Τελικά οι Βρετανοί «χωράνε» στην αγορά εργασίας της Ευρώπης μετά το Brexit;
Η εργασία στην Ευρώπη θεωρείται για πολλούς Βρετανούς ως μια διαδικασία ενηλικίωσης, ωστόσο μετά το Brexit έχει καταστεί σχεδόν απίθανη.
Μεγαλώνοντας στο Derbyshire της Αγγλίας ο 18χρονος Seb Kinsey απέκτησε πάθος με τη γεωγραφία, τη γεωλογία και την ύπαιθρο. Αφού τελείωσε τις εξετάσεις του το καλοκαίρι και πριν πάει στο πανεπιστήμιο, ο Kinsey αποφάσισε για τον επόμενο ένα χρόνο να εργαστεί στις γαλλικές Άλπεις.
«Έχω την τύχη να έχω κάνει σκι στο παρελθόν και αυτό ήταν το όνειρό μου, να πάω στα βουνά και να περάσω πέντε ή έξι μήνες δουλεύοντας με άλλους νέους, γνωρίζοντας ανθρώπους από άλλα μέρη, περνώντας πολύ χρόνο στη φύση», εξηγεί ο ίδιος.
Ο Kinsey είπε ότι έκανε αίτηση για περισσότερες από 15 θέσεις εργασίας, αλλά απορρίφθηκε από όλες.
«Δεν μου φαίνεται δίκαιο»
Από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), οι κάτοχοι μονάχα βρετανικού διαβατηρίου χρειάζονται συνήθως άδεια εργασίας για να εργαστούν στην υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που καθιστά την πρόσληψή τους πιο δύσκολη για έναν εργοδότη της ΕΕ.
«Αυτό ήταν το σχέδιό μου και τώρα έχει καταστραφεί σημαντικά», λέει ο Kinsey μιλώντας στον Guardian. Πρόσθεσε ότι οι φίλοι του που έχουν ευρωπαϊκό διαβατήριο και ιδιαίτερα όσοι μιλούν καλά και άλλες γλώσσες, μπορούν να βρουν εποχιακή εργασία, ενώ όσοι δεν έχουν, μένουν εκτός.
«Είναι απλώς η πραγματικότητα του να είσαι Βρετανός τώρα»
«Δυστυχώς, αυτό (το δικαίωμα) έχει αφαιρεθεί από τους νέους ανθρώπους από τους μεγαλύτερους σε ηλικία που ψήφισαν το Brexit, αφήνοντάς μας χωρίς αυτές τις απίστευτες ευκαιρίες», δηλώνει ο Kinsey.
«Εν ολίγοις, δεν μου φαίνεται δίκαιο», καταλήγει ο νεαρός Βρετανός.
«Έχεις αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση»
Η Lia κατάφερε να βρει εθελοντική εργασία στο παλιό της σχολείο στη Γαλλία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αλλά αυτό σήμαινε ότι δεν είχε εισόδημα κάτι που ήξερε ότι δεν θα ήταν επιλογή για πολλούς νέους.
«Υπήρχε αυτή η αίσθηση απογοήτευσης, ότι είχα μεγαλώσει νιώθοντας πολύ Ευρωπαία», είπε, «αλλά μας είχαν αφαιρεθεί αυτά τα δικαιώματα προτού καν κατανοήσουμε τι σημαίνει πολιτική».
Ο Kevin Carreira μεγάλωσε στο Λονδίνο αλλά έχει γαλλικό διαβατήριο. Από τον χειμώνα του 2018-19 εργάζεται στις γαλλικές Άλπεις και έχει παρατηρήσει ότι εκεί εργάζονται λιγότεροι Βρετανοί, καθώς οι εταιρείες συχνά προσλαμβάνουν αντί γι’ αυτούς Ιρλανδούς ή Σουηδούς εργαζόμενους (με καλές γνώσεις αγγλικών).
Η διαφορά μεταξύ του αγώνα που αντιμετωπίζουν οι Βρετανοί προσπαθώντας να εξασφαλίσουν εποχιακή εργασία στην Ευρώπη μετά το Brexit σε σύγκριση με άλλους αγγλόφωνους, όπως οι άνθρωποι από την Ιρλανδία, είναι έντονη.
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]
- Βραζιλία: Αναμένονται κατηγορίες στον Ζαίρ Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος
- Μυτιλήνη: Πάτησε το panic button και πήρε απάντηση σε 31 λεπτά
- Ολυμπιακός – Μπασκόνια 92-69: Την ισοπέδωσε και έφτασε τις έξι σερί νίκες
- Ακρίβεια: Οι «μόνιμες μειώσεις τιμών» έγιναν… αυξήσεις – Τα περίεργα με τα «ταμπελάκια» στα ράφια
- Mac Miller: Η οικογένεια του ράπερ θα κυκλοφορήσει το «Balloonerism» έξι χρόνια μετά τον θάνατό του