Η οργάνωση της εσωτερικής αντιπολίτευσης στην ΝΔ με 11+8 τρόπους
Οι εν δυνάμει «αντάρτες» στη ΝΔ αναδεικνύονται από μια δεξαμενή συνολικά 51 βουλευτών που δεν στήριξαν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών
Μορφή – έστω και διστακτικά- αρχίζουν να λαμβάνουν οι φωνές αμφισβήτησης στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ. Όλες οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων με τη διαγραφή Σαλμά και τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις σε στοχευμένα ζητήματα που απασχολούν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, σε συνδυασμό με την απροθυμία των ανταρτών να θάψουν το τσεκούρι του πολέμου έχει βαρύνει το κλίμα στο κυβερνών κόμμα.
Και αυτό παρότι αμέσως μετά την ερώτηση των «11» προς τον Κωστή Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια και τις αθέμιτες πρακτικές των servicers, έγιναν φιλότιμες προσπάθειες προκειμένου να μην υπάρξει συνέχεια και κυρίως να μη χαλάσει το κλίμα: Οργανώθηκαν διαδοχικές ενημερώσεις υπουργών προς τους βουλευτές, με την Κεραμέως και τον Γεωργιάδη να κάθονται περισσότερες από 9 συνολικά ώρες και να ακούν τα παράπονα και αιτήματα των βουλευτών. Δηλώσεις πίστης, ενότητας και αφοσίωσης στη παράταξη και την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική.
Αυτό ωστόσο δεν ήταν αρκετό, καθώς άμεσα ήρθε η απάντηση με την κατάθεση τριών νέων ερωτήσεων στον ίδιο ακριβώς τόνο και πνεύμα. Οι βουλευτές με τον τρόπο αυτό θέλησαν να καταστήσουν σαφές πως δεν είναι διατεθειμένοι να σωπάσουν, αλλά αντίθετα οργανώνονται παρότι δεν υπάρχει ηγετική φιγούρα σε αυτούς.
Τόσο η ερώτηση των «8» στον κ. Γεωργιάδη για την απαλλαγή συνταξιούχων από τη συμμετοχή στα φάρμακα όσο και οι ατομικές παρεμβάσεις του Βλάχου (σε Χατζηδάκη για τα κόκκινα δάνεια) και του Χαρακόπουλου (για τις χρεώσεις ρεύματος σε αγρότες) κινήθηκαν σε αυτή τη κατεύθυνση.
Οι 11+8 στη ΝΔ
Οι εν δυνάμει «αντάρτες» αναδεικνύονται από μια δεξαμενή συνολικά 51 βουλευτών που δεν στήριξαν το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εμφανίζονται δυσαρεστημένοι καθώς θεώρησαν πως σε δύσκολες στιγμές έβαλαν πλάτη αλλά στο πλήρωμα του χρόνου δεν αξιοποιήθηκαν.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τους 19, μόνο ο Νικήτας Κακλαμάνης είχε υπερψηφίσει το επίμαχο νομοσχέδιο. Στην ερώτηση των «11» οι Αραμπατζή, Γιόγιακας, Δαβάκης, Α.Καραμανλή, Μάριος Σαλμάς (έμεινε εκτός ΚΟ), Στυλιανίδης και Χαρακόπουλος καταψήφισαν, ενώ ο Μπουκώρος απουσίαζε από τη διαδικασία (επιλογή που είχε δοθεί ως έξοδος διαφυγής από το Μέγαρο Μαξίμου).
Αντίστοιχα στην ερώτηση των «8», οι Αθανασίου, Δημοσχάκης, Καρασμάνης, Λεονταρίδης, Παχαλίδης και Χρυσομάλλης καταψήφισαν, ενώ οι Ανδριανός και Καλογερόπουλος απείχαν.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός πως στο διάστημα μεταξύ της πρώτης ερώτησης («11») και της δεύτερης («8») είχε δοθεί η εντύπωση πως θα υπάρξει ένα μορατόριουμ προκειμένου να ολοκληρωθούν με επιτυχία οι εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της ΝΔ στη Ρηγίλλης. Αντ’ αυτού βέβαια όχι μόνο κατατέθηκε η ερώτηση, αλλά υπήρξαν και οι μεμονωμένες παρεμβάσεις που βάρυναν ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα
Δεν ρίχνουν την κυβέρνηση αλλά…
Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ούτε ένας βουλευτής που να σκέφτεται στα σοβαρά να ρίξει την κυβέρνηση η οποία διατηρεί μια ισχυρότατη πλειοψηφία -τουλάχιστον- 158. Αντίθετα, οι περισσότεροι από τους επονομαζόμενους αντάρτες παίρνουν όρκους πίστης στην παράταξη και μιλούν για μια ενιαία ΝΔ. Το έκαναν όλοι όσοι βγήκαν και μίλησαν δημόσια (Γιόγιακας, Λεονταρίδης), αλλά το ξεκαθαρίζουν και οι υπόλοιποι στις ιδιωτικές συνομιλίες τους.
Αυτό όμως δεν σημαίνει σε καμία των περιπτώσεων πως οι βουλευτές είναι διατεθειμένοι να σταματήσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο ή τουλάχιστον να βλέπουν πρόσωπα και πράγματα και να σιωπούν. «Είναι καθήκον των βουλευτών να ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο. Είναι κάτι που η ίδια η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά έχουν ζητήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά γαλάζιος βουλευτής καθιστώντας σαφές πως οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν.
Άλλωστε η μεγάλη διαιρετική τομή που φαίνεται να καθορίζει τις εξελίξεις στο εσωτερικό είναι η πολιτική καταγωγή των προσώπων με εκείνους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ (και εντός του Μεγάρου Μαξίμου) να αποτελούν κόκκινο πανί για τους προερχόμενους από τη λαϊκή δεξιά συναδέλφους τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις