ΦΠΑ: Η ακρίβεια τσακίζει τα νοικοκυριά αλλά γεμίζει τα δημόσια ταμεία – Η πρωτοκαθεδρία των έμμεσων φόρων
Και το 2025, όπως και το 2024, τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα υπερβούν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος με βάση το προσχέδιο για τον προϋπολογισμό. Οι έμμεσοι φόροι θα εξακολουθήσουν να βαρύνουν περισσότερο τους πολίτες.
Διανύοντας το τέταρτο τρίμηνο του 2024 έχει αποδειχθεί ότι η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει το μείζον θέμα της ανεξέλεγκτης ακρίβειας που πλήττει το σύνολο των νοικοκυριών της χώρας… Η ακρίβεια όμως δεν ροκανίζει μόνο το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, αλλά γεμίζει και τα δημόσια ταμεία με τον ΦΠΑ.
Η «συνταγή» της κυβέρνησης για το τρέχον έτος δεν πρόκειται να μεταβληθεί και το 2025 κάτι που αποτυπώνεται με ευκρίνεια και στο προσχέδιο του κρατικού Προϋπολογισμού που κατατέθηκε προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Προσηλωμένη στη «διπλωματία του υπερ-πλεονάσματος» η κυβέρνηση δεν αλλάζει το μείγμα της οικονομίκης της πολιτικής
Υπό τις κρατούσες συνθήκες στην αγορά η κυβέρνηση επιμένει να «παίζει άμυνα» προσηλωμένη στη «διπλωματία του υπερ-πλεονάσματος» στυλώνοντας τα πόδια και αρνούμενη να προχωρήσει σε μείωση/κατάργηση των συντελεστών ΕΦΚ και ΦΠΑ -έστω και για ένα χρονικό διάστημα- επί των πωλουμένων προϊόντων τα οποία σχετίζονται άμεσα με την αξιοπρεπή διαβίωση γεγονός που θα αποτελούσε πρόσκαιρα μια μικρή ανάσα για τα νοικοκυριά.
Αντιθέτως επιμένει σε πολιτικές που ακόμα και στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης προκαλούν γκρίνια με την εσωκομματική αντιπολίτευση να έχει ξεκινήσει δυναμικά τις εμφανίσεις της μετά το καλοκαίρι.
Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων έναντι του στόχου για το διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου αγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.
Αυξήση των φορολογικών εσόδων και το 2025
Δείγματα της στρατηγικής της κυβέρνησης επί των οικονομικών εμπεριέχει και η προσήλωση της στη δημοσιονομική πειθαρχία κάτι που φαίνεται και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό – Διαρθρωτικό Πρόγραμμα 2025-2028 το οποίο δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Οικονομικών.
Επιστρέφοντας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού (2025) τα καθαρά έσοδα προβλέπεται να αυξηθούν πάνω από 6 δισ. ευρώ. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) σε ονομαστικούς όρους το 2025 αναμένεται να αυξηθεί κατά περίπου 10 δισ. ευρώ και ο λόγος του χρέους της Γενικής Κυβέρνησης προς το ΑΕΠ να μειωθεί κατά 4,6 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα τίθεται στο 2,5% του χρόνου από 2,4% φέτος.
Παράλληλα, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν κι άλλο κατά περίπου 2,5 δισ. ευρώ κάτι που οφείλεται και στην ακρίβεια. Ειδικότερα, από τα 66,247 δισ. ευρώ φέτος στα 68,721 δισ. ευρώ το 2025.
Όπως το 2024 έτσι και το 2025 τα έσοδα από τον ΦΠΑ θα υπερβούν τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος. Κοιτάζοντας λεπτομερέστερα τους αριθμούς το τρέχον έτος οι εισπράξεις από το ΦΠΑ θα ανέλθουν σε 25,254 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.254 εκατ. ευρώ έναντι του 2024 και τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων 23,876 δισ. ευρώ.
Οι ΕΦΚ προβλέπονται στο ποσό των 7.239 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένοι κατά 47 εκατ. ευρώ έναντι του 2024.
Οι έμμεσοι φόροι θα αγγίξουν τα 25 δισ. ευρώ
Ανατρέχοντας στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων βλέπουμε πως, ο ΦΠΑ από τα 24,4 δισ. ευρώ θα ανέβει στα 26,5 δισ. (αύξηση πάνω από 2 δισ. ευρώ). Συνολικά, οι φόροι επί αγαθών και υπηρεσιών θα φτάσουν στα 37,8 δισ. ευρώ, από τα 35,2 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, οι άμεσοι φόροι, που περιλαμβάνουν κυρίως τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, προβλέπεται να ανέλθουν συνολικά στα 24,941 δισ. ευρώ. Αν και τα έσοδα από άμεσους φόρους είναι επίσης σημαντικά, παραμένουν χαμηλότερα σε σύγκριση με τους έμμεσους φόρους. Ειδικότερα, ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων αναμένεται να φτάσει τα 15,052 δισ. ευρώ, ενώ ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων τα 7,972 δισ. ευρώ.
Σε σχετική επιστολή προς τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς, αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ως στόχο «τη διασφάλιση της ισχυρής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, την περαιτέρω αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας και την ευημερία των πολιτών, για την επίτευξη του οποίου απαιτείται η διοχέτευση των πεπερασμένων δημοσιονομικών πόρων με τη μέγιστη δυνατή οικονομική και κοινωνική αποτελεσματικότητα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις