Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πώς διαβάζει το Μαξίμου τα αποτελέσματα της πράσινης κάλπης

Εκλογές ΠΑΣΟΚ: Πώς διαβάζει το Μαξίμου τα αποτελέσματα της πράσινης κάλπης

Τα αποτελέσματα και τα μηνύματα της πρώτης πράσινης κάλπης μελετά το Μαξίμου και κυρίως τη δυναμική του ΠΑΣΟΚ ως αξιόμαχου αντίπαλου.

Μετά το πέρας της χθεσινής εκλογικής διαδικασίας τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ μπορούν να υποστηρίξουν πως ο Πράσινος Ήλιος ανέτειλε ξανά. Πάνω από 300.000 μέλη και φίλοι του Κινήματος προσήλθαν στις κάλπες, χιλιάδες άντρες και γυναίκες έγιναν νέα μέλη και ψήφισαν στη διαδικασία, ενώ όλοι λένε πλέον πως από αυτή την εκλογική μάχη, το ΠΑΣΟΚ είναι ο μεγάλος κερδισμένος.

Όλα αυτά ωστόσο φαίνεται πως δεν συγκινούν το Μαξίμου ούτε το ανησυχούν. Αντίθετα, μοιάζουν μάλλον ανακουφισμένοι από το αποτέλεσμα και την κατάταξη των υποψηφίων αλλά και από το γεγονός πως ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Χάρης Δούκας, ο Παύλος Γερουλάνος, αλλά και η Άννα Διαμαντοπούλου αναδείχθηκαν σε καθοριστικές μεταβλητές της εσωκομματικής εξίσωσης που θα καθορίσει τις νέες ισορροπίες.

Το σενάριο επικράτησης του Νίκου Ανδρουλάκη

Μια πιθανή επικράτηση του Νίκου Ανδρουλάκη εκτιμάται πως θα βάλει τέλος στην συζήτηση για ανασυγκρότησή του χώρου της κεντροαριστεράς. Ο νικητής του πρώτου γύρου των εσωκομματικών εκλογών έχει καταστήσει σαφές πως δεν προτίθεται να κάνει το κόμμα του… συνιστώσα, δείχνοντας έτσι να μην είναι ιδιαίτερα θετικός ως προς την σύγκλιση με τον χώρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ή της Νέας Αριστεράς σε ένα ενωτικό μέτωπο που θα μπορούσε να αποτελέσει αντίπαλο δέος της Νέας Δημοκρατίας.

Φυσικά, η προσέγγιση αυτή μπορεί να αλλάξει, ωστόσο θεωρείται πιθανό το σενάριο ο ίδιος να αναζητήσει τη ρεβάνς από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ως πρώτο στόχο την επικράτηση επί του βασικού του αντιπάλου στον προοδευτικό χώρο. Αυτό που ανησυχεί, όμως, το Μαξίμου είναι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης πιστώνεται την ανάκαμψη στην περιφέρεια.

Το σενάριο επικράτησης του Χάρη Δούκα

Αν ο Χάρης Δούκας κάνει την ανατροπή και επικρατήσει στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, το Μαξίμου θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει μια επικοινωνιακή εκστρατεία εις βάρος του Χάρη Δούκα. Ο στόχος θα είναι διττός: πρώτον να αναδείξει πως αποτελεί έναν αναχρονιστικό αριστερό που θέλει να μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ σε ΣΥΡΙΖΑ του 2015 και δεύτερον να αναδείξει τις πολιτικές αδυναμίες του Χάρη Δούκα. Κυρίως, όμως, να «χτυπήσει» τον πιθανό πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μέσω των πεπραγμένων του στον δήμο της Αθήνας. Άλλωστε, τα αποτελέσματα που έδειξαν χαμηλά ποσοστά στην Αττική θα αποτελέσουν οδοδείκτη…

Κόμμα αρχηγού και… αρχηγών

Από το Μαξίμου εκτιμούν πως το ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει «εύκολο αντίπαλο» στις κοινοβουλευτικές ή ιδεολογικές μάχες που θα δοθούν το επόμενο διάστημα. Όποιος και αν είναι ο νέος πρόεδρος του Κινήματος μετά το χθεσινό αποτέλεσμα δεν θα μπορεί να έχει «λευκή επιταγή» αντίθετα θα οφείλει να λαμβάνει υπόψιν τις εκτιμήσεις και τις θέσεις των βασικών παικτών της εσωκομματικής κούρσας. Και αυτό διότι είτε ο Νίκος Ανδρουλάκης είτε ο Χάρης Δούκας δεν θα μπορούν να λειτουργούν ως ενός ανδρός αρχή αλλά να λειτουργούν συμπεριληπτικά.

Οι εκτιμήσεις για τον εσωκομματικό συσχετισμό

Η εκτίμηση του αποτελέσματος σχετίζεται με την εικόνα που θα έχουν οι δυο υποψήφιοι την τελευταία εβδομάδα, τον αριθμό των μελών που θα προσέλθουν στις κάλπες και φυσικά τις συμμαχίες που θα στηθούν μεταξύ νικητών και ηττημένων. Και αν για τα πρώτα δυο στο Μαξίμου δυσκολεύονται να βγάλουν συμπέρασμα για το τελευταίο μοιάζουν βέβαιοι.

Ο Παύλος Γερουλάνος δεν στηρίζει επίσημα κανέναν από τους δυο ενώ είναι γνωστό πως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αντάλλαξε ουκ’ ολίγα πυρά με τον δήμαρχο της Αθήνας. Ωστόσο,  ο κόσμος του κύριου Γερουλάνου βρίσκεται πιο κοντά (ιδεολογικά) στον Χάρη Δούκα. Αντίθετα, η Άννα Διαμαντοπούλου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της ωστόσο ιδεολογικά και πολιτικά βρίσκεται φύσει και θέση απέναντι στον Χάρη Δούκα.

Only in

Ο δεύτερος «βασιλιάς» της Ολλανδίας λεγόταν κι αυτός… Γιόχαν

Ο Νέσκενς έφυγε από κοντά μας αλλά θα είναι πάντα δίπλα μας, για να θυμίζει πως υπήρξε και δεύτερος μέγαλος Γιόχαν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024