Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε, σήμερα Δευτέρα, 72 ετών, με τις ευχές των οπαδών του να πέφτουν βροχή από νωρίς το πρωί.

Οι εορτασμοί έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενων ισχυρισμών – δημοσιευμάτων πως ο ρώσος ηγέτης Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι καλά στην υγεία του, με το Κρεμλίνο να τους έχει διαψεύσει.

«Ο Θεός να σώζει τον Τσάρο!» ήταν μία από τις πρώτες δημόσιες ευχές για τα γενέθλια του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος είναι ο ανώτατος ηγέτης της Ρωσίας για σχεδόν 25 χρόνια.

Η παραπάνω ευχή ήρθε από τον υπερεθνικιστή ρώσο ιδεολόγο Alexander Dugin στο Telegram λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα.

Ο 62χρονος Dugin υποστηρίζει εδώ και καιρό την ενοποίηση των ρωσόφωνων και άλλων εδαφών σε μια τεράστια νέα ρωσική αυτοκρατορία, στην οποία θέλει να συμπεριληφθεί και η Ουκρανία, όπου η Ρωσία διεξάγει πόλεμο.

Ηγέτης ή νταής;

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία το 2022, κέρδισε ένα ρεκόρ μετασοβιετικής υπεροχής στις εκλογές του Μαρτίου. Η νέα εξαετής θητεία του, εάν ολοκληρωθεί, θα καταστήσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν τον μακροβιότερο ηγέτη της Ρωσίας εδώ και περισσότερα από 200 χρόνια, όταν τσάροι και αυτοκράτειρες κυβερνούσαν τη χώρα.

«Σήμερα, φίλοι μου, είναι τα γενέθλια του εθνικού μας ηγέτη», έγραψε ο Ραμζάν Καντίροφ

Τον Μάρτιο του 2022, η Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στους δημοσιογράφους σχετικά με την υγεία του Βλαντίμιρ Πούτιν: «Κάποιοι λένε ότι έχει καρκίνο και κάποιοι λένε ότι έχει εγκεφαλική θολούρα από τον Covid. Άλλοι άνθρωποι απλά πιστεύουν ότι είναι ένας ολοκληρωτικά οργισμένος νταής».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν απεικονίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία ως μέρος μιας μάχης αιώνων με την παρακμάζουσα Δύση, η οποία, όπως λέει, ταπείνωσε τη Ρωσία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο καταπατώντας τη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.

Το Κίεβο και οι δυτικοί σύμμαχοί του αποκαλούν τον πόλεμο ιμπεριαλιστική αρπαγή γης. Η σύγκρουση έχει σκοτώσει χιλιάδες αμάχους, στη συντριπτική τους πλειονότητα Ουκρανούς. Έχει μετατρέψει πόλεις σε ερείπια και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους.

«Σήμερα, φίλοι μου, είναι τα γενέθλια του εθνικού μας ηγέτη», έγραψε ο Ραμζάν Καντίροφ, ο ηγέτης της Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ρωσίας, σε ένα συγχαρητήριο μήνυμα στο Telegram τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

«Πρόκειται για μια σημαντική ημέρα για ολόκληρη την πατρίδα μας», επισήμανε ο ίδιος.