Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο νέος… Κίναν Έβανς και η «signature move» του Σπανούλη: Ο Σιλβέιν Φρανσίσκο απειλεί τον Ολυμπιακό… (vids)

Ο νέος… Κίναν Έβανς και η «signature move» του Σπανούλη: Ο Σιλβέιν Φρανσίσκο απειλεί τον Ολυμπιακό… (vids)

Ο Σιλβέιν Φρανσίσκο, ο Κίναν Έβανς, ο Βασίλης Σπανούλης και ο Ολυμπιακός - Η μεγάλη «απειλή» για τον Μπαρτζώκα και ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη φετινή Ζαλγκίρις...

Ο Ολυμπιακός έκανε πρεμιέρα με διπλό στο Λαύριο στο ελληνικό πρωτάθλημα, επικράτησε πιο δύσκολα από ό,τι δείχνει το τελικό 93-75 και ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις του.

Οι ερυθρόλευκοι στο τρίτο επίσημο παιχνίδι της σεζόν δεν έπιασαν υψηλά στάνταρ απόδοσης, έδειξαν ξανά ότι… ψάχνονται και πλέον στρέφουν την προσοχή τους στην απαιτητική εντός έδρας αναμέτρηση με τη Ζαλγκίρις για τη δεύτερη αγωνιστική της Euroleague.

Ο Ολυμπιακός, η Ζαλγκίρις και ο «Kill Bill» Σιλβέιν Φρανσίσκο

Οι Πειραιώτες μετά την ήττα στην Πόλη από τη Φενέρ στην πρεμιέρα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, υποδέχονται στο ΣΕΦ την ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι την Παρασκευή (11/10, 21:15), που επικράτησε την περασμένη βδομάδα της Μπαρτσελόνα στο Κάουνας με 74-67.

Ο Ολυμπιακός θα βρει απέναντι του τον Ίγκνας Μπραζντέικις, που πέρσι έπαιξε στο λιμάνι, αλλά και τον γνώριμο από το ελληνικό πρωτάθλημα και αντικαταστάτη του Κίναν Έβανς στους Λιθουανούς, Σιλβέιν Φρανσίσκο. Ο 26χρονος γκαρντ αποκτήθηκε από τη Ζαλγκίρις, με τον Τρινκιέρι να βλέπει στο… πρόσωπο του τον νέο… Έβανς, ο οποίος αποχώρησε ως ελεύθερος πέρσι και συνεχίζει στον Ολυμπιακό.

Εμφανισάρες και… «Spanoulis move»

Ο Φρανσίσκο με το «καλημέρα», έχει δείξει άγριες διαθέσεις στη Λιθουανία, έχει αρχίσει τις… υψηλές πτήσεις και πρωταγωνιστεί, με αποκορύφωμα φυσικά την αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα, που έκανε… όργια και ουσιαστικά «καθάρισε» το παιχνίδι.

Ο πρώην παίκτης του Περιστερίου και της Μπάγερν ήταν καταλυτικός, σκοράροντας 19 πόντους σε 18 λεπτά, ενώ μοίρασε και 3 ασίστ, αλλά και 4 ριμπάουντ. Ο Φρανσίσκο όμως έκανε τη διαφορά με δύο μεγάλα τρίποντα που πέτυχε στο ματς με τους μπλαουγκράνα, με το ένα εξ αυτών να γίνεται αντικείμενο συζήτησης λόγω… Βασίλη Σπανούλη.

O διεθνής με την εθνική ομάδα της Γαλλίας «ξέρανε» την Μπάρτσα στην πρεμιέρα, με μία κίνηση σήμα κατατεθέν του «Kill Bill», ο οποίος τον είχε παίκτη στο Περιστέρι. Ο Φρανσίσκο έβαλε το τρίποντο και πήγε τη διαφορά στους 7, ασφαλίζοντας ουσιαστικά τη νίκη των Λιθουανών.

Ο πρώην παίκτης του Περιστερίου, στις δηλώσεις του μετά την αναμέτρηση, τόνισε ότι νιώθει υπέροχα που σκόραρε με το στυλ του πρώην προπονητή του στο Περιστέρι, Βασίλη Σπανούλη.

Από εκεί και πέρα, ο Φρανσίσκο μετά το τέλος του αγώνα ρωτήθηκε ποια είναι τα συναισθήματά του μετά το καλάθι αυτό και ο ίδιος θυμήθηκε τον «μύθο» της Euroleague: «Είναι απίθανο να μοιάζεις στον Σπανούλη. Αυτή είναι η κίνησή του, οπότε του δίνω τα εύσημα, την έκανα σήμερα και είμαι απλά χαρούμενος φίλε!», είπε στον δημοσιογράφο της Euroleague ο Σιλβέιν Φρανσίσκο!

Το step back του «Kill Bill» είναι η «signature move» του και ο Φρανσίσκο το έκανε με τον καλύτερο τρόπο στο παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα. Το περιβόητο τρίποντο με την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό του Final Four το 2015 είναι χαρακτηριστικό για να αντιληφθεί κανείς την ομοιότητα.

Η διαφορά με το «Spanoulis Play»

Η «Spanoulis move» έχει διαφορά με το «Spanoulis Play», που λανσάρεται ακόμη και στο NBA και χρησιμοποιούν πολλές ομάδες για να απελευθερώσουν τους γκαρντ τους παγκοσμίως.

Το «Σύστημα Σπανούλης» (ή αλλιώς Spanoulis Play) χρησιμοποιήθηκε πρώτα από τους Γιούτα Τζαζ στο ΝΒΑ που το εισήγαγε στο playbook της, χάρη στον Κουίν Σνάιντερ και ουσιαστικά είναι ένα υποτυπώδες σκριν από τον σέντερ στην κορυφή του τριπόντου.

Ο Βασίλης Σπανούλης βρισκόταν στη μία γωνία, ξεκινώντας με σπριντ να κάνει μια κίνηση σαν «C» (έπαιρνε το σκριν από το 4 και μετά έκανε κάθετη κίνηση από την baseline προς την κορυφή του τριπόντου).

Ο σέντερ, λοιπόν που είχε τόση ώρα την μπάλα στα χέρια του, έδινε αμέσως την μπάλα με hand off στον γκαρντ κι αυτός αποφάσιζε, κάνοντας είτε άμεσα το σουτ είτε κάποια άλλη κίνηση, διαβάζοντας πάντα την αντίπαλη άμυνα.

Αυτό στην περίπτωση του Φρανσίσκο δεν συνέβη, αλλά είχε την μπάλα στην κορυφή από το ξεκίνημα μέχρι και την ολοκλήρωση της επίθεσης, που κατέληξε στο περιβόητο step back από τα δεξιά και στο εύστοχο τρίποντο.

Ο ρόλος του Κίναν Έβανς

Η Ζαλγκίρις τα προηγούμενα χρόνια ήταν… εξαρτημένη από το παιχνίδι του Κίναν Έβανς, ο Αμερικανός γκαρντ ήταν ο «μαέστρος» της λιθουανικής ομάδας και ουσιαστικά είναι και ένας από τους λόγους που «εκτόξευσε» και τα νούμερα του, για να πάρει τη μεγάλη μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

Ο Τρινκιέρι λοιπόν, δεν θέλησε να αλλάξει τον τρόπο που επιτίθεται η ομάδα σε σχέση με την προηγούμενη διετία και απλά επέλεξε να αλλάξει… πρόσωπα, κρατώντας στοιχεία από το περσινό παιχνίδι της Ζαλγκίρις. Για αυτό τον λόγο και ουσιαστικά ο Φρανσίσκο είναι αυτός που παίρνει τα… κλειδιά στο Κάουνας, μετά τον Έβανς και γίνεται…Έβανς στη… θέση του Αμερικανού.

Το ξεκίνημα του στη σεζόν εξάλλου αυτό δείχνει, καθώς έχει συνολικά 5 επίσημα παιχνίδια σε Λιθουανία και Euroleague και έχει 10,5 πόντους, 4,5 ασίστ, 1,5 ριμπάουντ και 1,5 κλέψιμο και όλα αυτά σε λιγότερο από 20 λεπτά. Επίσης, φρόντισε αμέσως να δείξει πόσο καλός «finisher» είναι και πως έχει αποκτήσει κάποιο από το mentality του Βασίλη Σπανούλη, μιας και τον είχε παίκτη για έναν χρόνο στο Περιστέρι.

Με τους δύο τους να διατηρούν μία εξαιρετική σχέση και μία πολύ καλή επικοινωνία, τόσο πέρσι που έπαιξε στην Μπάγερν όσο και φέτος.

Η μεγάλη «απειλή» για τον Ολυμπιακό

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του μετά το ξεκίνημα στην Πόλη και την ήττα, θέλει πάση θυσία την πρώτη του νίκη στη δεύτερη αγωνιστική. Και θα βρει απέναντι του στο Φάληρο τη Ζαλγκίρις και τον Σιλβέιν Φρανσίσκο.

Ο 26χρονος που πλέον θα έχει την… μπαγκέτα στο Κάουνας, είναι και ο παίκτης που πρέπει να προσέξει περισσότερο ο Γιώργος Μπαρτζώκας, αφού αν καταφέρει να τον «κλειδώσει», πιθανότατα θα πάρει και το ματς. Η Μπαρτσελόνα δεν το έκανε πριν μια βδομάδα και το πλήρωσε, αφού του επέτρεψε το isolation και τις καταστάσεις ένας με έναν αρκετά και ειδικά στο φινάλε και το «παιδί» του Σπανούλη την τιμώρησε.

Ο Ολυμπιακός μπορεί να μάθει από τα λάθη της Μπαρτσελόνα, ο Μπαρτζώκας γνωρίζει πολύ καλά τον Γάλλο από το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ γνωρίζει ότι έχει και έναν παραπάνω χρόνο εμπειρίας στη Euroleague. Και αν τον περιορίσει θα έχει τις πιθανότητες με το μερός του για το ροζ φύλλο αγώνα στο ΣΕΦ.

Only in

Οι φαντάροι είναι πολίτες με στολή

Κάποιος να θυμίσει στον κ. Πέτρο Παππά τα βασικά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024