Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Το μπράντυ και το κονιάκ «θύματα» του εμπορικού πολέμου ΕΕ-Κίνας

Το μπράντυ και το κονιάκ «θύματα» του εμπορικού πολέμου ΕΕ-Κίνας

Επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων μετά την επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Εισαγόμενο το 99% του μπράντυ στην Κίνα, «καταστροφικά» τα μέτρα για τη βιομηχανία των Γάλλων παραγωγών

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος Κίνας-ΕΕ. Μετά την απόφαση της τελευταίας να επιβάλει επιπλέον δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, η Κίνα ήρθε να «απαντήσει» σε αυτή την κίνηση με μέτρα σε βάρος των εισαγωγών μπράντυ και κονιάκ που φτάνουν στη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα προσωρινά μέτρα αντι-dumping στις εισαγωγές μπράντυ και κονιάκ από την ΕΕ, πλήττοντας γαλλικές μάρκες όπως οι Hennessy και Remy Martin, μερικές ημέρες αφού ο συνασπισμός των 27 ευρωπαϊκών χωρών ψήφισε την επιβολή επιπλέον δασμών στα κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα.

Η Κίνα υποστήριξε ότι οι δασμοί της ΕΕ στα ηλεκτρικά της οχήματα αποτελούν παραβίαση των κανόνων του παγκόσμιου εμπορίου, ανακοινώνοντας ότι τα δικά της μέτρα-«αντίποινα» στην ΕΕ θα τεθούν σε εφαρμογή την Παρασκευή. Όπως ανέφερε η Κομισιόν, θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) κατά των κινεζικών μέτρων για το μπράντυ και το κονιάκ της ΕΕ.

Τίθενται σε σε εφαρμογή από την Παρασκευή – Σκέψεις για νέους δασμούς και σε αυτοκίνητα, χοιρινό κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα από την ΕΕ

«Πιστεύουμε ότι αυτά τα μέτρα είναι αβάσιμα και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τη βιομηχανία της ΕΕ από την καταχρηστική χρήση εργαλείων εμπορικής άμυνας», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής. Ωστόσο, η Κίνα δήλωσε ότι η κίνηση ήταν ένα μέτρο «αντι-dumping» που θα προστατεύσει τους εγχώριους παραγωγούς της.

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι οι εισαγωγές μπράντυ απειλούν με «σημαντική ζημιά» τους δικούς τους παραγωγούς. Οι εισαγωγείς θα πρέπει να καταβάλλουν «εγγυήσεις» για το ευρωπαϊκό μπράντυ.

Οι επιπτώσεις των κινεζικών δασμών

Την ίδια ώρα, οι Γάλλοι παραγωγοί μπράντυ δήλωσαν ότι οι δασμοί θα ήταν «καταστροφικοί» για τη βιομηχανία τους η οποία αντιπροσωπεύει το 99% του μπράντυ που εξάγεται στην Κίνα, ενώ οι μετοχές των εταιρειών μπράντυ υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση.

Οι αναλυτές της Jefferies -αμερικανική πολυεθνική ανεξάρτητη επενδυτική τράπεζα και εταιρεία χρηματοοικονομικών- εκτιμούν ότι τα κινεζικά αντίποινα θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε αύξηση της τιμής κατά 20% για τους καταναλωτές, γεγονός που θα οδηγούσε σε πτώση του όγκου κατανάλωσης και των πωλήσεων κατά 1/5.

Η Κίνα εξετάζει επίσης νέους δασμούς σε άλλες εισαγωγές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων, του χοιρινού κρέατος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

«Η ανακοίνωση αυτή μοιάζει να είναι μέτρο αντιποίνων μετά την έρευνα της Κομισιόν για τα ηλεκτρικά οχήματα. Τέτοιο μέτρο αντιποίνων είναι απαράδεκτο και σε πλήρη αντίφαση με τους διεθνείς εμπορικούς κανόνες», υποστήριξε η Γαλλίδα υπουργός Εμπορίου, Σοφί Πριμά.

Ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι υποστήριξε ότι η ενέργεια της ΕΕ εναντίον των κατασκευασμένων στην Κίνα ηλεκτρικών οχημάτων ήταν «δίκαιη και αναλογική» και δεν υπήρχε ανάγκη αντιποίνων από το Πεκίνο. «Δεν ανησυχώ ποτέ», δήλωσε ο Τζεντιλόνι σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο, όταν ερωτήθηκε αν ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα κινεζικά αντίμετρα.

Με πληροφορίες από BBC και Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Only in

Γκρίνιες Δημοσχάκη (ΝΔ) για τα εκτός έδρας των αστυνομικών: «Να απαλειφθεί η διάταξη και να εξεταστεί από μηδενική βάση»

Ο γαλάζιος βουλευτής και πρώην αστυνομικός διατύπωσε την αντίθεσή του στο άρθρο 63 του νομοσχεδίου, ζητώντας μάλιστα να αποσυρθεί.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024