Οδηγοί: Το… λαθάκι που τιμωρείται με αφαίρεση διπλώματος για 60 μέρες – Ποιο είναι, τι προβλέπει ο ΚΟΚ
Πώς ένα απλό παρκάρισμα μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής πολλών ανθρώπων - Πώς τιμωρούνται οι παραβάτες
Όλοι ξέρουν ότι οι Έλληνες δεν είναι και οι πιο τυπικοί οδηγοί, ούτε ακολουθούν… ευλαβικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Οι παραβάσεις καθημερινά είναι πολλές και τα λάθη επικίνδυνα. Υπάρχει όμως κι ένα σοβαρό οδηγικό ατόπημα που μπορεί να υποβαθμίσει την ποιότητα ζωής πολλών συμπολιτών μας και να έχει ως συνέπεια μέχρι και την αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης.
Ποιο είναι αυτό;
Το λάθος -που μπορεί να επισύρει την αφαίρεση διπλώματος για 60 μέρες από τον οδηγό- αφορά στο παρκάρισμα στο πεζοδρόμιο. Πρόκειται για μια πρακτική με άμεσες συνέπειες στην καθημερινότητα όλων των ανθρώπων, που αποδεικνύεται όμως απαγορευτικό για τα άτομα που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα ή προβλήματα όρασης.
Αυτό διότι, σταθμεύοντας στο πεζοδρόμιο, ο παραβάτης οδηγός εμποδίζει την απρόσκοπτη κυκλοφορία των πεζών, που σε ορισμένες περιπτώσεις τους αναγκάζει να περάσουν από το δρόμο με κίνδυνο να παρασυρθούν από διερχόμενα ΙΧ.
Εξίσου σοβαρή παράβαση είναι όταν ο οδηγός -είτε από απροσεξία και βιασύνη ή λόγω αδυναμίας εύρεσης θέσης στάθμευσης- κλείνει μία ράμπα ΑμεΑ, καθιστώντας απαγορευτική την διέλευσή τους από το πεζοδρόμιο, και ιδίως για αθρώπους που κινούνται με αναπηρικά καροτσάκια καθώς συχνά δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να περάσουν.
Με αυτό τον τρόπο, κλέινοντας απλώς έστω κι ένα μικρό τμήμα μίας ράμπας ΑμεΑ στα πεζοδρόμια με τα οχήματα, οι οδηγοί γίνονται υπεύθυνοι για την απομόνωση των ατόμων με αναπηρία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε βέβαια ότι τα πεζοδρόμια διαθέτουν λωρίδα όδευσης τυφλών, δηλαδή μια ειδική λωρίδα αποτελούμενη από πλάκες διαφορετικής υφής και χρώματος, ως ένδειξη καθοδήγησης και ασφαλούς κίνησης για ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Οπότε όταν τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια ανεβαίνουν πάνω στα πεζοδρόμια για να παρκάρουν «κλείνοντας» την ειδική λωρίδα, η μετακίνηση των ανθρώπων με προβλήματα όρασης μετατρέπεται σε εφιάλτη.
Πώς τιμωρούνται οι παραβάτες οδηγοί – Τι ισχύει
Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 34 «Στάση και στάθμευση» του ΚΟΚ, οι οδηγοί οχημάτων που παρεμποδίζουν ράμπες διάβασης ατόμων με αναπηρία ή σταθμεύουν σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία τιμωρούνται με επί τόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης, από το βεβαιούντα την παράβαση, για 60 ημέρες.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, ο Δήμος Αθηναίων το 2022 τοποθέτησε 830 αισθητήρες σε διαβάσεις και ράμπες ΑμεΑ, από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, το Κολωνάκι και την Ομόνοια μέχρι το Σύνταγμα, το Κουκάκι και το Παγκράτι. Οι αισθητήρες εντοπίζουν τα παράνομα σταθμευμένα ΙΧ και στη συνέχεια στέλνουν πληροφόρηση σε φορητές συσκευές των δημοτικών αστυνομικών.
Σε αντίστοιχη δράση προχώρησε λίγο αργότερα και ο Δήμος Κηφισιάς, με 56 αισθητήρες σε Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και Εκάλη.
- LIVE: Άρης – ΑΕΚ
- ΗΠΑ: «Δεν θέλω να πάω στον παράδεισο σήμερα» – Η έκκληση 7χρονης που απήχθη από τον πατέρα της
- Ηδονή, στρείδια και σαμπάνια: Τα ευρωπαϊκά σεξ πάρτι είναι η νέα ταξιδιωτική τάση
- Οι 11άδες του Άρης – ΑΕΚ: Με πολλές αλλαγές η Ένωση, στον πάγκο ο Μορόν (pic)
- Βουλή: Άγρια κόντρα Ανδρουλάκη-Χατζηδάκη για τράπεζες, οικονομία – Μέτρα κατά των τραπεζών υπόσχεται η κυβέρνηση
- Στο «μικροσκόπιο» της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ο αστυνομικός της Βουλής