Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο δεύτερος «βασιλιάς» της Ολλανδίας λεγόταν κι αυτός… Γιόχαν

Ο δεύτερος «βασιλιάς» της Ολλανδίας λεγόταν κι αυτός… Γιόχαν

Ο Νέσκενς έφυγε από κοντά μας αλλά θα είναι πάντα δίπλα μας, για να θυμίζει πως υπήρξε και δεύτερος μέγαλος Γιόχαν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του Γιόχαν Κρόιφ θέλησε κάποτε ν’ αποδώσει το μεγαλείο του Ολλανδού θρύλου, που έφυγε από την ζωή τον Μάρτιο του 2016.

Σκέφτηκε πολύ πριν καταλήξει στις λέξεις που θα απέδιδαν την πραγματικότητα για το τι ήταν πραγματικά ο «ιπτάμενος» Ολλανδός για το ποδόσφαιρο.

Και είπε ο άνθρωπος γράφοντας ιστορία. «Ακούγοντας το όνομα Γιόχαν, το μυαλό πιθανότατα θα πάει στον Στράους.

Και όχι άδικα, ειδικά αν λατρεύεις την μουσική, καθώς μιλάμε για συνθέτη που άφησε μοναδικό αποτύπωμα στον κόσμο και όχι μόνο στην τέχνη του.

Αν όμως έχει αγαπήσει τόσο πολύ μιαν άλλη τέχνη, ακούγοντας Γιόχαν θα σκεφτείς τον Κρόιφ. Άφησε κι αυτός στην τέχνη του ένα αποτύπωμα σαν κι αυτό του Στράους».

Για την καταγραφή όμως της ιστορίας κι επειδή η μέρα είναι «βαριά» θα πρέπει να εστιάσουμε σε γεγονός που κάνει φτωχότερη την μπάλα, την  τέχνη του Κρόιφ.

Ένας άλλος Γιόχαν, ο μεγάλος Νέσκενς, άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών και το ποδόσφαιρο δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα, χωρίς τον Νέσκενς στην «υπηρεσία» του.

Θαρρείς και ο μεγάλος «αδελφός» του Κρόιφ, ήρθε στον κόσμο μας με αποστολή να κάνει πιο όμορφη την μπάλα και πιο ελκυστική.

Κι όσοι μπόρεσαν να θαυμάσουν τα «έργα» του, όποια φανέλα και αν φόρεσε (Άγιαξ, Ολλανδίας, Μπαρτσελόνα) αναφωνούν με θαυμασμό πως υπήρξε και δεύτερος πολύ μεγάλος Γιόχαν στην τέχνη του Κρόιφ.

Η ολλανδική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αλλά και οι δύο τεράστιοι σύλλογοι που προαναφέραμε εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες αποχαιρέτησαν έναν μεγάλο του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όπως του έπρεπε. Με τιμές αρχηγού.

Υπήρξε άραγε άτυχος ο Νέσκενς; Πολλοί είναι αυτοί που ισχυρίζονται ότι ο τεράστιος αυτός παίκτης έζησε στην «σκιά» του Κρόιφ και ίσως να αδικήθηκε, καθώς άξιζε μεγαλύτερης προβολής και αναγνώρισης.

Πολλοί είναι όμως και αυτοί που τονίζουν ότι ο Μίχελς δεν θα είχε καταφέρει να παρουσιάσει το θέαμα που πρόσφερε η Ολλανδία με το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο την δεκαετία του 1970, αν δεν είχε τον Νέσκενς να «οργώνει» τα γήπεδα δίπλα στον Κρόιφ.

Το σχέδιο του Ρίνους ήθελε και δεύτερο Γιόχαν για να πετύχει, παρουσιάζοντας ένα έργο που οδήγησε το ποδόσφαιρο 20 χρόνια μπροστά απ’ την εποχή του.

Ήταν πάντα στο πλευρό του Κρόιφ, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη οντότητα στα ποδοσφαιρικά «γαλόνια» του αρχηγού. Και το έπραξε με γενναιοδωρία αποδεχόμενος τον ρόλο του.

Έναν ρόλο που δεν ήταν εύκολος, κρίνοντας κάποιος κι από το πόσο μεγάλος παίκτης υπήρξε και ο Νέσκενς.

Ναι, δεν ήταν εύκολο να ζήσει στην «σκιά» του Κρόιφ γνωρίζοντας πολύ καλά ότι θα μπορούσε να είναι το «πρώτο βιολί» σε οποιαδήποτε ομάδα της Ευρώπης.

Έτσι το έφεραν όμως η μοίρα και τα χρόνια, να συνυπάρξουν οι δύο Γιόχαν, έχοντας βάλει στόχο να ολοκληρώσουν το ποδόσφαιρο.

Και είναι προφανές πως οι ιστορικοί του μέλλοντος θα τοποθετήσουν το όνομα του Νέσκενς, μακριά από την σκιά του Κρόιφ, γιατί πολύ απλά έτσι μόνο αποδίδεται η πραγματικότητα.

Ο Ολλανδός θρύλος που έφυγε σήμερα από την ζωή κατέκτησε τα πάντα στους συλλόγους που αγωνίστηκε. Κύπελλα Πρωταθλητριών, πρωταθλήματα και μεγάλες διακρίσεις.

Έπαιξε σε δύο τελικούς Μουντιάλ με την Ολλανδία (1974 και 1978) χωρίς όμως να είναι στην πλευρά των νικητών.

Ποιος όμως μπορεί να ισχυριστεί ότι την ιστορία την γράφουν μόνο οι νικητές; Το ποδόσφαιρο απέδωσε τα «πρεπά» στον Νέσκενς, αναγνωρίζοντας πως ιδιοφυίες σαν τον Ολλανδό μπορούσαν ακόμα και να… τετραγωνίσουν τον κύκλο.

Μια φιγούρα θαρρείς βγαλμένη από εγχειρίδιο ποδοσφαίρου, με απώτερο σκοπό να οξύνει τις αισθήσεις μας.

Και κάθε ενέργεια στο γήπεδο, κάθε άγγιγμα της μπάλας ήταν θαρρείς και πίνεις τελευταία γουλιά ουίσκι τ’ άγρια χαράματα. Σαν σκηνές από ταινία προσεχώς, ήταν και η μυθική ζωή που έζησε ο Νέσκενς, βαδίζοντας πλάι στον φίλο του, τον Γιόχαν Κρόιφ.

Ίδια φιγούρα, τα μαλλιά να υποδηλώνουν την αντισυμβατικότητα του χαρακτήρα αλλά και του ποδοσφαιριστή. Του ανθρώπου και του παίκτη.

Αν μπορούσαν να φορέσουν και οι δύο την φανέλα με το 14 είναι σίγουρο πως θα το έκαναν. Ποιος ξέρει, μπορεί να το κάνουν τώρα εκεί που δεν υπάρχουν περιορισμοί και κανόνες.

Τα τάκλιν και η μαχητικότητα του Νέσκενς βρήκαν πεδίο δόξης λαμπρόν στην ολλανδική μηχανή του Μίχελς και ο προπονητής – μύθος φανέρωσε στον κόσμο τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να παίζουν τα κεντρικά χαφ. Αμυντικό χαφ ή box to box για να φέρουμε την κουβέντα στο σήμερα;

Μα ποιος είναι αυτός που θα τολμήσει να βάλει σε «καλούπια» τον παίκτη που αψήφησε τους κανόνες και τις νόρμες της εποχής του.

Απ’ όλα ήταν ο θρυλικός Νέσκενς, μα πάνω απ’ όλα ήταν αυτός που χόρεψε στο «φτερό του καρχαρία» κι έζησε για να δίνει μάχες που θα είχαν την σφραγίδα του. Σφραγίδα Γιόχαν, την δική του και του «αδερφού» του.

Only in

Ο δεύτερος «βασιλιάς» της Ολλανδίας λεγόταν κι αυτός… Γιόχαν

Ο Νέσκενς έφυγε από κοντά μας αλλά θα είναι πάντα δίπλα μας, για να θυμίζει πως υπήρξε και δεύτερος μέγαλος Γιόχαν στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 07 Οκτωβρίου 2024