Τρόμο και μία τεράστια οργή έχει προκαλέσει στην Τουρκία η άγρια διπλή γυναικοκτονία δύο 19χρονων κοριτσιών, με αποκεφαλισμό της μίας, από έναν επίσης 19χρονο, ο οποίος αυτοκτόνησε στη συνέχεια, που έγινε στην Κωνσταντινούπολη πριν από τέσσερις ημέρες (4/10).

Όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο δράστης αποκεφάλισε μία από τις 19χρονες σε έναν από τους προμαχώνες της πόλης, στη συνοικία Φατίχ, από τους οποίους στη συνέχεια πήδηξε και σκοτώθηκε. Τις επόμενες ημέρες, μάλιστα, ο πατέρας του 19χρονου δολοφόνου και αυτόχειρα δήλωσε πως ο γιος του είχε ψυχολογικά προβλήματα και είχε νοσηλευθεί.

Το σοκαριστικό περιστατικό της διπλής γυναικοκτονίας έχει προκαλέσει ένα κύμα διαμαρτυρίας και αγανάκτησης στην Τουρκία, με τις γυναίκες να ξεκινούν μία ιδιότυπη καμπάνια στα social media, με το σύνθημα «Δεν νιώθουμε ασφαλείς».

Και ο Ερντογάν το… χαβά του

Την ίδια ώρα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή έναρξης του ακαδημαϊκού έτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δήλωσε πως «δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τους νέους μας να χάνονται στους σκοτεινούς διαδρόμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ψηφιακών καναλιών, όπου βρίσκεται κάθε είδους κακία».

Με λίγα λόγια και ενώ η τουρκική κοινωνία ζητά απόδοση πραγματικής δικαιοσύνης για τα θύματα και όχι να αφήνονται ελεύθεροι δολοφόνοι και βιαστές, όπως υποστηρίζουν, ο πρόεδρος της χώρας αποδίδει τις γυναικοκτονίες, που αποτελούν μάστιγα για την Τουρκία, στα… σίριαλ – τα οποία, παρεμπιπτόντως, διαφημίζουν με κάθε τρόπο και από τα οποία κερδίζουν εκατομμύρια.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη νεολαία μας στο έλεος του σύγχρονου λαϊκού πολιτισμού»

Υποστηρίζοντας ότι η… «φλεγμονή» εξαπλώθηκε μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, των «διεστραμμένων κινημάτων», του εθισμού στα ναρκωτικά, της μάστιγας του αλκοόλ, της «κουλτούρας της μαφίας, που ενθαρρύνεται από τηλεοπτικές σειρές και των κενών στο σύστημα εκτέλεσης του σωφρονισμού», ο Ερντογάν επισήμανε ότι, στην πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων, τόσο ο θύτης όσο και το θύμα είναι νεαρά άτομα.

Σημείωσε, μάλιστα, πως «ως έθνος και κράτος, είναι αναπόφευκτο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δυτικές χώρες, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την πρόληψη αυτών των περιστατικών».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους νέους μας στο έλεος της σύγχρονης λαϊκής κουλτούρας. Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε τους νέους μας να χάνονται στους σκοτεινούς διαδρόμους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των ψηφιακών καναλιών, όπου βρίσκεται κάθε είδους κακία. Οι εθνικές και πνευματικές μας αξίες, που κράτησαν το έθνος μας ακλόνητο για αιώνες, θα είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής μας σε αυτό τον αγώνα και θα πρέπει να συμβάλει στην οικοδόμηση της εθνικής ταυτότητας των νέων μας μέσω κοινωνικών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων».