Κατεδαφίσεις, ανοικοδόμηση, ανακαινίσεις παλαιών κτιρίων και εποικισμός τα σχέδια Τατάρ για το Βαρώσι
Ο Τατάρ δηλώνει ότι το άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου έφερε τουρισμό στα κατεχόμενα και έσοδα, άρα ο σχεδιασμός θα προχωρήσει
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Σε τουριστικό προορισμό επιχειρεί να μετατρέψει το κατοχικό καθεστώς εδώ και αρκετό καιρό την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Η περιοχή που αποτελεί την γνωστή και ως «πόλη φάντασμα» των Βαρωσίων αφορά το 15% περίπου του Δήμου Αμμοχώστου. Μία περιοχή που σύμφωνα με το ψήφισμα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα έπρεπε να έχει ανοίξει υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ με επανεγκατάσταση μόνο των εκδιωχθέντων κατοίκων των Βαρωσίων και μόνο.
Η περιοχή αντί αυτού από το 1974 και μετά μετατράπηκε σε πόλη φάντασμα, με το κατοχικό καθεστώς τον Οκτώβριο του 2020 να κάνουν το πρώτο άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στο Βαρώσι. Σταδιακά άνοιξε και η λεωφόρος Δημοκρατίας, με Ερντογάν και Τατάρ να ανακοινώνουν στην επέτειο της τουρκικής εισβολής στις 20 Ιουλίου 2021 ανακοίνωσαν ότι το στρατιωτικό καθεστώς αίρεται και προχώρησαν σε άνοιγμα συγκεκριμένων τμημάτων.
Ατραξιόν
Σήμερα όποιος επισκεφθεί την περίκλειστη πόλη έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία θλιβερή τουριστική ατραξιόν, να κάνει βόλτα στην πόλη – φάντασμα με βανάκι ή με τα πόδια, αν είναι τουρίστας να φωτογραφηθεί στα μπροστά στα ερημωμένα σπίτια που ρήμαξε η εγκατάλειψη και να κάνει μπάνιο στην παραλία που πριν το 1974 ήταν διεθνής προορισμός για σταρ και επιχειρηματίες.
Ωστόσο όπως φαίνεται το καθεστώς έχει συγκεκριμένα σχέδια για το Βαρώσι και αυτά δεν περιορίζονται στη δυνατότητα για μία σέλφι στα ερείπια της ζωής που είχαν κάποτε οι κάτοικοι της ή στην περιέργεια όσων επιθυμούν να δουν από κοντά τι σημαίνει πόλη – φάντασμα.
Ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, μιλώντας στο in είχε υπογραμμίσει ότι το άνοιγμα της Αμμοχώστου στοχεύει σε μία σαλαμοποίηση, που θα έχει σαν συνέπεια την τελική ήττα της ελληνοκυπριακής πλευράς στο εδαφικό. Αφού αν χαθεί η μοναδική περιοχή που μέχρι σήμερα είναι χωρίς χρήστη, αυτό θα είναι εξαιρετικά αρνητικό τετελεσμένο για το Κυπριακό συνολικότερα.
Ενδεικτική είναι η δήλωση του τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ, για τα σχέδια του κατοχικού καθεστώτος όσον αφορά την Αμμόχωστο, ο οποίος μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu υποστήριξε ότι στόχος είναι κατεδάφιση, ανοικοδόμηση και ανακαίνιση – ανακατασκευή.
«Οικονομικά και πολιτικά οφέλη»
Παραδέχτηκε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης συνέβαλε οικονομικά και πολιτικά οφέλη για το ψευδοκράτος. Σημείωσε ότι σε τέσσερα χρόνια από το άνοιγμα μέχρι σήμερα 2,2 εκατομύρια τουρίστες επισκέφθηκαν το Βαρώσι, δηλαδή το 90% των τουριστών που επισκέπτονται τα κατεχόμενα.
Υποστήριξε ότι η πόλη της Αμμοχώστου είναι υπό την κυριαρχία της κατοχικής διοίκησης και ισχυρίστηκε ότι «ανοίγοντας την περιοχή προς χρήση για το κοινό εκπληρώσαμε την πολιτική των δύο κρατών με ίση κυριαρχία και ίσο διεθνές καθεστώς που ακολουθούμε».
Για τον κατοχικό ηγέτη «ως ανεξάρτητο τουρκικό κράτος στη Μεσόγειο, χρησιμοποιήσαμε το κυριαρχικό μας δικαίωμα για να ενισχύσουμε την ανεξαρτησία και την ελευθερία της ‘τδβκ’ και ανοίξαμε το κλειστό Βαρώσι στον τουρκικό κόσμο. Ήταν μια εξαιρετική προσφορά».
Εποικισμός και αξιοποίηση
Προανήγγειλε δε εποικισμό, λέγοντας πως «ο μακροπρόθεσμος στόχος μας είναι να κατεδαφίσουμε και να ξαναχτίσουμε ορισμένα κτίρια στο Βαρώσι και να ανακαινίσουμε ορισμένα άλλα και να τα προσφέρουμε στην εθνική οικονομία». Το άνοιγμα του Βαρωσιού, είπε, έχει σημαντικές άμεσες και έμμεσες συνεισφορές στην οικονομία. «Ελπίζω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν μέσω της επιτροπής ακίνητης περιουσίας».
Για να καταλήξει να επαναλάβει τον ισχυρισμό της κατοχικής πλευράς πως «ως κυρίαρχο κράτος, όλα τα δικαιώματα διάθεσης στο Βαρώσι ανήκουν σε εμάς».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις