Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
ΝΔ: Τελικά ποιόν (τι) φοβάται το Μαξίμου; Οι αναγνώσεις για το δίδυμο Νίκου Ανδρουλάκη – Χαρη Δούκα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

ΝΔ: Τελικά ποιόν (τι) φοβάται το Μαξίμου; Οι αναγνώσεις για το δίδυμο Νίκου Ανδρουλάκη – Χαρη Δούκα στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ

Το Μαξίμου ορίζει ως «εχθρό» το ΠΑΣΟΚ της Δευτέρας - Τα δύο «γαλάζια» καρφιά και το σενάριο εφιάλτης για τη ΝΔ.

«Ουδέν σχόλιον». Αυτή ήταν η απάντηση στελεχών της ΝΔ και της κυβέρνησης όσον αφορά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ και πως θα μπορούσε άλλωστε να τοποθετηθεί ενόσω διαδραματίζονταν το βράδυ της Κυριακής το ντέρμπι μεταξύ κ. Χάρη Δούκα και κ. Παύλου Γερουλάνου για τη δεύτερη θέση.

Τα σχόλια από την κυβέρνηση μπορεί να είναι μετρημένα, ως προς τις εξελίξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως, παρακολουθεί αρκετά στενά το νέο σκηνικό που διαμορφώνουν οι κοινωνικές ανάγκες των πολιτών ( ως συνέπεια και της όποιας δυσαρέσκειας έναντι του κυβερνητικού έργου).

Το πώς κινούνται λοιπόν οι ψηφοφόροι εκτός των κομματικών στεγανών -και κυρίως τα κριτήρια που βάζει μία σημαντική βάση της κοινωνίας στην επιλογή των μελλοντικών πολιτικών αντιπάλων της ΝΔ – είναι στο επίκεντρο του κυβερνητικού παρατηρητηρίου.

Το δίδυμο Νίκου Ανδρουλάκη – Χάρη Δούκα για τον δεύτερο γύρο των εκλογών του ΠΑΣΟΚ έχει δύο αναγνώσεις: ότι η κυβέρνηση, η ΝΔ θα έχει απέναντι της ( όποιος και αν εκλεγεί από τους δυο) έναν αντίπαλο γνώριμο. Ειδικά αν επανεκλεγεί ο κ. Νικος Ανδρουλακης. Επίσης, και οι δύο έχουν χαρακτηριστικά που δεν ακουμπούν το ακροατήριο της ΝΔ. Σε αντίθεση με τους άλλους υποψηφίους οι οποίοι δεν κατάφεραν χθες να περάσουν στον δεύτερο γύρο.

Η άλλη ανάγνωση, είναι ότι η ΝΔ είχε λιγότερους λόγους να φοβάται πολιτικά και κομματικά, με ένα αντίπαλο στο ΠΑΣΟΚ που θα είναι πιο κοντά στο προοδευτικό κομμάτι της ΝΔ και των ψηφοφόρων. Αν και οξύμωρο, αυτό πηγάζει κυρίως από την εκτίμηση ότι αυτό το σενάριο αποδυναμώνει τις σκέψεις για σύμπραξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Κατά μία έννοια θα μπορούσε να σπάσει τον οποιοδήποτε εφιαλτικό σενάριο για τη ΝΔ, που είναι να σχηματιστεί ένα μπλοκ αντιπολιτευτικό, μία προοδευτική συμμαχία, κατά της κυβέρνησης, με κεντρικό άξονα το ΠΑΣΟΚ.

Η κυβέρνηση δείχνει να μην ακούει τις αναλύσεις που δείχνουν πως το ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει νέο κόσμο και γίνεται παράταξη μετά από όλες τις δοκιμασίες ανά τα χρόνια. Εκτιμάται ότι έχει αρχίσει να σμιλεύει δεξαμενή ψηφοφόρων, διότι ενισχύεται η πεποίθηση ότι μπορεί να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση και κόμμα εξουσίας.

Τα καρφιά προς το ΠΑΣΟΚ και οι θεωρίες

Η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η συμμετοχή ήταν εκτός προσδοκιών και φαίνεται να μην ανησυχεί από τις αναλύσεις που μιλούν για ρεύμα προς το ΠΑΣΟΚ. Όμως δεν μπορεί να αγνοήσει ότι οι ανακατατάξεις στα κόμματα της αντιπολίτευσης- ειδικά με την πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ – ενδεχομένως θα δώσουν ώθηση στο ΠΑΣΟΚ, ειδικά αν η νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κινηθεί προγραμματικά, αντιπολιτευτικά, με ενότητα.

Είναι απολύτως λογικό και εμφανές ότι η ΝΔ διατηρεί έως σήμερα ένα ποσοστό ψηφοφόρων (ακόμα και μειωμένο) εξαιτίας του κλίματος αστάθειας που βγάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Όσο διατηρείται αυτό το κλίμα αναταραχής τόσο η ΝΔ δεν φαίνεται να απειλείται από κανένα ρεύμα μετακινήσεων προς άλλο κόμμα, ειδικά το ΠΑΣΟΚ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει τις εκλογές του ΠΑΣΟΚ πέταξε δύο πολιτικά καρφιά προς το ΠΑΣΟΚ. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών το μεσημέρι της Δευτέρας ο κ. Παύλος Μαρινάκης αποδόμησε τα περί μεγάλης συμμετοχής.

1.Το καρφί και η ειρωνεία είναι χαρακτηριστική: Χαιρετίζουμε κάθε δημοκρατική διαδικασία, δήλωσε αναφορικά με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, και πρόσθεσε “ακόμη κι αν αυτή δε δικαίωσε πλήρως τις προσδοκίες”.

2. Το δεύτερο καρφί είναι ως προς το πρόγραμμα, τονίζοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η αντιπολίτευση έχει πρόγραμμα …. «αέρα». Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ότι η μεγάλη προσέλευση του κόσμου δεν είναι ζήτημα ανησυχίας για εμάς, αλλά προσδοκίας. Η χώρα πρέπει να αποκτήσει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Μένει να δούμε από την επόμενη Δευτέρα που ξεκινά ένας νέος κύκλος αν το ΠΑΣΟΚ θα διατυπώσει μια συγκεκριμένη και κοστολογημένη πρόταση και όχι την λογική του «όχι σε όλα».

Τι βλέπουν οι αναλυτές

O διευθύνων σύμβουλος της ΜRB, Δημήτρης Μαύρος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, δήλωσε είπε χαρακτηριστικά πως «το ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα εξουσίας, στο μυαλό των ψηφοφόρων που το αγαπούν. Και δεύτερον, απέδειξε εχθές ότι τελικώς το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα ή κίνημα. Έχει αρχίσει και γίνεται παράταξη, διότι παρ’ όλα όσα πέρασε, έχει αρχίσει και ξαναμαζεύει πάνω του κόσμο δικό του. Ο οποίος κόσμος στήθηκε από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου. Βεβαίως, όμως, πρέπει να είναι και πολυσυλλεκτικό και έχει χάσει την πολυσυλλεκτικότητα στην Αθήνα (…). Άρα, λοιπόν πρέπει να σκεφτούν οι δύο υποψήφιοι γιατί οι άλλοι υποψήφιοι, η κ. Διαμαντοπούλου και ο κ. Γερουλάνος, μιλούσαν στα πάνω πατώματα, ίσως παραπάνω απ’ ότι μιλούσαν στα κάτω για αυτό και δεν πρόλαβαν να το αξιοποιήσουν αυτό το πράγμα. Ο κ. Ανδρουλάκης και ο κ. Δούκας μιλάνε στα κάτω πατώματα της πολυκατοικίας, τα οποία είναι στο φυσικό τους χώρο. Είναι πιο λαϊκοί άνθρωποι, πιο προσιτοί. Και είναι αυτοί οι οποίοι, οι απλούστεροι, μάλλον όχι απλοί πολίτες, αισθάνονται οικεία μαζί τους».

O διευθυντής ερευνών της Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα εκτίμησε ότι «σήμερα είναι μία άλλη μέρα. Τίποτα δεν θα είναι όπως πριν τον πρώτο γύρο. (…) Μια αλλαγή που θα έχουμε τώρα είναι ότι θα είναι δύο οι υποψήφιοι και ευθέως θα τεθούν με μεγαλύτερη σαφήνεια αυτά τα διακυβεύματα. Μία γεύση πήραμε από τις δηλώσεις του κ. Δούκα χθες. Εγώ νομίζω ότι θα μετρήσουν τα εξής. Πρώτον, η πολιτική ιδεολογική γειτνίαση ανθρώπων προς τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο και η πεποίθηση ότι θα τα καταφέρει. Δεύτερον, το μυστικό της επιτυχίας του κ. Ανδρουλάκη, ο οποίος συγκέντρωσε το 30, φαινόταν το μάξιμουμ που μπορεί να πετύχει, οφειλόταν και σε μία στρατηγική που όμως ήταν πρώτου γύρου, πόλωσης. Δηλαδή δεν είπε άλλος υποψήφιος, είστε βαρόνοι, πρίγκιπες όλα αυτά. Αυτό, πιθανά να του φέρει πλήγματα προς το δεύτερο γύρο», ανέφερε αρχικά, σημειώνοντας πως ο κ. Ανδρουλάκης έχει 6% λιγότερες ψήφους σε σχέση με το 2021.

Only in

Ανδρουλάκη – Δούκα και… κεντρώους βάζει στο μικροσκόπιο ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ήδη προσπαθεί να περιορίσει τη φθορά (και τελικά να αποφύγει τη λεγόμενη κατάρα της δεύτερης τετραετίας) δεν θέλει να κινδυνεύσει η διείσδυσή της στον χώρο του Κέντρου

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024