Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τελικά οι Βρετανοί «χωράνε» στην αγορά εργασίας της Ευρώπης μετά το Brexit;

Τελικά οι Βρετανοί «χωράνε» στην αγορά εργασίας της Ευρώπης μετά το Brexit;

Η εργασία στην Ευρώπη θεωρείται για πολλούς Βρετανούς ως μια διαδικασία ενηλικίωσης, ωστόσο μετά το Brexit έχει καταστεί σχεδόν απίθανη.

Μεγαλώνοντας στο Derbyshire της Αγγλίας ο 18χρονος Seb Kinsey απέκτησε πάθος με τη γεωγραφία, τη γεωλογία και την ύπαιθρο. Αφού τελείωσε τις εξετάσεις του το καλοκαίρι και πριν πάει στο πανεπιστήμιο, ο Kinsey αποφάσισε για τον επόμενο ένα χρόνο να εργαστεί στις γαλλικές Άλπεις.

«Έχω την τύχη να έχω κάνει σκι στο παρελθόν και αυτό ήταν το όνειρό μου, να πάω στα βουνά και να περάσω πέντε ή έξι μήνες δουλεύοντας με άλλους νέους, γνωρίζοντας ανθρώπους από άλλα μέρη, περνώντας πολύ χρόνο στη φύση», εξηγεί ο ίδιος.

Ο Kinsey είπε ότι έκανε αίτηση για περισσότερες από 15 θέσεις εργασίας, αλλά απορρίφθηκε από όλες.

«Δεν μου φαίνεται δίκαιο»

Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), οι κάτοχοι μονάχα βρετανικού διαβατηρίου χρειάζονται συνήθως άδεια εργασίας για να εργαστούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που καθιστά την πρόσληψή τους πιο δύσκολη για έναν εργοδότη της ΕΕ.

«Αυτό ήταν το σχέδιό μου και τώρα έχει καταστραφεί σημαντικά», λέει ο Kinsey μιλώντας στον Guardian. Πρόσθεσε ότι οι φίλοι του που έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο και ιδιαίτερα όσοι μιλούν καλά και άλλες γλώσσες, μπορούν να βρουν εποχιακή εργασία, ενώ όσοι δεν έχουν, μένουν εκτός.

«Είναι απλώς η πραγματικότητα του να είσαι Βρετανός τώρα»

«Δυστυχώς, αυτό (το δικαίωμα) έχει αφαιρεθεί από τους νέους ανθρώπους από τους μεγαλύτερους σε ηλικία που ψήφισαν το Brexit, αφήνοντάς μας χωρίς αυτές τις απίστευτες ευκαιρίες», δηλώνει ο Kinsey.

«Εν ολίγοις, δεν μου φαίνεται δίκαιο», καταλήγει ο νεαρός Βρετανός.

«Έχεις αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»

Η εργασία στην υπόλοιπη Ευρώπη θεωρούνταν από ορισμένους ως μια διαδικασία ενηλικίωσης, αλλά έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη για άτομα όπως ο Kinsey. Ωστόσο, ορισμένοι νέοι εξακολουθούν να τα καταφέρνουν.

Πριν από μερικές εβδομάδες, κοντά στη δική μας Πάλαιρο στην Αιτωλοακαρνανία, ο Louis επέστρεφε με τέσσερις συναδέλφους του από ένα εστιατόριο. O 20χρονος από το Μπράιτον, εργάστηκε τρεις μήνες το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ως ελεύθερος επαγγελματίας χωρίς άδεια εργασίας για μια εταιρεία κατά τη διάρκεια του ορίου παραμονής 90 ημερών για τουρίστες εκτός ΕΕ.

Είπε ότι επέστρεψε «άλλος άνθρωπος». «Αυτή ήταν η πρώτη φορά που έζησα μακριά από το σπίτι μου», δήλωσε ο Louis. «Οι άνθρωποι που με γνώριζαν, μέλη της οικογένειας κυρίως, έλεγαν: ‘Έχεις αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση’».

Το 2011, σχεδόν 400.000 Βρετανοί πολίτες ηλικίας 15-49 ετών ζούσαν στη Ζώνη του Σένγκεν για 12 μήνες ή περισσότερο, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικών Στατιστικών. Από το 2021, η παραμονή περιορίστηκε σε 90 ημέρες σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών για τους πολίτες εκτός ΕΕ.

«Μας είχαν αφαιρεθεί αυτά τα δικαιώματα προτού καν κατανοήσουμε τι σημαίνει πολιτική»

Η απόκτηση άδειας εργασίας μπορεί να είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των Βρετανών σε μια περίοδο εποχικής εργασίας που έρχεται στην ηλικία τους.

«Είναι λυπηρό. Είναι απλώς η πραγματικότητα του να είσαι Βρετανός τώρα», είπε χαρακτηριστικά ο Louis.

«Απλά ένιωθα πραγματικά παγιδευμένη»

Η 19χρονη Lia Middleton πέρασε ένα κομμάτι της ζωής της στη Γαλλία, φοιτώντας σε ένα διεθνές σχολείο κοντά στο Παρίσι. Αυτό της έδωσε μια ευρωπαϊκή καθώς και βρετανική ταυτότητα, είπε.

Όταν αποφάσισε να βρει δουλειά στην Πόλη του Φωτός θεώρησε ότι οι νέοι κανόνες για την εργασία στην ΕΕ ήταν πολύπλοκοι και περιοριστικοί. «Πρακτικά, απλά ένιωθα πραγματικά παγιδευμένη», είπε, προσθέτοντας ότι έπεσε σε μια «κατάθλιψη του Brexit» από «αυτολύπηση και θυμό».

Η Lia κατάφερε να βρει εθελοντική εργασία στο παλιό της σχολείο στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αλλά αυτό σήμαινε ότι δεν είχε εισόδημα κάτι που ήξερε ότι δεν θα ήταν επιλογή για πολλούς νέους.

«Υπήρχε αυτή η αίσθηση απογοήτευσης, ότι είχα μεγαλώσει νιώθοντας πολύ Ευρωπαία», είπε, «αλλά μας είχαν αφαιρεθεί αυτά τα δικαιώματα προτού καν κατανοήσουμε τι σημαίνει πολιτική».

Ο Kevin Carreira μεγάλωσε στο Λονδίνο αλλά έχει γαλλικό διαβατήριο. Από τον χειμώνα του 2018-19 εργάζεται στις γαλλικές Άλπεις και έχει παρατηρήσει ότι εκεί εργάζονται λιγότεροι Βρετανοί, καθώς οι εταιρείες συχνά προσλαμβάνουν αντί γι’ αυτούς Ιρλανδούς ή Σουηδούς εργαζόμενους (με καλές γνώσεις αγγλικών).

Η διαφορά μεταξύ του αγώνα που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί προσπαθώντας να εξασφαλίσουν εποχιακή εργασία στην Ευρώπη μετά το Brexit σε σύγκριση με άλλους αγγλόφωνους, όπως οι άνθρωποι από την Ιρλανδία, είναι έντονη.

Must in

Ολυμπιακός: Τώρα μετράνε οι νίκες…

Του… βγήκε η ψυχή για να νικήσει την «τελειωμένη» Άλμπα όμως αυτό που μετράει είναι τώρα είναι η νίκη. Ο Μπαρτζώκας άλλωστε το είπε μόνος του…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο