Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024
weather-icon 21o
TAZ: Ο θάνατος του μετανάστη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό

TAZ: Ο θάνατος του μετανάστη στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό

Η γερμανική taz για τον θάνατο του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.

Το πτώμα του Μοχάμεντ Καμράν Ασίκ έφερε εμφανή σημάδια κακοποίησης. Μέσα σε εννέα μόλις ημέρες, από τις 13 έως τις 21 Σεπτεμβρίου, ο 37χρονος Πακιστανός πέρασε από πέντε διαφορετικά Αστυνομικά Τμήματα, προτού ξεψυχήσει στο ΑΤ Αγίου Παντελεήμονα.

«Η αστυνομία αρνείται τις κατηγορίες των συγγενών, οι οποίοι υποστήριξαν αμέσως πως ο Καμράν βασανίστηκε μέχρι θανάτου», γράφει η tageszeitung. «Η έκθεση της αστυνομίας έκανε λόγο για έναν «ναρκομανή άστεγο χωρίς γνώσεις ελληνικών” και πως ο θάνατός του οφειλόταν σε «παθολογικά αίτια”. Τα έγγραφα που παρουσίασε η οικογένεια του θύματος ωστόσο, τα αντικρούουν όλα αυτά. Ο Καμράν ζούσε εδώ και 20 χρόνια στην Ελλάδα και μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Το 2017 είχε λάβει και άδεια παραμονής στη χώρα, νοίκιαζε διαμέρισμα στο όνομά του και εργαζόταν ως έμπορος. Όπως ανέφερε επίσης η οικογένειά του, ο Καμράν είχε δύο κινητά τηλέφωνα μαζί του – από τα οποία δεν μπόρεσε να εντοπιστεί κανένα».

Η οικογένεια του θύματος ανακοίνωσε πως θα κάνει οτιδήποτε περνάει από το χέρι της, προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες υπό τις οποίες πέθανε ο Καμράν, γράφει η εφημερίδα. Αυτό όμως, συμπληρώνει, «δεν θα είναι εύκολο εγχείρημα. Το κρατητήριο του ΑΤ όπου βρέθηκε νεκρός ο Καμράν δεν έχει κάμερες».

Η εφημερίδα του Βερολίνου παρατηρεί πως «Η περίπτωση του Καμράν δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό στην Ελλάδα – το αντίθετο. Αυτό αποδεικνύει και μία πρόσφατη έκθεση έκτασης 106 σελίδων της Ελληνικής Ένωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα με τίτλο «Επισκόπηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας στην Ελλάδα”. Βάσει αυτής «ο αριθμός των περιστατικών που Έλληνες πολίτες ή υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν υπάρξει θύματα πράξεων που εμπίπτουν στον ορισμό των βασανιστηρίων είναι πολύ μεγαλύτερος απ’ όσο θα περίμενε κανείς. […] Είναι αδύνατον να διαπιστώσουμε την ακριβή έκταση του φαινομένου. […] Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως τα περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου”». Εξάλλου, σημειώνει η taz, η Ελλάδα έχει καταδικαστεί σε περισσότερες από 100 περιπτώσεις από το ΕΔΔΑ για παραβίαση των διατάξεων του άρθρου 3 περί βασανιστηρίων της ΕΣΔΑ – και «πολλά από τα περιστατικά αυτά αφορούσαν βασανιστήρια ή απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση από αστυνομικούς».

Η κατάσταση όμως δεν πρόκειται να βελτιωθεί άμεσα, σχολιάζει: «Λίγες ημέρες αφ’ ότου βρέθηκε το πτώμα του Καμράν, βρέθηκε νεκρός και ο μετανάστης Μία Χαριζούλ στο ΑΤ Ομονοίας. […] Μέχρι στιγμής το μόνο που έχει συμβεί είναι πως αντικαταστάθηκε ο διευθυντής του ΑΤ Ομονοίας – χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως απομακρύνθηκε εντελώς ή τέθηκε σε διαθεσιμότητα. Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης απλώς μεταφέρθηκε σε άλλο ΑΤ κατόπιν δικού του αιτήματος», καταλήγει η taz.

Only in

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ – Το κυβερνών ΠΑΣΟΚ πού είναι;

Ενδιαφέρον για το ΠΑΣΟΚ - για ποικίλους λόγους - υπήρχε και υπάρχει πάντα. Το ερώτημα είναι αν το ενδιαφέρον των πολιτών μπορεί να μεταφραστεί από τα ηγετικά στελέχη σε αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 08 Οκτωβρίου 2024