Δεκαεπτά ευρωπαϊκές χώρες πιέζουν για ταχύτερες επιστροφές μεταναστών
Δεκαεπτά χώρες της Ευρώπης υπέγραψαν έκκληση με την οποία καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τις επιστροφές μεταναστών.
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Δεκατέσσερις χώρες της ΕΕ, καθώς και η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν, υπέγραψαν έκκληση με την οποία καλούν το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ να προτείνει νέους κανόνες που θα καθιστούν αυστηρότερες τις πολιτικές επιστροφών μεταναστών, ανέφερε το Reuters . Η επιστολή προς την Επιτροπή αναφέρει ότι οι μετανάστες που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην ΕΕ «πρέπει να λογοδοτήσουν», σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η ώθηση έρχεται εν μέσω μιας (ακρο)δεξιάς και αντιμεταναστευτικής στροφής σε πολλές χώρες της ΕΕ. Το αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ελευθερίας (FPÖ) της Αυστρίας αναδείχθηκε πρώτο στις δημοσκοπήσεις σε εθνικές εκλογές για πρώτη φορά το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ακροδεξιά κόμματα έχουν σημειώσει σημαντική άνοδο ή έχουν κερδίσει εκλογές στη Γερμανία, στις Κάτω Χώρες, στην Ιταλία και στη Γαλλία.
Leaders of right-wing parties from #France, the #Netherlands, #Italy and #Hungary were cheered by the victory of the Freedom Party (FPÖ) in Austria’s national elections. But migration experts fear a ‘race to the bottom’ in asylum policy across the EU.https://t.co/YNnJfM0ZMp
— InfoMigrants (@InfoMigrants) October 1, 2024
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απείλησε να δώσει στους αιτούντες άσυλο εισιτήρια χωρίς επιστροφή για τις Βρυξέλλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πρόστιμα της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη χώρα για παραβίαση των κανόνων της ΕΕ για το άσυλο.
Η επιστολή
Οι 17 ευρωπαϊκές χώρες στην επιστολή τους προς την Επιτροπή ζητούν νέους κανόνες που θα επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να κρατούν παράνομους μετανάστες εάν αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, καθώς και να υποχρεώνουν τους μετανάστες να συνεργάζονται με τις αρχές και να διασφαλίζουν ότι όλες οι χώρες της ΕΕ χρησιμοποιούν το ίδιο λογισμικό για τη διαχείριση των υποθέσεων. Αν και δεν ανήκουν στην ΕΕ, η Νορβηγία, η Ελβετία και το Λιχτενστάιν είναι μέλη του χώρου Σένγκεν χωρίς διαβατήρια.
As the commissioner-designate on home affairs, Austria’s Magnus Brunner has the daunting task of rolling out new EU rules on asylum and migration among the 27 member states.https://t.co/jGo83fYt3d
— EUobserver (@euobs) October 2, 2024
Ο υποψήφιος της Αυστρίας για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Magnus Brunner, είναι πιθανό να αναλάβει την κορυφαία θέση της ΕΕ για τη μετανάστευση τους επόμενους μήνες, σηματοδοτώντας μια δεξιά στροφή στην προσέγγιση της ΕΕ για τη μετανάστευση.
Μένει να δούμε αν η μελλοντική κυβέρνηση συνασπισμού στην Αυστρία θα πιέσει την ΕΕ να κινηθεί ακόμη πιο δεξιά στη μεταναστευτική πολιτική. Ο ηγέτης του FPÖ, Herbert Kickl, κατηγόρησε άλλα αυστριακά κόμματα για μια «σκοτεινή» συνωμοσία με στόχο να κρατήσουν το ακροδεξιό FPÖ εκτός μιας μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού στη χώρα.
Οι υπουργοί Δικαιοσύνης της ΕΕ θα συζητήσουν το μεταναστευτικό σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο στις 10 Οκτωβρίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις