομματικά κονέ τόσα χρόνια, αυτά είναι αναμενόμενα. Βέβαια τα ζόρια θα έρθουν από την επόμενη Δευτέρα, καθώς αν ο Νίκος εκλεγεί ξανά πρόεδρος, μάλλον θα πρέπει να το πάρει αλλιώς. Γιατί ναι μεν ο κόσμος σου δίνει δεύτερη ευκαιρία, στο χέρι σου είναι πια να μην τη χαραμίσεις γιατί τρίτη ευκαιρία, δύσκολα θα πάρεις. Εκτός κι αν γίνει η ανατροπή…

Βιασύνες

Πάντως είναι κρίμα για τον άνθρωπο  που πριν από ένα χρόνο εξελέγη πανηγυρικά δήμαρχος Αθηναίων, να του γυρίζει την πλάτη η ίδια του η πόλη. Βιάστηκε ο Χάρης ο Δούκας, βιάστηκε πολύ να κρατήσει πολλά καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Αφήστε που πολλοί από τους περσινούς ψηφοφόρους του για τη δημαρχία του γύρισαν την πλάτη χθες. Τους κατανοώ, σου λέει «κύριε, εμείς σε ψηφίσαμε για δήμαρχο μπας και δούμε άσπρη μέρα σε αυτή τη χαβούζα που ζούμε, γιατί εσύ μας φτύνεις έτσι και λιγουρεύεσαι αρχηγιλίκια; Μας φτύνεις; Ε, θα σε φτύσουμε κι εμείς».

Το μπαμ που δεν έγινε

Γενικότερα πάντως και για να είμεθα ειλικρινείς, μεγάλο μπαμ στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ δεν έγινε. Η αύξηση της συμμετοχής στις κάλπες ήταν περίπου τριάντα χιλιάδες νοματαίοι, δεν το λες και μεγάλη πετυχεσιά αυτό, ειδικά από τη στιγμή που στον ΣΥΡΙΖΑ πάει το τσουρομάδημα σύννεφο. Για να λέμε τα σύκα, σύκα και τα λουμπουτέν, λουμπουτέν, η κατακόρυφη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας βασικός παράγοντας που αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ φαίνεται ως ο μοναδικός πόλος απέναντι στον Κυριάκο. Και όχι επειδή το ΠΑΣΟΚ θάμπωσε την κοινωνία με τη ρητορική του. Είναι και το άλλο όμως. Οι 150.000 ψηφοφόροι είναι νέα μέλη! Δηλαδή από τις περίπου 270.000 των προηγούμενων εκλογών, οι 120.000 δεν πήγαν να ψηφίσουν! Αυτό κάτι σημαίνει.

Λαρτζ

Για να επιστρέψω πάντως στο χθεσινό, μεγάλο νικητή της βραδιάς, ο Νίκος Ανδρουλάκης εμφανίστηκε λάρτζ στις δηλώσεις του αργά χθες βράδυ. Τόση αναφορά στον πολιτικό πολιτισμό ούτε που θυμάμαι από πότε είχα να δω, αλλά ως φιζίκ έδειχνε σαφώς ανακουφισμένος. Λογικό, δεν περίμενε τέτοια διαφορά υπέρ του από τον πρώτο γύρο. Είπαμε όμως, τα δύσκολα είναι μπροστά!

Θλίψη

Αυτά έβλεπαν χθες στον ΣΥΡΙΖΑ και τους έπιασε η μαύρη θλίψη. Άντε να μαζέψεις κι εσύ 300.000 ψηφοφόρους να κάνεις εκλογές. Υπενθυμίζω ότι στην Κουμουνδούρου στήνουν κάλπες σε ενάμιση μήνα και ο προβληματισμός για τη συμμετοχή είναι έντονος. Γιατί και ο Stefanos ό,τι πούλησε, το πούλησε πέρυσι. Έχει κι αυτός πλέον τη φθορά του. Κι αυτή η περιβόητη βάση δεν φαίνεται να πλησιάζει ούτε κατά διάνοια τους αριθμούς του ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό είναι πρόβλημα.

Πρόβλημα

Γιατί, ρωτάω εγώ η αδαής. Τί ακριβώς θα βγει να πουλήσει ο Stefanos στον κόσμο ακόμα κι αν ξαναβγεί πρόεδρος, με συμμετοχή 50 ή 60 χιλιάδων πολιτών; Ότι είναι ο επόμενος πρωθυπουργός; Ότι είναι ο ηγέτης του προοδευτικού χώρου; Θα γελάνε και τα ποδήλατα στο γυμναστήριο του Tyler. Και για να ξαναγίνω δίκαιη, το ίδιο πρόβλημα θα έχει όποιος ή όποια εκλεγεί στον ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλογο

Πάντως, το χθεσινό αποτέλεσμα στο ΠΑΣΟΚ ήταν λουκούμι για τον Κυριάκο και τη ΝΔ, ειδικά τώρα που οι δημοσκοπήσεις δεν είναι και τόσο καλές για τη γαλάζια παράταξη. Είναι σαν να τον βλέπω στο Μαξίμου να χαμογελάει υποχθόνια. Σου λέει, «τον Νικολάκη τον έχω, ο Δούκας σταπατσαρίστηκε για τα καλά, μέγκλα, όλοι για μένα δουλεύουνε». Το έχω πει και το ξαναλέω. Ο Κυριάκος θα πέσει από μέσα. Αν περιμένετε από ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ να τον ρίξουν, είστε πολύ γελασμένοι λατρεμένοι μου. Παράλογο; Άρα λογικό.

Εσπασε το γυαλί

Πάντως, του στοίχισε πολύ του δικού μας η απουσία των πρώην πρωθυπουργών στο event του ιωβηλαίου της Νέας Δημοκρατίας. Τους ήθελε στο ακροατήριο – και να χειροκροτάνε! – αλλά δεν πήγαν. Και πλέον θεωρούν πως το «γυαλί έσπασε»! Ναι αυτό ακριβώς «έσπασε». Κι όχι τίποτ΄ άλλο, αλλά από την μία πλευρά έχει μία εσωκομματική – «συνιστώσα» θα την έλεγαν στην Κουμουνδούρου… – αντιπολίτευση, η οποία μόλις άρχισε!

Ερχεται…

Θα τους τρελάνει τους υπουργούς στις ερωτήσεις οι οποίες – εκτός της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής – θα κινούνται στην λογική της «λαϊκής δεξιάς». Σα να τις έκανε η κεντροαριστερή αντιπολίτευση. Και μπορεί να βγαίνουν όλοι με μία φωνή και να λένε «ευπρόσδεκτες οι ερωτήσεις των βουλευτών, αυτή είναι η δουλειά τους». Αλλά δεδομένης της οπτικής τους θα δείχνουν πως η κυβέρνηση είναι … ανάλγητη! Αυτό θα φανεί σύντομα. Τώρα περιμένουν τον τρίτο «πύραυλο» και βάζουν στοιχήματα οι υπουργοί μεταξύ τους ποιον θα «χτυπήσει»!

«Λαϊκή δεξιά»

Ομως η «συνιστώσα της λαϊκής δεξιάς» στη Βουλή, είναι ένα από τα προβλήματα, που πρέπει να διαχειριστούν. Το άλλο είναι ακόμη πιο σοβαρό. Αφορά στην κινητικότητα στα ελληνο – τουρκικά και κάτι πήρε το μάτι μου για συνυποσχετικά και Χάγη! Εκεί να δειτε τι έχει να γίνει; Διότι θα βγει μπροστά το … «βαρύ πυροβολικό». Ητοι οι κ.κ. Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς! Καταλαβαίνετε, έτσι; Κάντε το εικόνα….

Και προεδρική εκλογή

Κι εντελώς συμπτωματικά, ούτε «συνωμοσία της ιστορίας» να ήταν, όλα αυτά θα εμπλακούν με την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Χωρίς να αποκλείονται και τα καλαμπούρια από την αντιπολίτευση.

Καλαμπούρια;

Δηλαδή σκεφτείτε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να προτείνει πχ τον νυν πρόεδρο της Βουλής κ. Κώστα Τασούλα και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ – έχει κάνει προσφάτως σχετική δήλωση ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης – μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ή εν πάσει περιπτώσει τα κομμάτια του, να προτείνουν την σημερινή Πρόεδρο, την κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Η τα κόμματα που βρίσκονται στα Δεξιά της Δεξιάς να προτείνουν πχ τον κ. Σαμαρά! Εναν υπαινιγμό τον έκανε τις προάλλες ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκος Βελόπουλος. Τι θα πράξουν οι «σαμαρικοί» βουλευτές; Μην είστε καθόλου βέβαιοι ότι δεν θα υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις.